Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Languishing Sendromu Nedir? Belirtileri ve Baş Etme Yolları

İçeriğimizde özellikle pandemi döneminde adından sıkça söz ettirmeye başlayan ve hayatımızda yerini alan Languishing Sendromunu inceledik. Languishing nedir? Languishing Sendromunun Belirtileri, Languishing ve depresyonun farkları nelerdir?  Languishing Sendromu ile baş etmek için yöntemleri okuyucularımız için listeledik.

Belirli bir sebep yokken, hiçbir şeyden tat alamadığınız, girdiğiniz ortamlarda keyifli hissedemediğiniz, insanlarla iletişim kurduğunuzda o konuşmadan zevk alamadığınız ve hemen eve kaçmak istediğiniz oldu mu? Hiçbir açıklama bulamadığınız ve aileniz, arkadaşlarınız sorduğunda “Tadım tuzum yok.” diyerek cevap verdiğiniz bu tatsızlığın bir adı var.

Languishing, özellikle pandemi döneminde ortaya çıkan ve insanların salgın sırasında yaşadıkları duygusal durumu tanımlamaya çalışması nedeniyle son zamanlarda popülerlik kazanan bir kavram. Hadi gelin languishing sendromunu beraber inceleyelim.

Languishing Nedir?

Languishing sendromu

Languishing sendromu, bunu flourishing (optimum pozitif işlevsellik) ile depresyon arasında kalan ayrı bir zihinsel sağlık durumu olarak tanımlayan sosyolog Corey Keyes tarafından ortaya atıldı. Languishing, doyum, motivasyon ve hayata katılım eksikliği ile karakterize edilen psikolojik bir durumdur. Genellikle bir tekdüzeliğe takılıp kalma veya duygusal bir boşluk yaşama hissi olarak tanımlanır.

Languishing sendromunu yaşayan insanlar bir boşluk hissi, ilgisizlik ve başkalarından kopukluk hissedebilirler. Hayatlarında anlam ve amaç bulmakta zorlanabilirler ve gerçek bir sevinç ya da tatmin yaşamadan hareket ediyormuş gibi hissedebilirler. Languishing üretkenliğin, yaratıcılığın ve genel refahın azalmasına yol açabilir.

Peki “Languishing neden olur?” diye sorabilirsiniz. Kronik stres, tükenmişlik, sosyal izolasyon ve anlamlı aktivite veya ilişkilerin eksikliği de dahil olmak üzere Languishing sendromuna sebep olabilecek çeşitli faktörler vardır. Aynı zamanda Languishing büyük yaşam değişikliklerine veya travmatik olaylara bir tepki olarak da ortaya çıkabilir.

Languishing Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Languishing sendromunun etkileri

Languishing sendromunun etkileri kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Hemen göze çarpan semptomları olmadığı için, Languishing belirtilerini tespit etmek zor olabilir. Bazı yaygın belirtiler şunlardır:

  • Motivasyon ve enerji eksikliği
  • Konsantrasyon zorluğu
  • Başkalarından kopuk hissetmek
  • Can sıkıntısı veya boşluk hissi
  • Bir zamanlar zevkli alınan aktivitelerden zevk almamak
  • Zamanın gerçek bir amacı olmadan geçtiğini hissetmek

Languishing ve Depresyon

Languishing depresyonla bazı benzerlikler taşısa da genellikle Daha hafiftir ve daha kısa ömürlüdür. Languishing’i deneyimleyen bireyler, motivasyon eksikliği, konsantre olma güçlüğü ve duygusal uyuşukluk gibi depresyonlu kişilerle aynı semptomların bazılarını yaşayabilirler.

Ancak bu semptomlar depresyonla ilişkili semptomlara göre daha az şiddetli ve daha az kalıcı olma eğilimindedir. Depresyon, sürekli bir üzüntü, umutsuzluk ve değersizlik duygusunu içeren klinik bir tanıdır. Öte yandan languishing, depresyon için tanı kriterlerini mutlaka karşılamayan daha hafif bir duygusal durumdur.

Languishing Sendromunu Nasıl Aşabiliriz?

Languishing Sendromu

Eğer Languishing sendromu yaşıyorsanız, kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olmak için bazı yöntemler var. Peki languishing sendromuna ne iyi gelir? İşte bazı ipuçları:

  • Kendinize küçük hedefler belirleyin: Sıkışmış hissettiğinizde, kendinize basit görevler bulun. Bu küçük görevleri başarmak bile kendinizi daha motive ve enerjik hissetmenize yardımcı olabilir.
  • Başkalarıyla bağlantı kurun: İnsanları şahsen göremeseniz bile telefon görüşmeleri, görüntülü sohbetler veya sosyal medya aracılığıyla bağlantıda kalmaya çalışın. İlk başlarda kendinizi zorlamanız gerekse de sonrasında insan doğasının gereği paylaşmak size iyi gelecektir.
  • Farkındalık pratiği yapın: Farkındalık meditasyonu, şimdiki ana odaklanmanıza ve kaygı ve stres duygularını azaltmanıza yardımcı olabilir. Meditasyonu nefes teknikleri ile destekleyerek daha verimli hale getirebilirsiniz.
  • Size keyif veren aktivitelere katılın: Hiçbir şey yapmak istemeseniz bile, bir zamanlar size keyif veren aktivitelere katılmaya çalışın. Bu kitap okumaktan yürüyüşe çıkmaya kadar her şey olabilir. Duygu ve düşünceleri yazmak da zihni dinlendiren çok rahatlatıcı bir aktivitedir. Eğer denemediyseniz günlük tutmaya bir şans verebilirsiniz.
  • Profesyonel yardım alın: Bazen bir şeyleri kendi başımıza çözmek zor olabilir, nereden başlayacağımızı bilemeyebiliriz. Duygularınızı yönetmekte zorlanıyorsanız bir terapistle konuşmayı düşünün. Daha iyi hissetmeye başlamanız için ihtiyacınız olan desteği ve rehberliği size sağlayabilirler.
Languishing Sendromu

Çağımızın yeni vebası Languishing, tanımlanması zor olabilecek bir duygusal durgunluk durumudur. Hayattan tat almıyor olabilirsiniz. Zamanınız öylece geçiyor ancak hiçbir şey yapmak içinizden gelmiyor da olabilir. Kendinizi boşlukta süzülüyormuş gibi hissedebilirsiniz. Bir çoğumuz aynı şekilde hissediyor ancak ne olduğunu anlamlandıramıyor.

Bazılarımız depresyon olduğunu sanıyor, bazılarımız ise “Tatsızım. Tadım tuzum yok.” diye özetliyor durumunu. Ancak siz artık languishing kavramı ile tanıştınız. Bir şeyin sebebini anlamak onu çözmenin ilk adımıdır. Semptomları tanıyarak ve bunlara yönelik adımlar atarak kendinizi daha motive ve enerjik hissetmeye başlayabilirsiniz. Zaman ve çabayla, languishing’den flourishing’e geçebilirsiniz.

Bu tarz yazılar ilginizi çekiyorsa sitemizde yer alan “Depresyon Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri” adlı yazımızı da inceleyebilirsiniz.



This post first appeared on Thinpo, please read the originial post: here

Share the post

Languishing Sendromu Nedir? Belirtileri ve Baş Etme Yolları

×

Subscribe to Thinpo

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×