Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

KİTAP OKUMA KÜLTÜRÜ



Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanma

Ne kadar zormuş bu kitap okuma işi… Yıllardır durup düşünürüm. İnsanoğlu kitap okuma kültürünü neden kendine çok zor görür. Hatta çoğu insanın hayatında imkânsızlar içinde yer alır. Vay arkadaş ne zormuş bu kitap okuma işi… Düşünüyorum da aslında zor olan kitap okumak değil, zor olan insanın kitap okuma alışkanlığını edinememesi.

Peki,  kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır? İşte bu sorununu cevabını güzel bir atasözü ile açıklamak yerinde olur. “Ağaç yaş iken eğilir.” Küçük yaşlarda çocukların kitaplara olan ilgisini çekmek için gerekli çalışma yapılmaz ve gerekli hassasiyet gösterilmezse; uzun vadede bir şeyler beklemek hata olur. Peki, bu çalışmanın temeli nerede başlıyor? Tabikide Ailede... Anne ve babanın çocuk eğitimindeki rolü ile başlıyor. Anne oradan seslenecek. “Ben onca işin gücün içinde çocuğuma kitap okuma alışkanlığını nasıl kazandırırım diye, onu mu düşüneceğim.” Sonra oradan baba lafın arasına girecek. “Yahu ailenin en büyük yükü benim üzerinde zaten. Birde çocuğuma kitap okuma alışkanlığını nasıl kazandırırım diye onun sorumluluğunu mu alacağım?” Evet, bu sorumluluk sizlerin üzerinde sayın anne ve babalar… Eğitim şart anneler, Eğitim şart babalar.

Öyle basit bahaneler ile işin içinden çıkmaya çalışmayacaksın. Evde oturup televizyon karşısında, bilgisayar başında veya cep telefonu ile azıcık az vakit geçirip; kitap okuyacaksın. Okuyacaksın ki ailen de seni örnek alacak. Okuyacaksın ki daha fazla bilgi edineceksin. Okuyacaksın ki ufkun genişleyecek. Okuyacaksın ki daha iyi analiz yapacaksın yaşadığın hayatı ve yaşattın hayatı… Okuyacaksın ki kulaktan duyma bilgilerle yaşamayacaksın bu dünyayı.

Okuyup da adam mı olacaksın?

 Aslında bu soruya fazlasıyla sinir olurum. Okuma ile adam olunmaz. Zaten ortalık okuyup da adam olduğunu zanneden insanlarla dolu… Adam olmak için kitap okunmaz. Kitap yeni ufuklara yelken açmak için, yeni bilgiler, yeni edinimler kazanmak için okunur. Okudukça meraklanılır. Meraklandıkça yeni şeyler keşfedilir. Keşfedildikçe de paylaşılmaya başlanılır. Ve paylaştıkça çoğalır ve çoğaldıkça kocaman bir bilgi hazinesi çıkar karşımıza. Kitap okumak,  adam olmanın ötesinde bir hazinenin gelecek nesillere de aktarılmasını sağlar. O yüzden adam olduğunu zannetmek için değil; Adam gibi adam diyebileceğimiz insanlar ve nesiller yetiştirebilmek için okumalıyız, okutmalıyız.

Ülke olarak kitap okuma konusunda özürlü olduğumuzu söylesek yanlış olmaz. Bilhassa da kitap okuma özürlü kısmın okumuş olarak gördüğümüz insanlar arasından çıkması açıkçası üzücü bir durum.  Öğrencilerine “kitap okuyun  diyen bir öğretmenin yılda çok değil, 3 kitap dahi okumaması manidar değil mi? Sizce bir eğitimcinin kitap okumamasının toplumda nelere mal olabileceğini hiç düşündünüz mü? Bir anne, bir baba kadar mesuliyeti olduğunun…  Bir toplum onun ellerinde şekilleniyor olmasının farkında mı?

Toplum olarak kulaktan duyma bilgiler ile yaşıyoruz. İstisna insanlar hariç oturup bilgilerin doğruluğunu araştırmak için açıp bir kitap okumuyoruz. Sözde Müslüman’ız. Sözde Kuran-ı Kerimin İlk ayeti “OKU” Sözde Peygamber Efendimiz okuma konusunu fazlasıyla işlemiş. Müslüman’ım diyen kaç insan yüce kitabını açıp bir kere adam akıllı okumuştur? Emin olabilirsiniz ki yüzde 99’ u Müslüman olan bir ülkenin ne yazık ki, yüzde 10’nu oturup yüce kitabını bir kez olsun okumamıştır. Oturup okumak içinde hacı hoca olmaya da gerek yok.  Yeter ki okumak isteyin.

Kitap Okumanın Faydaları Ve Kazandırdıkları

Kitap okumak, kocaman bir bilgi hazinenin sahibi olmanızı sağlar.

Kitap okumak, farklı bakış açıları kazanmanızı sağlar.

Kitap okumak yaşadığınız hayattan lezzet almanızı sağlar.

Kitap okumak düşünce yapınızı olgunlaştırır.

Kitap okumak aynı zamanda hayal gücünüzü arttırır. 

Kitap okumak kültürel alt yapınızı da zenginleştirir.

Kitap okuyan insan daha akıcı bir dil kullanır.

Kitap okuyan insan öğrendikleriyle kalmaz bunu paylaşmayı da bilir.


Ve daha nice faydaları ve kazanımları saymakla bitmez. Kitap okumanın bu kadar fayda ve kazanımları bizler için var iken; neden hala elimize bir kitap alıp okumaya başlamıyoruz. Kitap okumanın sizin için bir zaman kaybı olacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Kitap okumak bir zaman kaybı değil, bilakis zaman kazanımının ta kendisidir.

Eğer ömrünüzde faydalı bir insan olarak anılmak istiyorsanız. Kitap okuyun ve sevdiğiniz insanların kitap okumasına vesile olun. Sevdiklerinize hediye kitap satın alın. Hayatınızı kulaktan dolma bilgiler ile yaşamak yerine okuyarak öğrendiğiniz paylaşarak büyüttüğünüz bir hazine ile zenginleştirin. Hayat kitap okuyarak daha bir güzel…


Not: Kitap almak için artık kitapçıya da gitmenize gerek yok. Artık internette de birçok kitap satış siteleri mevcut. Yapmanız gereken tek şey okuyacağınız kitabı seçmek.
 

Hayatı ve Toplumsal konuları ele alan "Kişisel Blog"


This post first appeared on DOKTOR HAYAT - KİŞİSEL, please read the originial post: here

Share the post

KİTAP OKUMA KÜLTÜRÜ

×

Subscribe to Doktor Hayat - KİŞİsel

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×