Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Casa Vernescu, bijuteria din Bucuresti



Capitala dispune de o oferta bogata in domeniul atractiilor turistice din punct de vedere istoric si cultural.

Cei care doresc sa se delecteze putin cu istoria acestui oras, au ocazia sa o faca prin intermediul numeroaselor monumente vechi de sute de ani care abia asteapta sa isi deschida portile in fata vizitatorilor.

Asadar, in Bucuresti puteti vizita: Casa Vernescu, Teatrul Odeon, Monumentul Aviatorilor, Statuia Ecvestra a lui Mihai Viteazul, Casa Poporului, Muzeul Sportului din Romania, Casa Presei Libere, Parcul Carol, Casa Memoriala Ion Minulescu - Claudia Milian, Muzeul Taranului Roman si multe altele.

Casa Vernescu este un loc realmente deosebit si are o poveste putin cunoscuta. Aceasta casa a fost constuita in anul 1821 de catre  Filip Lens, fiul contelui din Marsilia, Jean Baptiste Linche pentru a o darui sotiei sale. Un an mai tarziu, in urma unui grav incendiu, imobilul este refacut si ajunge sa fie una dintre cele mai frumoase resedinte din Bucuresti la acea vreme.

Din nefericire, constructia este distrusa din nou intr-un alt incendiu, iar in 1886, mostenitorii lui Filip Lens vand casa marelul politician Guta Vernescu. Din anul 1888 pana in 1889, Vernescu il angajeaza pe renumitul arhitect Ion Mincu pentru a reface vila. La scurt timp dupa reconstructie, casa ajunge din nou sa fie una dintre cele mai cochete resedinte de pe Calea Victoriei, acolo unde se desfasurau celebrele serate si baluri mondene.

Fastul impresionant este conferit de catre tavanele si peretii care sunt decorati cu marmura aurita. De asemenea, oglinzile masive si vitraliile ii dau un farmec aparte acestei superbe comori arhitecturale. Intreaga resedinta este imbracata intr-un stil eclectic bazat pe o atentie deosebita la cele mai mici detalii. In 1890, G. D. Mirea isi lasa amprenta artistica prin picturile sale murale de vis. In aceste picturi regasim o lume paradisiaca, cu nori luminosi pictati intr-un albastru translucid.  In conformitate cu obiceiurile vremii, Guta Vernescu a rezervat spatiul de sus, aproape de tavan unor personalitati celebre precum Shakespeare, Seneca ori Pascal.

Aproape de finalul vietii, Guta Vernescu ramane falit si vinde casa statului. Pana la finalului celui de-al doilea Razboi Mondial, aici isi vor avea sediul Guvernul, Ministerul Economiei Nationale si Ministerul Industriei si Comertului. In anul 1944, dupa rechizitionarea casei de catre Armata Rosie, picturile murale sunt distruse aproape in totalitate.

Multi ani mai tarziu, casa va deveni sediul Uniunii Scriitorilor, iar dupa anul 1993 Casa Vernescu este refacuta si modernizata, fiind transformata in sediul unui restaurant luxos de cinci stele.


This post first appeared on Capitala Romaniei, Bucuresti, please read the originial post: here

Share the post

Casa Vernescu, bijuteria din Bucuresti

×

Subscribe to Capitala Romaniei, Bucuresti

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×