Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Postmodern Edebiyatın En İyi 10 Kurgu Yazarı

Postmodern edebiyatın 20. yüzyıl ve 21. yüzyıldaki en iyi temsilcisi olan ve dünyaca ünlü çağdaş kurgu yazarlarına yer verdiğimiz listemizde birbirinden harika yazarlar yer alıyor.

Gerçekçilik (Realizm) bir bakıma günlük hayatın doğrudan tasavvurudur. Edebiyatta ise önyargısız ve nesnel bir anlatım gerektirir. Modernizm ise geleneksel olan dış dünya algısını reddeder. Estetik bir kaygı güder.

Modernizme göre varlıklar aslında göründükleri gibi değildir. Bu nedenle üretilen eserlerde biçime oldukça önem verilir.

Alegorik bir anlatıma sahip olup şiirsel bir üslup kullanılır.

Postmodernizm Nedir?

Modernizmin temelinde insanın düşünceleri, duyguları ve insana özgü gerçekliği esas alındığından bir noktada yetersiz kalır.

Çünkü insan zihni sonsuzdur ve akımı daha öteye taşımak isteyen sanatçılar edebi eserlerde modernizmin ilerisinde deneysel bir kuram oluşturmuştur.

Bu kuram ise postmodernizm akımı olarak bilinmektedir ve birçok nesir yazarı bu akımdan etkilenmiş olup çağdaş kurgunun da ötesine geçmiştir.

Edebiyatta Postmodernist Kurgu Yazarları

Bu yazımızda 20. yüzyıl ve 21. yüzyıl çağdaş kurgu yazarlarının en bilinenlerini; nesir sanatına yön vermiş, en prestijli edebiyat ödüllerini kazanmış ve dünyaca ünlü postmodern edebiyatın en iyi çağdaş kurgu yazarlarını listeledik.

1. Isabel Allende

Isabel Allende

Postmodernist yazarlar arasında Latin Amerika edebiyatının öncü çağdaş kurgu yazarı olan Isabel Allende Llona, Şili’nin eski başkanı Salvador Allende’nin yeğenidir.

Amcasının ölümüyle sonuçlanan 1974 yılındaki darbe girişiminde Venezuela’ya sürgüne gönderilen Allende, bir süre gazetecilikle uğraştı. Ancak daha sonra onu edebiyat sahnesine çıkaran ilk romanı Ruhlar Evi (La casa de los espíritus)’u yazdı. Kitap Şili’nin modern tarihini anlatan edebi ve Büyülü Gerçekçi (Magic Realism) bir kurguydu.

Ruhlar Evi adlı romanı o kadar tutulmuştu ki ardından 1994 yılında Meryl Streep, Glenn Close, Winona Ryder, Vanessa Redgrave, Jeremy Irons ve Antonio Banderas’ın oynadığı filmi çekildi.

Çoğunlukla toplumsal cinsiyet, sınıf ayrımı, siyaset ve tarihi konularda yazan Allende, büyülü gerçekçi terimleri kendi tarzıyla harmanlayarak postmodernizme hatrı sayılır katkılar sağlamıştır.

Isabel Allende’nin En İyi Kitapları

  • Ruhlar Evi (1982)
  • Aşktan ve Gölgeden (1984)
  • Paula (1994)
  • Kaderin Kızı (1998)
  • Canavarlar Kenti (2002)
  • Canım Sevgilim Ines (2006)
  • Japon Sevgili (2015)

2. Haruki Murakami

Haruki Murakami

Postmodernizm ve büyülü gerçekçilik akımının japon edebiyatındaki temsilcisi Haruki Murakami, 20 ve 21. yüzyılın en etkili ve en popüler yazarlarından biridir.

Murakami’nin ilk kitabı olan Rüzgârın Şarkısını Dinle (Kaze no uta o kike), 1979 yılında Gunzou Edebiyat Ödülü’nü aldı. Devamında yazdığı ikinci romanı Yaban Koyununun İzinde (Hitsuci o meguru Booken) Japon kurgu bakımından cesur ve yenilikçi bulan Batılı edebiyat eleştirmenlerinden övgü aldı.

Yazar, Japon edebiyatında seçkin edebiyat yazarları arasında olmasına rağmen birtakım eleştirmenlerce batı edebiyatına çok fazla yöneldiğinden olumsuz olarak eleştirilmiştir.

Yazdığı eserlerle birçok ödül kazanan Murakami; World Fantasy Award (Dünya Fantezi Ödülü), Frank O’Connor International Short Story Award (Frank O’Connor Uluslararası Kısa Öykü Ödülü),  Franz Kafka Prize (Franz Kafka Ödülü) ve Jerusalem Prize (Kudüs Ödülü) gibi birçok prestijli ödülün sahibi olmuştur.

Haruki Murakami’nin En İyi Kitapları

  • Rüzgârın Şarkısını Dinle (1979)
  • Haşlanmış Harikalar Diyarı ve Dünyanın Sonu (1985)
  • İmkansızın Şarkısı (1987)
  • Zemberekkuşu’nun Güncesi (1994)
  • Sahilde Kafka (2002)

3. Arundhati Roy

Arundhati Roy

Hintli aktivist ve yazar Arundhati Roy, 1997 yılında yayımladığı ilk ve tek romanı Küçük Şeylerin Tanrısı ile dünya çapında ün kazanmış, 2007 yılında Man Booker Ödülü’nün sahibi olmuştur.

Çoğunlukla siyasi ve tarihi konularda yazan Arundhati Roy, Mahatma Gandhi ve Phoolan Devi hakkında skandal fikirleri nedeniyle Hindistan’da birçok kesimden olumsuz eleştiri aldı.

Diğer eserleri politik denemelerden oluşan Roy’un, Man Booker Ödülü’nün yanı sıra 2002 yılında aldığı Lannan Vakfı Kültürel Özgürlük Ödülü’nün de sahibidir.

Arundhati Roy’un En İyi Kitapları

  • Küçük Şeylerin Tanrısı (1997)
  • Mutlak Mutluluk Bakanlığı (2017)

4. Zadie Smith

Zadie Smith

İngiliz bir baba ve Jamaikalı bir annenin çocuğu olarak dünyaya gelen yazar Zadie Smith, eğitimini Cambridge’de almıştır.

Etnik olarak farklı üç ailenin hikayesiyle anlatılan, çağdaş ve çok kültürlü Londra’nın otoportresini çizdiği İnci Gibi Dişler (White Teeth) adlı romanıyla Guardian İlk Kitap Ödülü, Whitbread İlk Roman Ödülü ve Commonwealth Yazarlar Ödülü dahil olmak üzere bir dizi ödül kazanmıştır.

Aynı zamanda İnci Gibi Dişler (White Teeth) yirmiden fazla dile çevrildi ve 2002’de İngiliz kamu televizyonu Channel 4’da Phil Davis’in başrol oynadığı aynı adlı drama dizisine uyarlandı.

Martin Amis ve Salman Rushdie‘nin tarzına benzer yazan Zadie Smith, The Autograph Man adlı ikinci romanıyla da etnik stereotipin çağdaş bir hicvini yaratmıştır.

Zadie Smith’in En İyi Kitapları

  • Güzelliğe Dair (2005)
  • Swing Time (2016)
  • NW Londra (2012)
  • Intimations (2020)

5. Kazuo Ishiguro

Kazuo Ishiguro

1954’te Japonya’nın Nagazaki şehrinde doğan Kazuo Ishiguro 1960 yılında ailesiyle birlikte İngiltere’ye göç etmiştir. 1978’de Kent Üniversitesi’nde lisans derecesini tamamlayan Ishiguro, yüksek lisansını 1980’de East Anglia Üniversitesi’nde yaratıcı yazarlık üzerine yapmıştır.

1989 yılında Günden Kalanlar adlı romanını yazdığında 32 yaşında olan Ishiguro, kitap yayınlandıktan sonra Man Booker Ödülü’nü aldı. 1993 yılında romanın bir de aynı adlı film uyarlaması çekildi. Başrollerinde Anthony Hopkins ve Emma Thompson’ın yer aldığı film, 8 dalda Oscar’a aday gösterildi.

Bunlara ek olarak 2005 yılında yazdığı ve TIME dergisi tarafından İngilizce yazılmış en iyi 100 roman listesine alınan Beni Asla Bırakma adlı romanı da 2010 yılında yönetmen Mark Romanek tarafından sinemaya uyarlanmıştır.

Eserlerinde genellikle akıcı bir üslup kullanan yazar, ağır olay örgüsü olmayan romanlar ve kısa öyküler yazmaktadır.

Okuyucuya olay örgüsüyle ilgili çeşitli ipucular vermeyi seven yazar okuyucularına kitabı okurken dedektifvari bir atmosfer sunuyor.

Kurguda duygusal güce dem vuran Ishiguro, eserlerinin bu çekici özelliği sayesinde 2017 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanmıştır.

Kazuo Ishiguro’nun En İyi Kitapları

  • Değişen Dünyada Bir Sanatçı (1986)
  • Avunamayanlar (1995)
  • Gömülü Dev (2015)
  • Klara ile Güneş (2021)

6. Margaret Atwood

Margaret Atwood

1939 yılında Ontario, Ottawa’da doğan Kanadalı yazar Margareet Atwood, lisans eğitimini Toronto Üniversitesi’nde almıştır. Daha sonra 1962’de Massachusetts, Radcliffe College’da yüksek lisans yapan yazar; roman, şiir, kısa öyküler, eleştirel çalışmalar, senaryolar, radyo senaryoları ve çocuklar için kitapları yazmıştır.

30’dan fazla dile çevrilen eserleri; Arthur C. Clarke Ödülü, Asturias Prensliği Ödülü, Man Booker Ödülleri (beş kez Booker Ödülleri listesinde yer almış, birini kazanmıştır), The Governor General Ödülü (yedi kez finalist olmuş ve iki kez kazanmıştır).

Aynı zamanda Kanada Kraliyet Cemiyeti Üyesi olan Atwood, Ontario Nişanı, Norveç Edebiyat Liyakat Nişanı ve 16 fahri derece ile ödüllendirilmiştir.

Çağımızın en prestijli yazarlarından olan Margaret Atwood aynı zamanda postmodern edebiyatın en iyi kurgu yazarlarından birisidir. Kitaplarından bazıları sinemaya uyarlanmış olup en bilinen eseri Damızlık Kızın Öyküsü adlı kurgu romanıdır.

Margaret Atwood’un En İyi Kitapları

  • Kedi Gözü (1988)
  • Nam-ı Diğer Grace (1996)
  • Kör Suikastçı (2000)
  • Antilop ve Flurya (2003)
  • The Testaments (2019)

7. Jonathan Franzen

Jonathan Franzen

Amerikalı postmodern kurgu yazarı Jonathan Franzen 2001 yılında yazdığı Düzeltmeler (The Corrections) adlı kurgu romanı ile ünlenmiştir. Kitabın yayımlandığı yıl Ulusal Kitap Ödülü’nü (National Book Award) ve 2002 yılında James Tait Black Memorial Ödülü’nü kazanmıştır.

Yazarın eserlerindeki üslup, hayata ve insanların onu yaşama şekline odaklanmıştır. Sadece roman yazmayan yazar daha çok deneme ve makaleleriyle dikkatleri üzerine çekmektedir.

Yazdığı denemeler The New Yorker , The New York Times ve The Guardian gibi gazetelerde yayınlanmıştır. Uzaktaki (Farther Away) adlı eseri, yazarın 2012 yılında yazdığı makale koleksiyonuna dayanmaktadır.

Aynı zamanda Aktivist olan Jonathan Franzen çok yönlü kişiliğiyle modern teknolojinin topluma olumsuz etkilerini dile getirmektedir. Roman ve deneme dışında kitap eleştirisi, ve konuşmalar yazan Franzen, Amerikan edebiyatının en önemli temsilcilerindendir.

Jonathan Franzen’ın En İyi Kitapları

  • Crossroads (2021)
  • Freedom (2010)
  • Saflık (2015)
  • The Kraus Project (2013)

8. Toni Morrison

Toni Morrison

Chloe Anthony Wofford, Amerika’da ırkçılığın en yaygın olduğu dönemlerde Afro-Amerikan bir ailede 1931 yılının Şubat ayında Ohio, Lorain’de dünyaya gelmişti. Daha sonra Toni takma adını alan yazar, çocukluk döneminde zamanının çoğunu kütüphane de geçirmekteydi.

1949’da Morrison, kolej eğitimi için siyahi bir tarihi geçmişe sahip Howard Üniversitesi’nde okumak için Washington DC’ye taşındı. Burada ırksal hiyerarşinin ten rengine göre insanları nasıl kutuplaştırdığına tanık olan Morrison İngilizce lisans derecesi ile mezun olduktan sonra yüksek lisans derecesi için Cornell Üniversitesi’ne gitti. Akabinde 1955 yılında yüksek lisans derecesiyle mezun olduğunda, Texas Southern University’de İngilizce eğitimi vermeye başladı.

Ancak daha sonra Howard Üniversitesi’ne geri dönerek burada profesörlük ünvanı kazandı. Aynı zamanda burada sivil haklar aktivisti Stokely Carmichael ve eşi Harold Morrison ile tanıştı.

7 yıl boyunca akademik eğitim veren Toni Morrison daha sonra New York’a taşınarak Random House’da editör olarak çalıştı. Burada Afro-amerikan yazarların yazdığı kitapların editoryal düzenlemelerini yaptı.

Ne tuhaftır ki bir yayıncılık şirketinde çalışmasına rağmen Morrison ilk kitabı En Mavi Göz (The Bluest Eye) adlı romanını 1970’de oldukça geç bir tarihte yayınladı.

3 yıl sonra Ulusal Kitap Ödülü’ne aday gösterilen Sula adlı ikinci romanını piyasaya çıkaran Morrison edebiyat dünyasında tanınmaya başladı.

Süleyman’ın Şarkısı adlı üçüncü kitabı ile Ulusal Kitap Eleştirmenleri Birliği Ödülü’nü (National Book Critics Circle Award) kazanmıştır. 1987’de Morrison , Afro-Amerikan köle bir kadının gerçek hikayesine dayanan Sevilen (Beloved) adlı romanını yayınladı.

Bu kitap 4 ay boyunca En Çok Satan (Bestsellers) oldu ve kurgu kategorisinde Pulitzer Kurgu Ödülü (Pulitzer Prize for Fiction) kazandı. Hatta bununla da yetinmeyen yazar Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan ilk siyahi kadın yazar oldu.

Toni Morrison’un En İyi Kitapları

  • Cennet (1998)
  • Tanrı Çocuğu Korusun (2015)
  • Katran Bebek (1981)
  • Ötekilerin Kökeni (2017)
  • Yuva (2012)

9. Philip Roth

Philip Roth

1933’te Yahudi kökenli bir ailede Amerika Newark, New Jersey’de doğan yazar, Bucknell Üniversitesi’nde lisans eğitimini, Chicago Üniversitesi’nde de lisansüstü eğitimini aldı.

Roth, aynı üniversite de yazma programında kısa bir süre eğitmen olarak çalıştı. Chicago’da kaldığı süre boyunca, akıl hocası olan romancı Saul Bellow ve ilk karısı olan Margaret Martinson ile tanıştı.

Eşiyle 1963’te ayrılan Roth, 5 yıl sonra eşinin trafik kazasında vefat etmesiyle fikir hayatında çeşitli değişimler yaşadı. 1969 yılında Portnoy’un Feryadı (Portnoy’s Complaint) adlı cinsel içerikli bir komedi romanı yazan Roth, TIME dergisinin En İyi  100 İngilizce Roman kategorisinde 52. sıraya oturdu.

Ölen eski eşi Martinson’ın da Portnoy’un Feryadı romanında Mary Jane Reed karakterine ilham kaynağı olduğu bilinmektedir. İlk yazdığı eseri Goodbye, Columbus ise Ulusal Kitap Ödülü’nü almasını sağladı. Ancak uluslararası ticari başarısını üçüncü romanında yakaladı (Portnoy’un Feryadı).

Philip Roth ilk kitabının ardından iki yıl boyunca Ordu’da görev yaptı ve ardından The New Republic adlı Amerikan dergisinde film eleştirileri de dahil olmak üzere çeşitli dergiler için kısa kurgu ve eleştiriler kaleme aldı.

17. kitabı olan Sabbath’s Theater’dan sonra yazdığı Amerikan Pastoral ile 1998 yılında Pulitzer Ödülü’nü kazandı.

Philip Roth En İyi Kitapları

  • Bir Erkek Olarak Yaşamım (My Life as a Man)
  • Ve Hayalet Sahneden Çekilir (Exit Ghost)
  • İnsan Lekesi (The Human Stain)

10. Orhan Pamuk

Orhan Pamuk

Ferit Orhan Pamuk, birçok başka edebiyat ödülünün yanı sıra 2006 yılında Nobel Ödülü’nü kazanan ilk Türk olarak tarihe geçmiştir. Bu başarısından dolayı kitapları altmış üç dile çevrildi, yüzü aşkın ülkede yayımlandı. Bununla birlikte aynı yıl, TIME dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 kişisinden biri seçilmiştir.

Orhan Pamuk’un En İyi Kitapları

  • Beyaz Kale (1985)
  • Benim Adım Kırmızı (1998)
  • Masumiyet Müzesi (2008)
  • Veba Geceleri (2021)

Bu tarz içerikler ilginizi çekiyorsa yine sitemizde yer alan “Yazar Adaylarının Okuması Gereken 12 Kitap” adlı listemizi de inceleyebilirsiniz.



This post first appeared on Thinpo, please read the originial post: here

Share the post

Postmodern Edebiyatın En İyi 10 Kurgu Yazarı

×

Subscribe to Thinpo

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×