Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

NLP Nedir? Nasıl Uygulanır ve Faydaları Nelerdir?

Sinir Dil Programlama (NLP) tarihçesi ve evrimini inceleyen bir rehber hazırladık. Bu rehber, NLP’nin iletişimi nasıl iyileştirdiğini ve uygulama tekniklerini detaylıca ele alıyor. Ayrıca, yöntemin kimlere ve nasıl uygulandığına dair sorularınıza da cevaplar sunuyor.

Yaşamımızda davranışlarımızdan sorumluyuzdur ancak bir çok kez yaptıklarımızı farkında olmadan tesadüfe ya da kadere bağlayıp öylece yaşarız.

Anlık davranışlarımız ya da seçimlerimiz geçmişte yaşadığımız şeylerle ilgilidir yani hiçbir şey öylesine değildir. NLP ise bu davranışları bilinçli hale getirmek için uygulanan bir çeşit psikolojik olgudur.

Bazı tekniklerle birlikte bu konuda bilgi sahibi olmuş uzmanlar tarafından kişiye duygusal ve davranışsal yeni seçenekler sunar. NLP kişiyi olumlu yönde değişime iter.

NLP Nedir?

NLP

NLP, kişinin hedeflere ulaşması için yeni yollar keşfedilmesini sağlayan sözde bilimdir. Tesadüfen gelişen olayları, duygu, düşünce ve davranışları bilinçli bir halde kişiye göre olumlu bir şekilde inşa ederek kişinin Daha iyi bir benliğe kavuşmasını sağlar.

NLP, başarıyı yakalayan insanların iletişimlerini, davranışlarını ve tepkilerini inceleyerek bizi başarıya getiren olguları günlük hayatımıza çekmeye hedefler.

NLP Kavramı

Neuro Linguistic Programming kavramlarıyla ifade edilen NLP’nin Türkçe’de karşılığı Sinir Dili Programlamasıdır.

NLP’nin açılımında yer alan Neuro, Linguistic ve Programming kavramlarının NLP için ne anlama geldiğini inceleyelim:

Neuro (Beyin)

Duyularımızla algıladığımız her şey beyine iletilir. Bu duygular beyinde geçmiş yaşantımızı da göz önüne alarak yeniden şekillenerek bilinçli ve bilinçsiz davranışlara dönüşür.

NLP ise bilinçsiz yapılan davranışları bilinçli bir hale getirmeyi hedefler.

Linguistic (Dilbilimi)

Çevremizle yaptığımız sözlü ya da sözsüz iletişimle beraber aynı zamanda yaşam deneyimlerini beyine kodlarken ve yaptığımız işin arasında kısacık saniyede düşündüğümüz şeylerle, yani düşünce yapısıyla da ilgilidir.

NLP ile, düşünce yapısının derinlerine girerek kişinin kötü huylu ya da bilinçsizce yaptığı davranışların nedeni sorgulanır.

Programming (Programlama)

Bilinçli olarak bir plan doğrultusunda ilerleyerek daha iyiye ulaşmayı hedefler.

NLP ile düşünce yapısını bilinçli hale getirerek arzu ve isteklerimiz doğrultusunda zihnimizi yönlendirir.

Sinir Dil Programlama (NLP) Tarihçesi

NLP’nin ilk adımları 1970 yılında ABD’de ki Santa Cruz Üniversitesinde dilbilimi alanında yardımcı John Grinder ve psikoterapiye özel ilgi duyan Ricard Bandler tarafından atılmıştır.

Grinder ve Bandler kendilerinden daha başarılı olan kişilerin düşünce ve davranışlarıyla ilgili incelemeler yapmışlardır.

NLP henüz geliştirilmeden önce Geştalt terapisinin kurucusu Fritz Perl’in başarısını nasıl elde ettiği, ünlü aile terapisti olan Virginia Satir’i diğer insanlardan ayıran özelliği ve modern hipoterapinin babası olan Milton Erickson’ın başarıya ulaşırken kullandığı teknikleri her konuda başarıya ulaşmak isteyen insanlara uyarlamayı denemişlerdir.

John Grinder

Sonunda bir modelleme geliştirerek yeniden değişim ve başarıya ulaşan davranış kalıplarını geliştirerek buna NLP yani Sinir Dili Programlaması adını vermişlerdir.

NLP, dünyadaki başarılı düşünce ve eylem kalıplarının araştırılıp kullanılmaları için plânlanmış olan hızlı öğrenme stratejisidir.

-John Grinder

NLP Nasıl Uygulanır?

NLP ile kişinin sıkıntılı durumlarını gün yüzüne çıkartılır ve farklı tekniklerle bu durumlara çeşitli bakış acıları gösterilerek olumlu bir duruma çevrilir.

Genel olarak psikoterapide kullanılan NLP kaygı ve fobi gibi rahatsızlığı olan kişilerde konuşma terapisiyle yapılır.

Ayrıca NLP davranış değişikliği yapmaya odaklandığı için bir çok farklı alanda da kullanılır.

NLP’nin hangi alanlarda nasıl kullanıldığını inceleyelim.

NLP Hangi Alanlarda Kullanılır?

  • Terapilerde: Bahsettiğimiz gibi kaygı ve fobi gibi rahatsızlıkların dışında olumsuz geçmiş tecrübeler, panik atak, depresyon gibi hastalıklarda da tedavi olarak uygulanır.
  • Eğitim  Ve Öğretimde: Kişilerin ya da öğrencilerin daha iyi algılayabilmesini kolaylaştırmak,  stres düzeyini düzenlemek, kendine güveni ve özsaygıyı geliştirmek için uygulanır.
  • İş Hayatında: Kişinin lider yönünü ön plana çıkarmak, kaygıyı azaltmak, satış ve pazarlama stratejileri geliştirmek ve kişiyi girişimci biri haline dönüştürmek için uygulanır.
  • Sağlıklı Yaşamda: Kişinin dengeli bir kiloda olmasında, motivasyon, ilhamında ve kötü alışkanlıkları bırakmasında uygulanır.
  • Kişisel Gelişiminde: Kişinin düşünce tarzında, karar verme, iletişim becerileri, davranış ve alışkanlıklarında görülen değişimler için uygulanır.

NLP Teknikleri

  1. Hayal Etme Tekniği: NLP ‘ye yeni başlayanlar için ilk adımdır. Hayal etme tekniğinde zihninizin başarılı olduğu bir hatırayı en ince ayrıntısına kadar hayal etmeniz rica olunur. Bu hatıra isterseniz başarılı geçen bir sınavınızda olabilir ya da kazandığınız yarışmalarda. Önemli olan o başarıyı tekrar tekrar hissedip o anki özgüveninizi, kararlı duruşunuzu ve hissettiğiniz arzuyu bedeninizde tekrar geri hissetmeniz.
  2. NLP Swish – Tersine Çevirme Tekniği: Bu teknik artık NLP’nin içinde yer aldığımızı ve ilerleme kaydettiğimizi gösterir. Swish tekniği ile istemediğiniz bir şeyi ya da olayı gözünüzde kocaman parlak bir top olarak canlandırnanız istenir. Ardından değiştirmek istediğiniz şeyide onun yanında daha küçük ve sönük kalacak bir topolarak  hayal edin. Şimdi her şeyi tam tersine çevirerek istediğiniz değişim bilinçaltınızda gittikçe parlasın ve kocaman olsun. Bununla birlikte istemediğiniz şeyde küçülerek sönük bir toz parçası haline gelsin. Bu tekniği bir kaç defa denedikten sonra zihninizdeki olumlu şeyleri güçlendirerek olumsuz şeyleri zayıflatmış oluyorsunuz.
  3. Modelleme Tekniği: En çok ilgi gören NLP tekniklerinden birisidir. Modelleme tekniği çekim yasasına dayanır. Düşündüğünüz şeyi hayatınıza çekmesiyle Pygmalion etkisine de benzetilmektedir. Hayatınızda istediğiniz başarıya ulaşmış kişileri baz alarak kendinizi o yönde geliştirmektir.
  4. Yansıtma – Uyum Tekniği: Bu teknik daha çok iş hayatınızda işinize yarayacak bir tekniktir. Karşınızdaki kişinin hem güvenini sağlamak için hem de karşınızdaki kişiyle eşit olduğunuzu vurgulamak için yapılan benzer bedensel hakaretlerdir. Burada karşınızda kalan kişinin vücut dilini izleyerek aynısını yansıtmaya çalışın hatta konuşurken kelimelerinizi karşınızda kalan kişinin kelime dağarcığına göre seçerseniz daha etkili ve güvenli bir iletişim kurmuş olursunuz.
  5. Dışarıdan Görme Tekniği: Bu teknikle kendinizi dışarıdan bir seyredersiniz. Öncelikle istemediğiniz bir şeyi zihninizde canlandırın ve onu dışarıdan üçüncü bir göz gibi seyredin. Uzun bir süre seyredin ve olumsuz düşüncelerinizin sizi terk etmesine izin verin ve olumlu düşüncelerle seyretmeye devam edin.
  6. İçeriğin Yeniden Çerçevelenmesi Tekniği: Olumsuz bir durum yaşadığınızda ortaya çıkan olumlu durumları görebilme tekniğidir. Örneğin başarısız olduğunuz bir sınav için tekrar hazırlanarak daha da iyisini yapabilirsiniz.
  7. Çapa Tekniği: Karşıdaki kişinin nasıl hissettiğini değiştirme tekniğidir. Bu tekniğe öncelikle karşıdaki kişinin ne hissettiğini anlayarak başlayalım. Eğer karşınızdaki kişi cesaretlendirmeniz gereken biriyse ona cesaret verecek bir şeyler anlatın ve karşıdaki kişinin sizi iyice dinlediğinden emin olduğunuzda onunla ufak bir temas halinde bulunarak bu cesaretlendirmeyi bedensel olarak empoze edin. Daha sonra kişinin kendisini açmasını bekleyin ve size anlattığı şeyler esnasında biraz önce dokunduğunuz yere tekrar dokunun. Siz hiçbir şey söylemeden cesaretlendirdiğinizi hissedecektir.

NLP’nin Faydaları

NLP size mükemmel performans ile ortalama performans arasındaki farkı nasıl kapatacağınızı ve NLP tekniklerini kullanarak nasıl daha iyi bir başarıya ulaşacağınızı uygulamalı olarak anlatır.

NLP bütünüyle bireyselliği ele alır. İster sosyal alanda ister iş yerinde kolay uygulanabilir teknikleriyle zihninizin kontrolünü sizin elinize verir.

Ayrıca bu tarz içerikler ilginizi çekiyorsa “Duyusal Yoksunluk Tankı Nedir? Etkisi ve Sağlığa Faydaları” adlı yazımıza da göz atabilirsiniz.



This post first appeared on Thinpo, please read the originial post: here

Share the post

NLP Nedir? Nasıl Uygulanır ve Faydaları Nelerdir?

×

Subscribe to Thinpo

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×