Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Locuri de vizitat în Paris în 4 zile. Top 40 obiective turistice

Am mers recent într-o călătorie de 4 zile la Paris, cu ocazia zilei mele de naștere. Mi-am oferit un cadou la 31 de ani, pe 31 mai. Pentru mine, a fost a doua excursie în Paris. Prima dată am stat doar 2 zile și am considerat că a fost prea puțin. Sunt atât de multe locuri de vizitat în Paris încât acum, mi-am notat într-un carnețel tot ce am vrut să văd. În mare parte, am reușit, au rămas doar câteva nebifate. Am mers muuuulți km pe jos, am străbătut Parisul până mi s-au înnegrit adidașii. Însă, într-un final a meritat, a fost o excursie minunată din care am rămas cu o mulțime de amintiri frumoase.

Dacă mă gândesc la prima excursie, aveam o imagine perfectă despre Paris înainte de a ajunge aici. Însă, nu mi-a plăcut faptul că am văzut și mizerie, foarte mulți vânzători ambulanți sau chiar chelneri nu tocmai amabili. Mi s-a părut atunci că orașul nu se ridică la înălțimea așteptărilor.

Însă, anul acesta, nu am mai avut multe așteptări. Ba chiar am plecat cu ideea de a nu bifa foarte multe locuri de văzut în Paris, ci doar să am o vacanță relaxantă, cu câteva plimbări pe Sena și poate o vizită la un muzeu. Parisul este foarte ofertant din punct de vedere cultural. Este, incontestabil, un oraș plin de atracții turistice. Așadar, am făcut o listă și mi-am propus să văd poate jumătate din obiective.

Cum am circulat în Paris? Cu ce mijloace de transport ne-am deplasat?

Am plecat din Iași cu RyanAir și am aterizat în aeroportul Beauvais. Acesta se află în Tillé, undeva la o oră jumătate distanță de mers cu mașina de Paris. Fiindcă am aterizat foarte târziu, ne-am cazat acolo, iar a doua zi, am mers spre Paris. De la aeroportul din Beauvais, există un autocar care face curse regulate spre Paris. Se numește Aérobus Paris-Beauvais și are curse pe ambele sensuri la intervale destul de scurte. Odată cu achiziționarea biletelor de avion, pot fi cumpărate și aceste bilete sau pot fi cumpărate chiar și din stația din Paris (Porte Maillot) sau Beauvais.

Ne-am cazat la Ibis styles Romainville, în periferia Parisului, cu o poziționare foarte bună întrucât este foarte aproape de metrou, de linia 5. Prin urmare, ne-am deplasat foarte ușor către diferitele obiective turistice. În plus, indicatoarele de la metrou, stațiile sunt bine semnalate, metrourile vin foarte rapid, am așteptat maxim 2 minute într-o stație pentru orice linie. Am circulat deci fără nicio problemă.

În fiecare zi, am cumpărat un bilet cu călătorii nelimitate prin Paris, cu 8 euro/zi. Deși am mers prin Paris mai mult pe jos, totuși, dacă obiectivele erau mai îndepărtate, acest bilet ne-a fost de mare ajutor. Nu am avut stresul de a cumpăra un bilet de fiecare dată când voiam să luăm metroul. Acest bilet acoperă doar călătoriile din zona Parisului și nu și pe cele din exterior cum ar fi Versailles.

Ce poți vizita în Paris? Iată 40 locuri de vizitat în Paris în 4 zile:

Am stat 4 zile în Paris, timp în care am putut să vedem chiar destule obiective, ne-am relaxat și ne-am bucurat și de diferite feluri de mâncare specifice. În acest articol, îți voi prezenta locurile pe care le-am văzut și vizitat, pe parcursul celor 4 zile.

Prima zi. Locuri de vizitat în Paris:

  • Cartierul Montmartre

Cartierul Montmartre, aflat în nordul Parisului, în arrondissementul 18, este numit și cartierul artiștilor. Are o viață animată, vibrantă. Aici poți vedea artiști care pictează în fața ta, cântăreți care te încântă cu muzica veche a Franței și o mulțime de clădiri istorice. De sus poți vedea o priveliște superbă asupra Parisului. Nu ar trebui să ratezi acest minunat cartier dacă faci o vizită prin Paris.

Rue de l’Abreuvoir

În cartierul Montmarte, poți vedea următoarele obiective turistice:

  • Basilique Sacré-Coeur:

Este obiectivul principal din cartierul Montmartre. Bazilica romano-catolică este situată pe un deal, poți ajunge sus pe scări sau cu un funicular. La baza dealului, este și un carusel drăguț pentru copii. Aici s-a filmat chiar și o scenă din filmul Le fabuleux destin d’Amélie Poulain.

Bazilica este dedicată Sfintei Inimi a lui Iisus, de aici și numele ei. Este construită în stil romano-bizantin, din piatră albă. Am fost mirată să văd că a fost construită abia în 1875 și că a fost finalizată în 1914, deci destul de recent. Actualmente, bazilica este vizitată de o mulțime de turiști, fiind unul din cele mai vizitate obiective turistice ale Parisului.

Bazilica a fost proiectată de arhitectul Paul Abadie care însă s-a stins din viață fără să vadă această capodoperă finalizată. Ca detalii, poți remarca în față două statui ecvestre ale Ioanei d’Arc și regelui Louis al IX-lea, din bronz.

Poți urca în dom (300 trepte, fără lift) pentru a vedea o panoramă superbă asupra orașului. Intrarea în bazilică este gratuită, însă pentru a urca în dom, accesul este pe partea stângă, din exterior, iar intrarea se face pe bază de bilet.

În interior, poți vedea unul din cele mai mare mozaicuri din Franța ce reprezintă Învierea lui Hristos, îmbrăcat în haine albe și cu o inimă din aur.

  • Le Consulat

Le Consulat se află în apropierea Bazilicii, pe 18 Rue Norvins. Este una din cele mai vechi clădiri din Montmartre.

Am ținut să ajung aici fiindcă este un restaurant istoric, unde veneau altădată artiști de renume. Doar pentru a numi pe câțiva dintre aceștia, putem să îi amintim pe Vincent Van Gogh, Monet, Picasso sau Toulouse-Lautrec. Imaginează-ți doar cum prin secolul al XIX-lea, acești mari artiști mâncau acolo și conversau ore în șir. Imaginează-ți cum ar fi să bei o cafea în locul în care a stat și celebrul Van Gogh.

Aici se poate mânca copios și te poți bucura de mâncarea autentică și savuroasă. Locul este foarte aglomerat, iar mesele sunt apropiate ca multe restaurante din Paris, de altfel.

Aici s-a filmat și o scenă din filmul lui Woody Allen, Everyone says I love you.

  • La Maison Rose

Această casă chic, roz cu obloane verzi a fost cumpărată în 1905 de către un pictor catalan, Ramon Pichot, prieten al lui Dali și Picasso. Germaine Gargallo, soția lui Pichot, a fost model pentru pictorii acelor vremuri. Ea este cea care a decis ca pereții casei să fie roz, după o călătorie în Barcelona, fiind fascinată de culorile deschise ale orașului spaniol. Înainte, culoarea casei a fost bej. Tot Germaine a decis să deschidă acest restaurant.

Locul a fost frecventat de mari personalități, scriitori, pictori sau cântăreți precum Albert Camus, Maurice Utrillo, Picasso, Alain Delon sau Dalida (al cărei bust se găsește de altfel mai jos, pe Rue de l’Abreuvoir).

Aici a fost filmată și o scenă din Emily in Paris.

  • Podgoria Vigne du Clos Montmartre (Rue des Saules)

Viile din Monmartre sunt cele mai vechi din Paris, datând din 1933. Din păcate, podgoria nu este deschisă publicului, însă poți să o admiri din exterior. Este situată chiar lângă La Maison Rose. Are o varietate de struguri, dar este o podgorie destul de mică.

Locul amintește de trecut, când o parte din locuitorii satului fermecător și pitoresc se ocupau cu viticultura.

  • Place du Tertre

Această mică piață face parte din acele locuri de vizitat în Paris de neratat. Aici, viața artistică este vie. Poți vedea cum pictorii își expun operele și în același timp pictează chiar acolo. Este fascinant să vezi asta, mai ales dacă ești un iubitor de artă. În jurul lor, este plin de terase care redau un farmec aparte locului.

Tot aici se află prima primărie din Montmartre (1790).

  • The Sinking House

Am văzut multe poze pe internet cu această casă care pare că se scufundă. Inițial, am crezut că a fost construită chiar așa și mi s-a părut foarte cool. Însă, este doar o iluzie pe care o poți crea atunci când o fotografiezi. Clădirea se află chiar lângă Sacré-Coeur. Te poți juca puțin cu telefonul astfel încât să dai această impresie. Mie nu mi-a ieșit chiar cea mai grozavă poză, dar pentru ca iluzia să fie perfectă, trebuie ca în fotografie să încadrezi și dealul din Montmartre, astfel încât să pară că iese de după deal.

În Montmartre, mai poți vedea Le Musée de Montmartre și Grădinile Renoir, Le Mur des Je t’aime (Wall of Love), Casa lui Tristan Tzara (15 Avenue Junot) sau primul atelier a lui Picasso (49 Rue Gabrielle).

Plecăm din Montmartre și continuăm cu alte locuri de vizitat în Paris.

  • Turnul Eiffel

Bineînțeles, nu putem sări peste celebrul Turn Eiffel sau Doamna din fier din arrondissementul 7 al Parisului. Acesta se află lângă Sena și este cum știm deja, simbolul Parisului.

Turnul Eiffel a fost proiectat de către Gustave Eiffel, cu ocazia Expoziției Universale de la Paris din anul 1889. Toate lucrările au durat 2 ani, 2 luni și 5 zile, un timp record.

Pentru a avea o priveliște superbă cu Turnul Eiffel, poți face o croazieră pe Sena sau poți merge în Place Trocadéro.

Vedere către Turnul Eiffel din croazieră

Poți chiar urca în Turn și ai două opțiuni: pe jos sau cu liftul. Prețurile diferă în funcție de etajul la care vrei să urci. Eu nu am urcat fiindcă era o coadă foarte mare. Însă, am așteptat să se lumineze. Pentru aceasta, vara, trebuie să aștepți până în jur de ora 22:00.

  • Ce poți face în Paris? O croazieră pe Sena

Prima zi în Paris s-a terminat cu o croazieră pe Sena. Am cumpărat biletele de pe headout. Ca să nu mai stai la rând, le poți lua dinainte cu 15 euro. Îți poți alege data și ora, iar anularea este gratuită. Croaziera durează în jur de o oră și 10 minute și poți vedea monumentele importante din Paris de pe malul Senei: Muzeul Orsay, numeroasele poduri printre care Pont Alexandre III, Catedrala Notre-Dame de Paris, Muzeul Luvru, Turnul Eiffel etc.

  •   Les Champs-Elysées și Arcul de Triumf

Spre seară, chiar la apus, am făcut o plimbare pe marele bulevard Champs-Elysées de unde am observat și Arcul de Triumf. În această zonă, poți merge în magazine de lux sau poți să te oprești la un restaurant unde poți să mănânci preparatele lor autentice și să simți atmosfera orașului.

Arcul de Triumf a fost inaugurat în 1836 de către regele Louis-Philippe. Construcția Arcului a fost însă realizată la inițiativa lui Napoleon I, după bătălia de la Austerlitz (1805).

A doua zi. Locuri de vizitat în Paris:

  • Catedrala Notre-Dame de Paris

Prima dată când am mers în Paris, nu am vrut să stau la coada imensă, însă de această dată, din păcate, catedrala nu s-a putut vizita evident, din cauza incendiului din 2019. Totuși, catedrala este pe mâini bune, iar afișele din jurul ei ne anunță, optimist, faptul că aceasta va fi restaurată în curând.

Atunci când te uiți la ea, vezi cât de grandioasă este și în același timp, ți se rupe inima când te gândești că un monument de așa frumusețe a trecut prin acest incendiu.

Catedrala are o istorie mai îndelungată. Aici este practic kilometrul 0 al capitalei Franței. Datează tocmai din secolul XII, din timpul Evului Mediu. În perioada Revoluției, aspectul catedralei se înrăutățise. Însă, odată cu publicarea romanului lui Victor Hugo, Notre-Dame de Paris, aceasta devine un adevărat personaj al cărții. Prin urmare, datorită popularității acestei cărți, încep restaurările monumentului. Cu această ocazie, au fost adăugate detalii, vitralii, statui, dar și o turlă nouă. Catedrala în stil gotic găzduiește cea mai mare orgă din Franța. Arhitectul principal care s-a ocupat de restaurarea acesteia a fost Viollet-le-Duc.

Catedrala Notre-Dame a fost martora încoronării lui Napoléon Bonaparte.

În 1991, Catedrala a fost inclusă în lista patrimoniului UNESCO.

  • Librăria Shakespeare & Co (37 Rue de la Bûcherie)

La câțiva pași de Catedrala Notre-Dame se află Librăria Shakespeare & Co, o librărie independentă care adăpostește cărți foarte rare, dar și cărți din literatura anglofonă. Librăria are un farmec aparte redat de apectul vechi, de culorile vii și bineințeles, de personalitatea emblematică, William Shakespeare. Librăria are un șarm magnetic pentru toți iubitorii de literatură.

La început, librăria a fost deschisă pe Rue Dupuytren și apoi pe 12 Rue de l’Odéon (unde apariția romanului Ulysse a cunoscut un succes uluitor). De-a lungul anilor, numeroși scriitori i-au trecut pragul precum André Gide, Paul Valéry, Ernest Hemingway etc.

Librăria a fost deschisă în 1951 de către George Whiteman la adresa pe care o știm astăzi. Clădirea de astăzi a funcționat în trecut ca mănăstire. Apoi, devenind librărie, a avut prima dată numele Le Mistral. Mai apoi, în 1964, a devenit Shakespeare & Co, pentru a onora 400 de ani de la nașterea marelui scriitor William Shakespeare.

Tot în această zonă, poți vedea standuri cu cărți pe care le poți cumpăra de la așa-zișii ”bouquinistes”, vânzătorii de la anticariat.

  • Hôtel de Ville

Aici se află Primăria Parisului. Chiar dacă nu arăta la fel ca astăzi, clădirea datează încă din Evul Mediu. A avut o istorie agitată, marcată de revolte și incendii deopotrivă.

  • Fântâna Saint-Michel

Fântâna datează din 1860, din timpul lucrărilor lui Haussmann, cel care a gândit și a schimbat fața Parisului sub conducerea lui Napoleon III, redându-i aspectul modern și elegant de astăzi.

Fântâna este proiectată de arhitectul Gabriel Davioud ce ilustrează prin aceasta, lupta Binelui cu Răul, printr-o scenă biblică. Arhanghelul Mihail învinge un dragon, simbolul răului.

  • Les Deux Magots (6 place Saint-Germain-des-Prés)

Cafeneaua Les Deux Magots este situată în cartierul chic Saint-Germain-de-Prés și are o poveste tare interesantă. Aceasta există încă din 1885 și se află în locul unui vechi magazin din care se păstrează două figurine chinezești, acestea fiind Les Deux Magots. Ele există și astăzi în interiorul cafenelei.

Ulterior, cafeneaua a fost frecventată de scriitori și artiști celebri precum Mallarmé, Rimbaud, Verlaine, Hemingway, Picasso, Prévert, André Breton, Simone de Beauvoir sau Jean-Paul Sartre.

Aici am servit un café gourmand. Este vorba despre un concept: îți poți alege o cană mare de ciocolată caldă sau de ceai, după preferință, iar ospătarul îți va aduce mici prăjiturele pentru a gusta din toate.

De asemenea, dacă vrei să mănânci aici din prăjiturile cofetarilor, la cerere, personalul îți poate prezenta și arăta diferitele sortimente. A fost o experiență de-li-cioa-să. Numai uitându-mă la poze, mi-aș dori să fiu acum acolo.

  • Café de Flore (172 boulevard Saint-Germain)

Chiar lângă Les Deux Magots, se află cafeneaua Café de Flore. Aici nu am servit nimic fiindcă deja fusesem la cafeneaua vecină. Este însă o cafenea de renume, fiind cunoscută tot prin faptul că a fost frecventată de foarte mulți scriitori. Închipuie-ți cum aceștia dezbăteau idei despre cărți, într-o atmosferă culturală a unei epoci trecute. Iar tu să te afli pe unul din acele scaune, privind poetic trecătorii.

Aici au avut loc dezbateri și reuniuni literare. Câteva personalități care au frecventat acest loc sunt Guillaume Apollinaire, André Breton, Louis Aragon, Paul Eluard, Simone de Beauvoir, Albert Camus sau Boris Vian.



This post first appeared on Flori Din Călimară, please read the originial post: here

Share the post

Locuri de vizitat în Paris în 4 zile. Top 40 obiective turistice

×

Subscribe to Flori Din Călimară

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×