Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Willem Jansson Avustralya’yı Nasıl Keşfetti.

Willem Jansson biyografi’sı Ve Seferleri

Bu nedenle, iddia edilen anakaraya “Bilinmeyen güney ülkesi” adı verildi. Doğudaki güney topraklarını bulmaya çalışan Hollandalı kaşif Willem Janszon, Avustralya’yı tesadüfen keşfeden biri oldu. Janszon’un kendisi, keşfettiği “bilinmeyen güney topraklarının” Yeni Gine’nin bir parçası olduğundan emindi. Bunun Avustralya anakarası olduğunu kanıtlamak 164 yıl sürdü. James Cook, 1770 yılında Avustralya kıyılarına indi ve yeni bir anakara keşfettiğini iddia etti. Janszon, keşfini 1606’da yaptı.

Willem Janszon Ve kısa özgeçmişi

Willem Jansson, coğrafi keşifler tarihinde Avustralya’nın öncüsü ve kaşifi olarak bilinir. Kendisi hakkında çok az bilgi vardır. Janszon’un yaklaşık doğum tarihi 1570 olarak bilinir. Janszon’un Amsterdam’da büyüdüğüne dair birçok kanıt var. 16 yaşında donanmada hizmet vermeye başladı.

1590’larda Doğu Hint Adaları’na gönderilen Hollanda filosunun “Hollanda” gemisinin kaptan yardımcısı olarak hizmet vermeye başladı. 5 Mayıs 1601’de tekrar Lam gemisinin kaptanı olarak Doğu Hint Adaları’na gönderildi ve Aralık 1603’ün ortalarında Yeni Gine ve diğer güney topraklarını aramak için Duyfken’in kaptanı oldu. Navigatörün ailesi, karısı ve çocukları hakkında da hiçbir şey bilinmiyor.

Willem Jansson Ve Keşifleri

17. yüzyılın ilk yarısında Willem Jansson, Doğu Hint Adaları‘na birkaç sefer yaptı. 1605’te, John Saris’in bir notunun ifade ettiği gibi, “küçük bir Hollandalı pinasa zengin Yeni Gine’yi keşfetmek için güneye doğru yola çıktı.”

Avustralya’nın keşfi nasıl gerçekleşti?

Willem Janszon’un ekibi, Avustralya’nın yaklaşık 350 km’sini inceledi. Ancak anakara kıyısı boyunca ilerleyen Willem Jansson, çölde yaşamanın imkansız olduğuna karar verdi ve yolculuğu durdurdu. Ayrıca, Yanszon, yerli nüfusa düşmanlık nedeniyle bölgeyi terk etmek zorunda kaldı.

Kaptan Arfur Denizi’ni geçti ve böylece Avustralya kıyılarını gördü. İlk önce Carpentaria Körfezi’ni ve Cape York Yarımadası’nı keşfetti. Willem Janszon, ekibin aç kalmaması, güvenle balık yakalayabilmeleri ve bölgeyi keşfetmeye devam edebilmeleri için Pennefather Nehri’ni keşfetti.

Sefer Avustralya kıyılarına indiğinde, bölge hakkında daha fazla bilgi edinmek için yerel yerlileri yatıştırmanın gerekli olduğuna karar verdi. Ancak bir çatışma çıktı ve bunun sonucunda seferin 10 üyesi öldü.

Avustralya kıyılarından denize açıldıktan sonra ekip çok kötüydü. Hastaydılar, ilaç yoktu, yiyecek kıttı. Haziran 1606’nın ortalarında, gemi Bantam’a (Java) yelken açtı. Seferin sonuçları ve oluşturulan haritalar çok uzun bir süre sınıflandırıldı, böylece kimse onları alıp tahrif edemezdi.

Willem Jansson gerçekten Avustralya’nın kaşifi olarak mı kabul ediliyor?

Birçok bilim adamı, Avustralya’nın eski Mısırlılar tarafından keşfedildiğine inanıyor. Bu argüman, Mısırlıların ölülerin cesetlerini mumyalamak için okaliptüs yağı kullandıkları gerçeğini destekleyebilir. Mısırlılar Avustralya kıyılarında yetişen okaliptüsün yağını nereden buldular?

Polinezyalıların Avustralya’yı bir kereden fazla ziyaret ettiği bir versiyon da var. Polinezya, Fransa, Portekiz veya Amerika’dan daha yakındır. Bu nedenle Avustralya’da Polinezyalı denizcilerin de olması mümkündür. 1616’da Derk Hartog Avustralya’nın batısını ziyaret etti ve birkaç yıl sonra Frederick de Houtman ayrıca yüzlerce kilometrelik kıyı şeridinin haritasını çıkardı.

Bu yazı ilginizi çekebilir.

Sevginin kökeni ve evrimi

Sonraki yıllarda Hollandalılar seferler yapmaya ve güney kıyılarını ziyaret etmeye karar verdiler. Hint Okyanusu’nun orta kesiminden Avrupa’dan Sunda Adaları’na giden yolu geçtiler ve Portekizlileri kızdırmamak için Afrika’yı güneyden geçerek 30-40º güney enleminde ilerlediler. Dahası, gemi yönünü kuzeye doğru tuttu ve anakaranın bilmedikleri kıyılarına ulaştı. Böylece, Hollandalılar, Doğu Hint Adaları Nates yetkilisinin adını taşıyan sahilin yaklaşık 2000 km’sini biliyordu.

17. yüzyılın sonunda, Hollandalı, Fransız ve İngiliz denizciler, Hollandalı, Fransız ve İngilizlerin çabalarıyla neredeyse tüm batı kıyısını haritalamışlardı. Ancak Hollandalıların hiçbiri bu topraklara yerleşmeye çalışmadı. Bu bölgeler, çöl ve düşman yerliler nedeniyle insan varlığı için uygun görülmedi. Bütün bu insanlar anakaranın keşfine büyük katkıda bulundular.

Yolculuktan sonra, Yanszon tekrar tekrar Torres Boğazı’nın bir kısmından geçti, ardından Yeni Gine’nin güney kıyısını dolaştı ve Moluccas’a yöneldi. Janszon daha sonra on yıl boyunca Hollanda Doğu Hindistan Şirketi’nde görev yaptı. 1603-1616’da Janszon, Sunda takımadalarındaki Solor adasında ticaret filosunun valisi olarak görev yaptı. 1618’den 1628’e – Hollanda Donanması Amirali ve Banten Valisi.

1619’da denizci, Jakarta sakinlerinin suç ortağı olan ve Hollandalılara karşı direnişe katılan İngiliz Doğu Hindistan Kampanyası’nın dört gemisini ele geçirmek için 1.000 lonca ödülü kazandı. Haziran 1627’de Yanszon, Batavia’ya (Jakarta) döndü. Daha sonra amiral oldu, 8 gemiye komuta etmeye başladı. Diplomatik bir görev için Hindistan’a defalarca gitti. 4 Aralık 1628’de Janszon Hollanda’ya geldi.

Temmuz 1629’un ortasında, Hindistan’daki işlerin durumu hakkında Lahey’de rapor verdi. O sırada Janszon 60 yaşındaydı. Araştırmacının daha fazla yaşamı, kesin tarihi ve ölüm yeri bilinmemektedir.

The post Willem Jansson Avustralya’yı Nasıl Keşfetti. first appeared on .


This post first appeared on Bitkiler Alemi, Gezi Rehberi, Nasıl Çalışır, please read the originial post: here

Share the post

Willem Jansson Avustralya’yı Nasıl Keşfetti.

×

Subscribe to Bitkiler Alemi, Gezi Rehberi, Nasıl Çalışır

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×