Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Araç Muayenesi

Araç Muayenesi

Araç Muayenesi Nedir? Randevu Nasıl Alınır?

Araç sahipleri, trafiğin sorunsuz ve kazasız bir şekilde akmasını sağlamak için bir takım görevleri yerine getirmelidir. Bu sorumluluklardan ilki, araç muayenesinin planlandığı şekilde ve programa göre tamamlanmasını sağlamaktır. Araç muayenesinden genel olarak her araç sürücüsü haberdardır. Ancak araç muayenesi hakkında bildikleriniz yeterli olmayabilir. Araç muayenesi nedir, nasıl işler, neler gereklidir, geciken muayenenin sonuçları gibi pek çok konuyu sizler için bu yazımızda ele aldık. CNR Motors olarak size her konuda ihtiyacınız olan bilgiyi veriyor, sorularınızı yanıtlıyoruz.

Araç Muayenesi Nedir?

Satışa sunulan her araç için yıl, model ve marka bilgileri motorlu taşıt denetleme sistemine verilmektedir. Bu bilgilere ek olarak diğer donanım ve işlevleri de içerir. Bu tür özellikler ve teknik yeterlilik zaman zaman incelenmelidir. Araç muayenesi, trafikte bulunan motorlu veya motorsuz araçların teknik yeterliliklerinin değerlendirilerek yolcu ve trafik güvenliğinin sağlanıp sağlanmadığının tespit edilmesi işlemidir. Herkes bu denetimi yapmaya yetkili değildir. Bu kategoride tanınan tek kuruluş, araç muayenelerini belirli bir protokole göre yapan TÜVTÜRK’tür.

Neden Araç Muayenesi Yapılmalıdır?

Araçlar da bir sağlık sistemine tabi olarak düşünülmelidir. Bu nedenle araç muayenesi işlemini de periyodik olarak yapmanız önemlidir. Periyodik olarak yaptırılmayan araç muayenesi, aracın bir sorunu olması halinde aracın kusurlu olarak yazılmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda araçların satış sırasında muayene bilgisi de önem taşımaktadır. TÜVTÜRK araç muayene tarhının gecikmiş olması, aracın satışını da engelleyecektir. Bu nedenle düzenli olarak muayene yaptırmanız gerekmektedir.

Araçların bir sağlık sistemi kapsamında değerlendirildiği düşünülebilir. Bu nedenle rutin araç muayenenizi yapmanız çok önemlidir. Bir aracın muayenesi ihmal edilirse ve bir sorun tespit edilirse, araç arızalı olarak listelenir. Aynı zamanda işlem sırasında araç muayenelerinin detayları da çok önemlidir. TÜVTÜRK araç muayene tarihinin ertelenmesi de araç satışınızı engelleyecektir. Bu nedenle araç muayenenizi sık sık kontrol etmeniz gerekir.

Araç muayenesinin yapılmaması hem araçlarınıza hem de size cezai işlem uygulanmasına neden olacaktır. Muayenenizi ihmal ederek trafik akışını da tehlikeye atmış oluyorsunuz. Bu durumda işlemlerinizi otomobilleriniz için belirlenen prosedüre göre gerçekleştirmelisiniz. Muayene öncesi CNR Motors‘un deneyimli teknisyenleri ile eksikliklerinizi kontrol etmek için bir randevu oluşturun.

TÜVTÜRK Sistemi

Öncelikle bir araç muayene randevusu almalısınız. TÜVTÜRK web sitesindeki formu doldurduktan sonra size muayene randevusu verilir. Size en uygun tarih ve saati seçmeden önce bu formu aracınızla ilgili bilgilerle doldurmalısınız. İnternetten randevu almakta zorlanıyorsanız çağrı merkezini arayarak da randevu alabilirsiniz.

TÜVTÜRK, araç muayenesinden sorumlu tek kuruluş olarak araç muayene istasyonlarını işletmektedir. Randevu gününüzde seçmiş olduğunuz istasyona gitmeniz gerekmektedir. Araç muayene tesisine gitmeden önce aracınızın borcu olup olmadığını öğrenmeniz gerekir. Üzerinde para cezası veya vergi borcu olan bir araba muayeneye alınmaz. Aracın teknik özelliklerinin yanı sıra araç için temel gereksinimler de dikkate alınır. İlk yardım çantası, yangın söndürücü, stepne ve uyarı üçgeni bu gereksinimlerden bazılarıdır.

Araç muayenesi için de yanınızda birkaç evrak bulundurmanız gerekiyor. Öncelikle araç muayene istasyonuna geldiğinizde nüfus cüzdanınız ve ehliyetinizin yanınızda olması gerekmektedir. Nüfus cüzdanınız yanınızda değilse ehliyet de işinizi görecektir. Spesifik belgelere ek olarak egzoz gazı ölçüm sertifikası da TÜVTÜRK’e sunulmalıdır. TÜVTÜRK araç muayene noktalarında aracınızın ihtiyacı olan egzoz ölçümü ücretsiz olarak yapılabilmektedir.

Araç muayenesi birtakım gerekliliklere tabidir. Araçta yapılan birkaç değişiklik de aracın muayeneden geçmesini engelleyecektir. Ön koşulları genel olarak ele alırsak;

Arabanızı araç muayene istasyonuna götürüyorsanız, zorunlu trafik sigortanızın muayene gününden önce sona ermediğine emin olmalısınız.

  • Egzoz emisyonlarının ölçümleri yapılmalı ve egzoz ölçüm pulu bulunmalıdır.
  • Borç ve cezaların ödenmesi gerekmektedir.
  • Sürüş esnasında ön camda görüşü bozacak herhangi bir çatlak bulunmamalıdır.
  • Arabanın kaportasında paslanma olmamalıdır.
  • Lastik diş derinliği yasal sınırlara uygun olmalıdır.

Yukarıda açıklanan koşullara ek olarak, TÜVTÜRK genel olarak kusurların listesini size sunar. Aracınızla ilgili herhangi bir sorunu bu listeye bakarak çözebilirsiniz. Araç muayenesi için TÜVTÜRK internet sitesinden gerekli tüm bilgileri edinebilirsiniz.

Muayene Süreci

Prosedür, bir araç muayene randevusu planlandıktan sonra başlar. Arabanız, istasyona vardığında genellikle iki saat süren bir kontrolden geçer. Hem manuel hem de bilgisayar yardımıyla, ilgili tüm gerekliliklerin karşılandığından emin olmak için bu süreçler incelenir. Bu süreçte iç kabin, motor ve bagaj dahil olmak üzere aracın tüm bileşenleri incelenir. Sistemle ilgili elektrik sorunları, fren sistemi sorunları, lastik sorunları ve koltuk ve emniyet kemeri sorunları dahil olmak üzere çok sayıda öğe incelenir. Şasi, ön aks ve kaporta, bir aracın trafik için güvenli olup olmadığını belirlemek için kontrol edilebilen bileşenlerden sadece birkaçıdır. Her bölge belli bir güvenlik operasyonu ve tedbiri için kontrol altındadır.

Muayene Sonuçlanması

Araç TÜVTÜRK tarafından kontrol edilmişse sonuç size çeşitli yöntemlerle iletilir.

Bu sonuçlar aşağıdaki gibidir;

  • Kusursuz: Her bir bileşenin mükemmel çalışır durumda olduğu anlamına gelir. Bu sonucu alan arabanın hem trafiğe hem de trafik güvenliğine uygun olduğunu gösterir.
  • Hafif Kusurlu: Muayeneden sonra bir aracın hafif kusurlu olduğu tespit edilirse, bir veya birkaç bölümünde kusur vardır, ancak trafiğe çıkmasına engel olacak kadar kusur yoktur.

Bu iki tür sonuç için hologramlar otomobillerin ruhsatlarına veya plakalarına yapıştırıır. Bu, aracın kontrolü başarıyla tamamladığını gösterir. Yolda viraj alırken veya hızlanırken aracınızın sorunsuz olduğu bilinmektedir.

  • Ağır Kusurlu: Muayeneden sonra aracın arızalarının giderilmesi gerektiğini gösterir. Muayene sırasında tespit edilen ciddi kusurların düzeltilmesinden kullanıcı sorumludur. Aksi takdirde aracın yola çıkması yasaktır.
  • Emniyetsiz Araç: Trafik güvenliğini ve toplum sağlığını tehlikeye atacak yapıda olan aracın kusurlarının giderilmesi zorunludur. Bu belirleme, denetimin kusur sınırından daha fazla sorun tespit etmesi durumunda yapılacaktır.

Araç, denetim sırasında birkaç farklı aşamada muayenede başarısız olabilir. Bunun için belirlenmiş bir liste vardır. Ancak genel olarak aracın plakasındaki vidalar veya araçla ilgili diğer teknik sorunlar gibi durumlar aracın muayeneden geçmesini engelleyebilir. Bunun için randevu gününe kadar aracınızı detaylı bir şekilde incelemeniz ve gerekli evrakları toplamanız gerekmektedir. Ayrıca eksik evraklar da sizin için sorun olacaktır.

Araçlar Neden Ağır Kusurlu Sayılır?

  • Aracın ruhsatının okunmaması.
  • Aracın şase numarası bulunamıyor, okunamıyor veya hatalı ise,
  • Arabanın plakasının olmaması veya standartlara uygun olmaması.
  • Frenlemeni yetersiz veya aşırı olması.
  • ABS sisteminin arızalı olması.
  • Direksiyonun sert olması veya dönmemesi.
  • Ön cam sileceğini yıkayıcı sisteminin olmaması veya arızalı olması.
  • Aracın ruhsatına göre farklı yakıt türü ve araç rengi,
  • Sinyal kolunun, lambaların veya farın işlevlerini tam olarak yerine getirememesi
  • El freni olmaması veya kırık olması,
  • Çalışmayan veya görevini düzgün yapmayan park lambaları,

Lastiklerde balon, yırtık veya çatlak olması durumunda araç sahibine, aracın ciddi şekilde kusurlu olduğu veya aracın emniyetsiz olduğundan dolayı bir ay süre verilir. Bu süreçte aracın kusurlarının giderilmesinden kullanıcı sorumludur. Bir ay sonra kusurlar giderilmişse araç tekrar araç muayene istasyonuna götürülür. Yeniden muayene olması durumunda muayene ücreti ödenmeksizin süreç tekrarlanır. Muayene aynı sonucu verirse kullanıcıya tekrar 1 aylık süre verilir. Ancak kullanıcı, işlemin tamamlanmasıyla birlikte otomotiv muayene ücretini bir kez daha ödemek zorundadır.

Bu arıza durumları, aracınızın muayenesinden sonra size açıklanır ve gerekli işlem yapılır. Araç muayene sorgulama yöntemi, aracınızın durumunu anlık olarak öğrenmenizi kolaylaştırır. E-devlet sorgulama sistemine giriş yaptıktan sonra plakanızın tescil belgesindeki seri numarasını veya muayene raporunuzdaki numarayı kullanarak sorgulama yapabilirsiniz. Aynı şey muayene kilometre sorgusu için de söylenebilir.

Muayene Gecikmesi Halinde Ne Olur?

Araç muayenesi belirli periyotlarla tamamlanması gereken bir süreçtir. Aksi durumda hem kamu güvenliği hem de araç sahibi tehlike altındadır. Muayenesi yapılmayan bir araç için cezaların yanı sıra bir takım para cezaları ve yaptırımlar da söz konusudur. Zamanında muayenesi yapılmayan araca, geçen her ay için muayene bedelinin %5’i kadar araç muayene cezası yansıtılır. Muayene süresinin bir gün bile gecikmesi halinde, muayene gecikme cezası bir kez daha uygulanır. Muayene cezalarının hesaplanması amacıyla internette bulunan bazı hesaplayıcılar kullanılabilir.

Araç Muayene Süreleri

Araç tipine bağlı olarak, farklı muayene sistemleri ve zaman dilimleri bulunmaktadır. TÜVTÜRK verilerine göre bu işlemler için dört farklı araç tipi bulunuyor. Çeşitli araç türleri ve muayene süreleri incelenirken;

  • Şahsi Araçlar: İlk muayene 3 sene sonunda, ardından her 2 yılda bir
  • Ticari Araçlar(Kamyonet, Taksi): Her yıl
  • Motosiklet: İlk muayene 3 sene sonunda, ardından her 2 yılda bir
  • Traktör: İlk muayene 3 sene sonunda, ardından her 2 yılda bir

Bu süreçlerde muayene geçerlilik tarihi kabul edilebilir. Süre biterse aracınızı bir kez daha muayene ettirmeli ve gerekli işlemleri yapmalısınız. Sağlığınız için aracınızın en iyi durumda olması gerekir. Siz ve trafikteki diğer sürücüler için bu durumu ciddiye almalısınız.

Araç Muayene Ücreti 2023

Belirli bir muayene ücreti üzerinden otomotiv muayene süreçleri tamamlanır. Araç muayene fiyatları yıllara göre değişmektedir. Bu nedenle aracınızın marka, model ve araç sınıfına göre farklı ödemeler yapmanız istenebilir. Muayene için randevu aldığınızda veya TÜVTÜRK araç muayene istasyonuna geldiğinizde gerekli ücreti ödersiniz.

2023 yılı araç muayene ücretleri şu şekildedir:

  • Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet: 575,84 TL
  • Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork: 1.130,44 TL
  • Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker: 1.528,10 TL

Diğer yazılarımıza da göz atabilirsiniz:

  • Salıncak Nedir?
  • Katalizör Nedir?
  • Direksiyon Pompası Nasıl Tamir Edilir?

Araç Muayenesi yazısı ilk önce CNR Motors üzerinde ortaya çıktı.



This post first appeared on CNR MOTORS, please read the originial post: here

Share the post

Araç Muayenesi

×

Subscribe to Cnr Motors

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×