Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Hoeveel calorieën verbrand je in rust? Simpel je BMR berekenen

Het beheren van je gewicht en het handhaven Van Een gezond voedingspatroon gaat hand in hand met het begrijpen van je Basale Metabolisme Ratio (BMR).

BMR, ook wel rustmetabolisme genoemd, is de hoeveelheid energie, uitgedrukt in kilocalorieën (kcal), die je lichaam in rust verbruikt om essentiële functies uit te voeren.

Factoren zoals leeftijd, geslacht, spiermassa en activiteitsniveau spelen een cruciale rol in je calorieverbruik. Interessant is dat spiermassa meer calorieën verbrandt dan vetmassa en mannen hebben over het algemeen een hogere BMR dan vrouwen vanwege hun grotere spiermassa.

Door je BMR te kennen, kun je beter inschatten hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt, wat essentieel is voor gewichtsbeheer en het combineren met regelmatige lichaamsbeweging.

Wat betekend basaal metabolisme?

Het basaal metabolisme, ook wel bekend als Basal Metabolic Rate (BMR), verwijst naar het energieverbruik van ons lichaam in rust. Het geeft aan hoeveel calorieën je lichaam dagelijks nodig heeft om vitale functies, zoals het op peil houden van de lichaamstemperatuur, te ondersteunen.

De metabole snelheid varieert per individu en wordt beïnvloed door factoren zoals leeftijd, geslacht en spiermassa. Interessant is dat spiermassa meer calorieën verbrandt dan vetmassa. Daarnaast hebben mannen over het algemeen een hogere BMR dan vrouwen.

Het berekenen van jouw BMR is essentieel om te weten hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt, vooral als je streeft naar een gezond gewicht.

Je BMR berekenen (caloriebehoefte berekenen)

Wanneer je streeft naar gewichtsverlies of gewichtsbehoud, is inzicht in je dagelijkse calorieverbranding cruciaal. Dit kan bepaald worden aan de hand van je Basaal Metabolisme Ratio (BMR).

Je BMR vertegenwoordigt het aantal calorieën dat je lichaam in rust verbrandt, zonder fysieke activiteit. Dit vormt de basis voor het bepalen van je dagelijkse caloriebehoefte en het samenstellen van een gebalanceerd voedingspatroon.

Ontdek hier hoe je jouw BMR zelf kunt berekenen. Met onze BMR-calculator kan je dit bovendien snel en gemakkelijk laten uitrekenen, waardoor je effectief kunt sturen op je gewichtsdoelen

Wat is de  BMR formule?

Een populaire Formule om de BMR te berekenen is die van Harris en Benedict. Deze formule houdt rekening met leeftijd in jaren, lichaamslengte en gewicht. Onze BMR calculator, gebaseerd op de Harris en Benedict formule, helpt je snel te bepalen hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt.

Er zijn ook andere formules, zoals de Cunningham formule en de Oxford equations. Elke formule kan enigszins variëren, afhankelijk van de factoren die het BMR beïnvloeden, zoals vetpercentage en lean body mass. 

BMR berekenen voor mannen

VariabeleBerekening
Leeftijd6,755 x leeftijd in jaren
Lengte1,8 x lengte in centimeters
Gewicht9,563 x gewicht in kilogrammen
Constante+ 66,472

Als voorbeeld, de BMR van een 30-jarige mannelijke persoon die 180 cm lang is en 80 kg weegt, is:

BMR = (6,755 x 30) + (1,8 x 180) + (9,563 x 80) + 66,472 = 1.879,6 calorieën per dag.

BMR berekenen voor vrouwen

VariabeleBerekening
Leeftijd4,676 x leeftijd in jaren
Lengte1,85 x lengte in centimeters
Gewicht8,987 x gewicht in kilogrammen
Constante+ 655,0955

Als voorbeeld, de BMR van een 30-jarige vrouwelijke persoon die 165 cm lang is en 65 kg weegt, is:

BMR = (4,676 x 30) + (1,85 x 165) + (8,987 x 65) + 655,0955 = 1.447,3 calorieën per dag

Hoe gebruik je de BMR calculator?

Voor een nauwkeurige BMR-berekening met de calculator voer je enkele specifieke gegevens in en klik je op de berekenknop. Het is belangrijk om accurate gegevens te verstrekken voor het meest betrouwbare resultaat.

Na het berekenen van je BMR kun je deze waarde gebruiken om een voedingsplan op te stellen dat aansluit bij je dagelijkse energiebehoefte, waardoor je op een verantwoorde wijze kunt afvallen of aankomen.

De BMR calculator biedt inzicht in je dagelijkse calorieverbranding. Met kennis van je BMR kun je je voedings- en bewegingspatroon effectiever beheren om je gewichtsdoelen te halen.

Harris-benedict formule

De Harris-Benedict formule is een veelgebruikte methode om de dagelijkse energiebehoefte van een persoon te schatten op basis van zijn of haar Basaal Metabolisme Ratio (BMR) en activiteitsniveau. De formule werd oorspronkelijk ontwikkeld in het begin van de 20e eeuw door James Harris en Francis Benedict.

Katch-mcardle formule

De Katch-McArdle formule is een methode om het basaal metabolisme (BMR) te berekenen, waarbij specifiek rekening wordt gehouden met de lean body mass (vetvrije massa) van een persoon.

Dit maakt de formule vooral waardevol voor mensen met een significant afwijkende lichaamssamenstelling, zoals bodybuilders of atleten, omdat spierweefsel meer energie verbruikt in rust dan vetweefsel.

Cunningham formule

De Cunningham formule is een andere methode om het basaal metabolisme (BMR) te berekenen, waarbij vooral gefocust wordt op de vetvrije massa (lean body mass) van een individu. Net als de Katch-McArdle formule, is de Cunningham formule bijzonder nuttig voor mensen met een afwijkende lichaamssamenstelling, zoals atleten of personen met een hoog spierpercentage.

Door zich te concentreren op de vetvrije massa, biedt de Cunningham formule een nauwkeuriger schatting van de dagelijkse energiebehoefte voor mensen die niet goed passen in algemenere formules.

Oxford equations

De Oxford equations formule is een methode ontwikkeld om het basaal metabolisme (BMR) te schatten, specifiek aangepast voor oudere volwassenen. Naarmate mensen ouder worden, treden er veranderingen op in lichaamssamenstelling en metabolisme.

De Oxford equations houden rekening met deze specifieke leeftijdsgebonden veranderingen, waardoor het een nauwkeurigere BMR-schatting biedt voor de oudere populatie dan andere algemene formules.

Deze formule is gebaseerd op grootschalig populatieonderzoek en is bedoeld om gezondheidsprofessionals te helpen bij het maken van geïnformeerde voedings- en levensstijladviezen voor ouderen.

The post Hoeveel calorieën verbrand je in rust? Simpel je BMR berekenen appeared first on Purity Fit.



This post first appeared on Purityfit, please read the originial post: here

Share the post

Hoeveel calorieën verbrand je in rust? Simpel je BMR berekenen

×

Subscribe to Purityfit

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×