Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Drone Verzekering: Wat is het en waar is het belangrijk voor?

Wie een Drone bezit weet dat je de verantwoordelijkheid hebt om de drone goed te besturen, zodat niemand gewond raakt. Een aanrijding kan snel fatale gevolgen hebben.

Het is daarom altijd bijzonder belangrijk om goed beveiligd te zijn, en dat geldt ook voor Een Drone. Bij een crash kan niet alleen de drone zelf beschadigd raken, maar ook voorbijgangers, auto’s of dieren. Dit kan al snel erg duur worden.

In zulke gevallen kan een droneverzekering soelaas bieden. Het dekt niet alleen de schade, maar beschermt de eigenaar ook tegen financiële ondergang. In het volgende willen we alle kenmerken van drone Verzekering toelichten en beschrijven welke drones verzekerd kunnen worden. We zullen ook de verzekeraars die zo’n polis aanbieden nader bekijken.

 Belangrijk om te weten

  • In Duitsland zijn alle soorten vliegtuigen verplicht verzekerd. Dit omvat ook drones en zogenaamde multicopters. De verzekeringsplicht geldt ook als je de drone alleen in je tuin wilt lanceren.
  • Drone-verzekeraars maken vaak onderscheid tussen of je de drone privé of commercieel wilt laten vliegen. Je moet dit specificeren voordat je een verzekering afsluit.
  • Er zijn nu veel verzekeringsmaatschappijen die gespecialiseerd zijn in drones. Het is belangrijk dat de tarieven ook risicoaansprakelijkheid omvatten.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een drone verzekering afsluit

Als je een drone gekocht hebt, wil je er natuurlijk mee vliegen. Vóór de eerste vlucht moet je echter een verzekering voor de drone afsluiten, want dat is in Duitsland wettelijk verplicht. Dit zorgt ervoor dat alle mogelijke schade aan het vliegtuig betaald wordt.

Vervangt een particuliere aansprakelijkheidsverzekering een droneverzekering?

De meeste mensen hebben een particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Omdat de drone door een mens bestuurd wordt, lijkt het redelijk aan te nemen dat de particuliere aansprakelijkheidsverzekering ook aansprakelijk is voor dergelijke schade. In elk geval moet je je verzekeringspolis nakijken om te zien of die ook schade door je drone dekt. Veel verzekeringsmaatschappijen sluiten echter in het algemeen schade door vliegende voorwerpen uit.

Als je particuliere aansprakelijkheidsverzekering wel schade door kleine vliegtuigen dekt, moet je ook de voorwaarden zorgvuldig lezen. In elk geval geldt dit alleen voor privé-gebruik. Commerciële dronepiloten moeten in elk geval een extra verzekering voor drones afsluiten. Sommige aansprakelijkheidsverzekeraars beschouwen echter het louter plaatsen van een foto van een dronevlucht op het internet (bijvoorbeeld Facebook) als een commerciële activiteit.

Commercieel of privé vliegen met drones?

Alle verzekeringsaanbieders maken onderscheid tussen commerciële en particuliere dronevluchten. Je moet dit onderscheid maken als je een verzekering afsluit. Je vliegt met een drone voor louter privé-doeleinden als je alleen maar plezier wilt hebben en een paar mooie foto’s of video’s voor jezelf wilt maken.

Als je echter wat geld wilt verdienen met je opnamen, ben je al commercieel bezig. Als je een eigen YouTube kanaal hebt met stroomopwaartse reclame, ben je al commercieel bezig. Zelfs als je op Facebook publiceert, zien sommige aanbieders dit als een commerciële activiteit, want je draagt alle rechten over aan Facebook en zij kunnen er op andere manieren aan verdienen.

Natuurlijk word je als een commerciële fotograaf beschouwd als je van meet af aan van plan bent om met je opnamen geld te verdienen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je prachtige luchtfoto’s van bedrijven of gebouwen maakt en die dan verkoopt.

Sommige verzekeraars staan echter ook een kleine nevenactiviteit toe en eisen niet direct het commerciële tarief. De jaarlijkse kosten voor een commercieel tarief zijn natuurlijk hoger dan voor een zuiver particulier tarief.

Wat wordt door een droneverzekering gedekt?

Hoewel de drone door jou als persoon bestuurd wordt, is hij in principe gevaarlijk. Het kan neerstorten en voorwerpen beschadigen, of ergens anders heen vliegen dan je bedoeld had en dan ook schade veroorzaken. Deze schade moet op de een of andere manier betaald worden. Omdat jij degene bent die de drone gewoonlijk bestuurt, ben je er ook aansprakelijk voor. Zonder verzekering zou je alle kosten moeten betalen.

Bovendien is elke dronevlucht onderworpen aan de zogenaamde risicoaansprakelijkheid. Zelfs als je een professionele drone piloot bent en alles goed doet, kan er nog een ongeluk gebeuren. Er kan bijvoorbeeld een roofvogel tegen je drone aanvliegen of er kan een plotselinge onweersbui ontstaan. In zulke gevallen kan de drone neerstorten, ook al ben je niet in gebreke. Niettemin moet je betalen voor de veroorzaakte schade. Risicoaansprakelijkheid geldt altijd, ongeacht de schuld.

Bij het afsluiten van een droneverzekering moet je beter opletten of risicoaansprakelijkheid inbegrepen is. Sommige verzekeringsmaatschappijen sluiten deze aansprakelijkheid uit.

Wat wordt niet gedekt door een droneverzekering?

Als je een drone lanceert, moet je je ervan bewust zijn dat je er een grote verantwoordelijkheid voor draagt. De zogenaamde droneverordening beschrijft precies wanneer en waar je met een drone mag vliegen. Zo is het bijvoorbeeld verboden over autowegen, ziekenhuizen en militaire installaties te vliegen.

Als je deze voorschriften negeert en je drone daar toch laat vliegen, dekt de droneverzekering geen schade. De verzekering dekt alleen schade die ontstaat tijdens een legale vlucht. Dit moet je altijd in gedachten houden als je met je drone op pad bent.

Is schade aan een drone gedekt door de verzekering?

Een drone kopen kan soms veel geld kosten. Voor een droneverzekering is de waarde van je drone echter betrekkelijk onbelangrijk. Het dekt alleen de schade die door je drone veroorzaakt wordt. Als je per ongeluk tegen het raam van je buurman vliegt, betaalt de verzekeringsmaatschappij dat je buurman een nieuw raam koopt.

Als je drone daarbij ook vernield wordt, dekt de verzekering deze schade niet. Je zult er zelf voor moeten betalen. Als je een echt dure drone hebt, kan het de moeite waard zijn om een soort uitgebreide verzekering bij de verzekeringsmaatschappij af te sluiten. Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden dit daadwerkelijk aan. Vaak moet je een eigen risico betalen, maar anders krijg je de waarde van je drone vergoed.

Welke informatie heeft een drone-verzekeraar nodig?

Om ervoor te zorgen dat bij een ongeluk elke drone in de lucht geïdentificeerd kan worden, moet je je luchtvaartuig duidelijk markeren. Daartoe wordt een vuurvaste aluminium sticker op de drone geplakt. Op deze sticker moeten duidelijk je naam en adres vermeld staan. Je moet deze informatie aan je verzekeringsmaatschappij geven als je het contract tekent.

Als je drone meer dan twee kilo weegt, heb je een bekwaamheidsbewijs nodig. Pas dan mag je met de drone vliegen. Als je zo’n zware drone wilt verzekeren, zal de verzekeringsmaatschappij het certificaat bij je documenten willen voegen.

De radiobesturing van elke drone heeft een CE markering. Anders mag de drone niet opstijgen. Je moet de verzekeringsmaatschappij ook de CE markering geven als je het contract ondertekent.

Mogen andere piloten met de drone vliegen?

Omdat de verzekering op het vliegende voorwerp is afgesloten, is het meestal toegestaan dat ook andere mensen met de drone vliegen. Jij bent de contractuele partner, maar de drone is verzekerd.

Je moet echter wel vooraf toestemming aan de personen gegeven hebben. In gewone taal betekent dit dat je alleen aan mensen die je vertrouwt toestemming moet geven om met deze drone te vliegen.

Ga naar boven

Besluit: Welke soorten droneverzekeringen zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen 3 verschillende soorten droneverzekeringen

  • Aansprakelijkheidsverzekering voor privé drones
  • Commerciële aansprakelijkheidsverzekering voor drones
  • Drone casco verzekering

Wat is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering voor drones en wat zijn de voor- en nadelen van een particuliere aansprakelijkheidsverzekering voor drones?

Drone aansprakelijkheidsverzekering voor uitsluitend privé dronevluchten is de goedkoopste variant van droneverzekering. Deze vluchten mogen nooit met winstoogmerk zijn. Dit is een verplichte verzekering.

Voordelen

  • Lage premies
  • Bescherming voor alle privévluchten
  • Wereldwijde bescherming
  • Omvat ook vrienden en familie

Nadelen

  • Materiaal van vluchten mag niet gepubliceerd worden
  • Geldt niet voor drone racen
Voordelen
  • Lage premies
  • Bescherming voor alle privévluchten
  • Wereldwijde bescherming
  • Geldt ook voor vrienden en familie
Nadelen
  • Materiaal van vluchten mag niet gepubliceerd worden
  • Geldt niet voor drone races

Wat is een commerciële aansprakelijkheidsverzekering voor drones en wat zijn de voor- en nadelen van een commerciële aansprakelijkheidsverzekering voor drones?

Zelfs als de vluchten alleen op sociale media zoals Facebook worden geplaatst, kan commercieel gebruik van de drone verondersteld worden. Om voldoende bescherming voor alle dronevluchten te garanderen, moet het commerciële tarief uit de verzekeringspolissen gekozen worden. Dit is ook een verplichte verzekering.

Commercieel gebruik van de drone is snel verondersteld. Een commerciële aansprakelijkheidsverzekering voor drones biedt voldoende bescherming voor alle soorten vluchten. (Beeldbron: pixabay.de/DJI-Agras)

Voordelen

  • Alle vluchten zijn gedekt
  • Geldt ook voor drone racen
  • Bijdragen zijn aftrekbaar van de belasting

Nadelen

  • Duurdere premies
Voordelen
  • Alle vluchten zijn verzekerd
  • Geldt ook voor drone racing
  • Premies kunnen fiscaal aftrekbaar zijn
Nadelen
  • Duurdere premies

Wat is een drone cascoverzekering en wat zijn de voor- en nadelen van een drone cascoverzekering?

Een cascoverzekering voor drones is geen verplichte verzekering. Je kunt zelf beslissen of je deze verzekering wilt afsluiten of niet. Deze verzekering is er voor jou en je schade. Als je drone bij een luchtvaartongeval wordt vernietigd, krijg je de dagwaarde vergoed.

Voordelen

  • Verzekert je eigen schade
  • Geïntegreerde risicoaansprakelijkheid
  • Geen-fout

Nadelen

  • Soms hoge eigen risico’s
Gewicht van drones in kg documenten
0 tot 25 kg verplichte verzekering
0 tot 25 kg verplichte informatie
0 tot 0,25 kg verplichte markering alleen
zwaarder dan 2 kg dronevergunning
zwaarder dan 5 kg verplichte toestemming van de luchtvaartautoriteit
zwaarder dan 25 kg vliegverbod

The post Drone Verzekering: Wat is het en waar is het belangrijk voor? appeared first on ADVIESJAGERS.



This post first appeared on Techspring.nl, please read the originial post: here

Share the post

Drone Verzekering: Wat is het en waar is het belangrijk voor?

×

Subscribe to Techspring.nl

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×