Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Osmanlı’da Yeniçeri Askeri Yapısı Nasıldı?

Rate this post

Bu ocağın kurulma sebebi ise yeni fetih hareketleri için daha fazla askere ihtiyaç duyulmasıydı. Bir rivayete göre Yeniçeri Ocağının, Orhan Gazi döneminde kurulmuş ve kurulunca da Hacı Bektaşi Veli’nin duasını almak üzere, padişah dergaha gitmiştir. Dergahın şeyhi Hacı Bektaşi Veli bu isteği geri çevirmemiş ve dua etmiştir. Dua ile kurulan bu ocağa her kişi alınmaz, asker olarak yetiştirilecek kişileri seçerken oldukça titiz davranılırdı.

Bu ocak için genelde Hristiyan halktan 8-18 yaşlarındaki yetenekli çocuklar devşirme usulüyle yetiştirilmek için toplanırdı.

Resimde Yeniçeri Askerlerinin savaşma düzeni Görülmektedir.

Seçilen bu çocuklar 5-8 yıl boyunca Rumeli’deki Türk ailelerin yanına verilirdi. Buradaki amaç hem çocukların dili öğrenmesi hem de ‘Türkleşmesi’ydi. Bu sayede devleti daha iyi savunacakları düşünülmekteydi. Çocuklar, Türk ailelerden sonra Acemi Ocağına alınırdı. Bu ocakta Yeniçeri Ocağına katılabilmek için eğitim verilirdi. Bu eğitimler çocukların yeteneklerine uygun verilirdi. Yeteneklerine göre yetişen çocuklar yeterli kabiliyetlere ulaşınca Yeniçeri Ocağına katılırlardı.

Ocağa katılmanın da belirli kuralları vardı. Örneğin: yeniçeriler evlenemezlerdi, kışlada kalmaları mecburiydi. Evlenmelerine izin verilmemesinin sebebi, savaşa katıldıklarında arkada gözü yaşlı kimseler bırakmamak ve savaşta geride bıraktıklarının akıllarına düşürmemekti. Yeniçeri Ocağına katılanlar üç ayda bir cülus adı verilen bir maaş alırlardı. Ayrıca her padişah değişikliğinde hutbe okunduktan sonra yeniçerilere ‘cülus’ denen bahşiş dağıtılırdı.

Genel olarak bakıldığında yeniçerilerin görevleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Savaş sırasında padişahı korumak.
  • Barış zamanında halkın huzurunu, güvenliğini sağlamak.
  • Padişahın merkezi otoritesini korumak.

Bu görevlerle birlikte Yeniçeri Ocağı içinde bölükler bulunurdu ve bu bölüklere ‘orta’ denirdi. Her ortanın başında o ortadan sorumlu ‘çorbacı’ bulunurdu. Sekban ve Ağa bölüklerindeki komutanaysa ‘bölükbaşı’ denirdi. Yeniçeri ocağının en büyük komutanıysa ‘Yeniçeri Ağası’ olarak isimlendirilirdi. Yeniçeri ağası, sekbanbaşlarını tayin etme, yeniçeri ocağı ve acemi ocağını yönetme, payitahtın asayişinden sorumlu olma gibi görevleri vardı.

Yeniçeri Ocağı üç temel unsur üzerine yükselmekteydi: avcılık, aşçılık ve Bektaşilik. Padişahların avlarında ona eşlik etmek için sekbanlar başta olmak üzere katar ağalarının sorumluluğundaki birçok orta, avlarda kullanılmak üzere cins köpekler veya avcı kuşlar besliyorlardı. Ocak teşkilatının omurgasını ise aşçılar oluşturuyorlardı ve aşçıbaşılar yeniçerilerin ahlaki eğitimleri ve disiplinlerinden sorumluydular. Her bölük veya ortaya ait kazanların dışında Hacı Bektaş-ı Veli tarafından ocağa verildiğine inanılan özel bir Kazan-ı Şerif yani kutsal kazanları da vardı. İnanışa göre ocak kurulurken Hacı Bektaş yeniçerilere bu kazanda çorba pişirmiş ve kendi elleriyle dağıtmıştı. Yeniçeriler, Kazan-ı Şerif yerinden kaldırılacak ve altına bir kova su dökülecek olursa dünyanın ters düz olacağına inanırlardı.

The post Osmanlı’da Yeniçeri Askeri Yapısı Nasıldı? first appeared on .


This post first appeared on Bitkiler Alemi, Gezi Rehberi, Nasıl Çalışır, please read the originial post: here

Share the post

Osmanlı’da Yeniçeri Askeri Yapısı Nasıldı?

×

Subscribe to Bitkiler Alemi, Gezi Rehberi, Nasıl Çalışır

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×