Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Pijn in schouder en arm bij rust: Alles over schouderklachten

Helaas zullen velen van jullie het wel kennen: “pijn in schouder en arm bij rust”. Het is geen pretje, vooral als je je arm wilt heffen en die vervelende pijnscheut door je Schouder schiet. De schouder is een complex gewricht, met tal van pezen, slijmbeurzen, en het schouderdak allemaal in een kleine ruimte. Alles werkt samen zodat we onze armen op alle mogelijke manieren kunnen bewegen.

Maar wat gebeurt er als overbelasting, een plotselinge beweging, of zelfs volledige rust resulteert in een vervelende pijn rondom de schouder? Wat als je je Arm Boven Schouderhoogte moet heffen en de pijn je ervan weerhoudt? In dit blog gaan we kijken naar de oorzaken van pijn in schouder en arm bij rust.

Oorzaken van pijn in schouder en arm bij rust

Laten we dieper ingaan op de oorzaken van “pijn in schouder en arm bij rust”. Er zijn veel mogelijke boosdoeners, maar laten we beginnen met een van de meest voorkomende: het Subacromiaal Pijnsyndroom (SAPS). Dit is een situatie waarbij er pijn ontstaat in je schouder, vaak als gevolg van het inklemmen van de pezen rond de schouder of de slijmbeurs. Dit kan gebeuren door overbelasting, bijvoorbeeld door veel bovenhands werken of een plotselinge beweging.

Misschien vraag je je af: “Wat betekent dat, een ontstoken slijmbeurs?” Nou, de slijmbeurs is een soort kussentje dat dient als schokdemper tussen de pezen en het schouderdak. Als deze ontstoken raakt, bijvoorbeeld door een ontstoken pees, kan het leiden tot SAPS.

Een andere veelvoorkomende oorzaak van schouderpijn is een aandoening genaamd ‘frozen shoulder’, of stijve schouder. Dit gebeurt wanneer het schoudergewricht verstijft, waardoor je de arm minder gebruikt en de schouder stijf wordt. Een frozen shoulder kan ontstaan door overbelasting van de schouder, een val op de schouder of soms zonder duidelijke onderliggende oorzaak.

Soms kan de pijn ook voortkomen uit de pezen van de rotator cuff. Deze groep spieren en pezen houdt je schouderblad op zijn plaats, zodat je je arm alle kanten op kan bewegen. Bij schade of ontsteking van deze pezen kan je pijn ervaren bij het bewegen van de arm, vooral bij bewegingen waarbij je je arm boven schouderhoogte tilt.

Behandeling van pijn in schouder en arm bij rust

Bij de behandeling van “pijn in de schouder en arm bij rust” is de eerste stap vaak een lichamelijk onderzoek door een arts of fysiotherapeut. Zij kunnen een duidelijke diagnose stellen en uitleg geven over de aandoening. Daarbij kunnen zij bepalen of aanvullend onderzoek nodig is, bijvoorbeeld als er een vermoeden bestaat van schade aan het kraakbeen of kleine scheurtjes in de pezen.

Een van de voorkomende oorzaken van pijn is het sub-acromiaal pijnsyndroom (SAPS), dat kan ontstaan bij bijvoorbeeld een plotselinge beweging of na overbelasting. Hierbij kan er inklemming plaatsvinden van de pezen en slijmbeurs tussen het schoudergewricht en het schouderdak. Dit kan pijn veroorzaken rondom de schouder en in de bovenarm, vooral bij het heffen van de arm boven het hoofd.

De behandeling van SAPS en andere schouderaandoeningen is meestal gericht op het verminderen van de ontsteking en het herstellen van de normale functie van de arm en schouder. Dit kan onder andere bereikt worden door het toedienen van ontstekingsremmende medicatie of een injectie met een pijnstiller, vooral als er sprake is van hevige pijn.

Daarnaast speelt fysiotherapie een cruciale rol in het herstelproces. De fysiotherapeut kan je specifieke oefeningen geven die je kunt doen met je arm om de spieren rondom de schouder te versterken en de bewegingsvrijheid te vergroten. Hoewel het in het begin pijnlijk kan zijn, zul je merken dat je door consistent oefenen steeds meer kunt doen met je aangedane schouder.

Belangrijk om te weten is dat relatieve rust je schouder goed doet. Dit betekent dat je je schouder mag bewegen binnen je pijngrenzen, maar overbelasting en bewegingen waarbij je je arm boven schouderhoogte tilt moeten worden vermeden.

Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten na enkele weken tot maanden. In sommige gevallen kan het herstel echter langer duren, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Je arts zal je op de hoogte houden van de gunstige prognose en laat weten dat, hoewel het soms moeilijk kan zijn, het mogelijk is om je arm weer gewoon te gebruiken.

In het verleden was de gedachte dat volledige rust nodig was om de pijn te verminderen, maar we weten nu dat beweging, mits correct uitgevoerd, helpt bij het herstelproces. Met de juiste behandeling en zorg is de kans groot dat je weer volledig kunt genieten van lichamelijke beweging zonder pijn.

Oefentherapie en fysiotherapie bij schouderklachten

Oefentherapie en fysiotherapie spelen een cruciale rol bij de behandeling van schouderklachten, zoals bijvoorbeeld door een ontstoken slijmbeurs of sub-acromiaal pijnsyndroom (SAPS), dat soms ontstaat bij jonge sporters door overmatige lichamelijke beweging of veel bovenhands werken. Deze klachten kunnen pijn in de schouder en bovenarm veroorzaken, die vaak verergert bij het bewegen van de arm.

In de eerste instantie zal de fysiotherapeut uitleg geven over de aandoening en hoe deze de schouder beïnvloedt. Vaak komt de pijn voort uit een ontsteking van de slijmbeurs, verstijving van de schouder, of een beschadiging van de pezen rondom het schoudergewricht, waarbij de bovenarm tegen de kom van het schouderblad ligt.

Een essentieel aspect van de behandeling is oefentherapie, waarbij specifieke oefeningen worden ingezet om de spieren rond de schouder te versterken en de mobiliteit te verbeteren. Deze oefeningen kan je doen met jouw arm, en ze zijn gericht op het verbeteren van de functie en het verminderen van de pijn. Bij veel oefeningen wordt het belang benadrukt van relatieve rust. Dit betekent dat je jouw schouder mag bewegen binnen jouw pijngrenzen, maar dat je moet vermijden om je arm boven schouderhoogte te tillen, vooral als dit pijn veroorzaakt.

De fysiotherapeut zal je laten weten dat relatieve rust jouw schouder goed doet, vooral in de eerste weken van de behandeling. Deze aanpak zorgt voor een geleidelijke verbetering van de klachten, zonder het risico op verdere schade of overbelasting.

Bij de meeste mensen nemen de klachten af na enkele weken tot maanden van consistente oefentherapie. Echter, als de schouder niet beter wordt, kan aanvullende behandeling nodig zijn, zoals pijnstilling of zelfs chirurgie.

The post Pijn in schouder en arm bij rust: Alles over schouderklachten appeared first on Purity Fit.



This post first appeared on Purityfit, please read the originial post: here

Share the post

Pijn in schouder en arm bij rust: Alles over schouderklachten

×

Subscribe to Purityfit

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×