Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Projeksiyonun Tarihsel Gelişimi Ve Özellikleri

Projeksiyon Nedir?

Bugün bildiğimiz gibi Projeksiyon üzerinde büyük bir etki yaratan 16. yüzyılın sonlarında ve 17. yüzyılın başlarında optiklerin gelişimi olduğunu biliyor muydunuz?

Hem analog hem de dijital projeksiyonun tarihi, bilgisayarların gelişiminden büyük ölçüde etkilenmiştir. 80’li ve 90’lı yılların sonlarındaki donanım ve yazılım yenilikleri modern, dijital, projeksiyon sistemlerinin geliştirilmesine ivme kazandırdı. Çin filozofu Mozi’ye atfedilen (genellikle “iğne deliği görüntüsü” olarak anılır) karanlık fotoğraf makinesi ilkesi hakkında yazılı bilgi M.Ö. dördüncü yüzyıla kadar uzanmaktadır. Sihirli fener, karanlık fotoğraf makinesinin gelişimi olarak görülebilir.


Kamera gibi çok ilkel projeksiyon ilkeleri binlerce yıldır kullanımda olan Obscura da, biz de 1600’lerin ve taşımak zorunda teleskop ve mikroskop biz de büyük bir etkiye sahip olduğunu teknolojik buluşlar görmeden, dokümante edilmiş günümüz projeksiyon sistemlerinde O zaman kullanılan lensler ve prizmalar gibi optik bileşenler hala modern projeksiyon sistemlerinin bir parçasıdır.


Hollandalı bilim adamı Christiaan Huygens genellikle geleneksel (slayt tabanlı) görüntü projektörünün öncüsü olan sihirli fenerin gerçek mucidi olarak tanınır. Sihirli fenerin en eski dokümantasyonu, Christiaan Huygens tarafından 1659 tarihlidir ve on küçükten oluşur. kafatası alarak bir iskelet çizimleri. Bu belgede “lambalı dışbükey gözlüklerle temsil için” (Fransızca’dan tercüme edilmiştir). Yansıtmayı oluşturmak için, cam, projeksiyon için tasarlanmamış ışığı engellemek için siyah boya ile boyanmıştır. Başlangıçta, boyayı korumak için şeffaf bir vernik uygulanırken, daha sonraki versiyonlarda koruma için kapak camı kullanılmıştır. Bu sırada kullanılan ışık kaynakları, elbette böyle bir projeksiyon cihazının ışık çıkışını önemli ölçüde sınırlandıran mumlar ve kandillerdi.

Birkaç yüz yıl ileri sarın ve bu projeksiyon teknolojisinin yerini çok daha kompakt bir versiyon aldı. Büyük ölçüde iyileştirilmiş aydınlatma kaynağı olan 35 mm slayt projektörü.

İsviçreli matematikçi, gökbilimci ve mühendis Leonhard Euler tarafından 1756 civarında icat edildi. Bir episkop, yansıtılan görüntüyü oluşturmak için opak malzemeler kullanan, yukarıdan nesneye parlak bir lamba parlatarak bir projeksiyon sistemidir. Aynalar, prizmalar ve görüntüleme mercekleri, malzeme tarafından oluşturulan görüntüyü bir görüntüleme ekranına odaklamak için kullanılır.

1872’de konsept, daha büyük izleyiciler için projeksiyon oluşturmak için opak bir projektör kullanan Henry Morton tarafından genişletildi. Bunu başarmak için, projeksiyon cihazına yakın yerleştirilmiş bir oksihidrojen lamba kullandı. Bu, Philadelphia Opera Binası’ndaki seyirciler için 3.500 kişilik oturma kapasitesine sahip net bir görüntü oluşturmasını sağladı.
İlk film projektörü, öncü İngiliz fotoğrafçı Eadweard Muybridge tarafından Zoopraxiscope idi. 1879’da Edward’ın orijinal Anglo-Sakson formu!). Hareket oluşturmak için Zoopraxiscope görüntüleri dönen cam disklerden hızla yansıtır.

Ancak Fransız mucit Léon Bouly’in çalışmalarına dayanan ilk gerçekten başarılı film projektörünü icat eden Lumière kardeşlerdi.

sinematograf. Bu bir film kamerası, projektör ve yazıcıydı. Kardeşlerin ilk filmi Sortie de l’usine Lumière de Lyon , 1894’te çekildi ve 1895’te halka gösterildi. Paris Expo’da Lumière Kardeşlerin filmleri 16 x 21 metre büyüklüğünde büyük bir ekrana yansıtıldı.

Bu analog film projektörleri, yavaş yavaş dijital sinema projektörleri ile değiştirildikleri 2000’in sonlarına kadar gelişmeye devam etti. Dijital projektörler, geleneksel film projektörlerine göre bir dizi avantaj sunar ve modern sinemanın dijitalleşmesi kaçınılmazdı. Fanlar (ve görüntüleme cihazları) dışında hiçbir hareketli parça bulunmadığından, dijital projektörler nispeten kompakttır, gösterecek film ruloları yoktur (bu nedenle makarayı ekranın ortasında değiştirmeye gerek yoktur) ve içerik dağıtımı çok daha basittir.

1950’lerden beri nesiller sonsuz ve yorucu slayt gösterilerine, akıllara durgunluk veren tatil fotoğraflarına veya okullardaki tarih ve sanat derslerine maruz kalmıştır. Ancak, slayt projektörlerinin tüm kullanımlarından çok esinlenilmedİ. Slayt projektörlerinin (aynı anda birçoğu) yaratıcı kullanımı, Dataton’un dört ekranlı bir kontrol ünitesi olan PAX’ı tanıtarak çoklu ekran dünyasına girmesinin nedenlerinden biriydi.

Tepegöz 35 mm slayt projektör gibi aynı ilkeler üzerinde inşa edilmiştir, ama kullanılan asetatlar (slaytlar) genellikle yukarı A4 veya US harfli boyutuna, çok daha büyük olmasıyla farklılık. Tepegöz projektörleri de 1950’lerin sonunda okullara ve şirketlere girdi. Bu teknoloji, diğer projeksiyon yöntemlerinin etki yaratmaya başladığı 1990’ların sonlarına kadar popüler kaldı. Bu teknolojinin bir LCD (Likit Kristal Ekran) varyasyonu 1980’lerin başında hayat buldu ve içeriklerin bilgisayarlardan ve video oynatıcılardan (VCR) oynatılmasına izin verdi. İlk başta, tek renkli ile sınırlıydı, ancak on yılın sonunda da çoklu renkleri gösterebildiler.

Hem video oynatıcılar hem de tepegöz projektörleri hayata geçiriyor. Videonun gerçekten oynatıldığından ve tepegöz saydamının düzgün bir şekilde yönlendirildiğinden emin olmak ne kadar zor görünüyordu.

CRT’DEN DİJİTALE

1950’lerde projeksiyon tarihinde çok şey oldu. Görüntüyü oluşturmak için katot ışınlı tüp (CRT) kullanan devasa projeksiyonun gelişi gibi. Renk oluşturmak için üç ayrı CRT ve kendi lensleri vardı. Bir CRT projektörü hizalamak ne kadar eğlenceliydi… Dijital video projektörlerinin (LCD ve DLP – Dijital Işık İşleme ) piyasaya sürülmesi ile CRT projektörleri 1990’ların sonunda ve 2000’in başında bitti.

Bununla birlikte, bu tür projektörlerin birkaç uygulamada gerektiği gibi çok spesifik, yüksek kaliteli performans özelliklerine (derin siyah seviyeleri, hareket bulanıklığı ve uzun hizmet ömrü) sahip olmaları nedeniyle, daha uzun süre kullanımda kalmıştır. Aslında, bugün onları kullanan simülatörleri bulabilirsiniz.

Dijital projeksiyon dönemi 1990’ların sonunda ve 2000’lerin başında, Dijital Işık İşleme (DLP), silikon üzerinde sıvı kristal (LCOS) ve LCD ( sıvı-kristal ekran ) gibi teknolojilerin kabul edilebilir fiyatlarla piyasaya çıkmasıyla başladı. Bu projektörler daha küçük, uygun fiyatlı ve dijitaldi. Projeksiyonla ilgilenen herkes tarafından takdir edilen tüm özellikler.

Bugün, küçük projektörlerinden bir avuç lümene sahip bir kibrit kutusu büyüklüğünde, 60.000 lümene kadar en büyük, yüksek çözünürlüklü canavara kadar her şeyi bulabilirsiniz.



This post first appeared on Bitkiler Alemi, Gezi Rehberi, Nasıl Çalışır, please read the originial post: here

Share the post

Projeksiyonun Tarihsel Gelişimi Ve Özellikleri

×

Subscribe to Bitkiler Alemi, Gezi Rehberi, Nasıl Çalışır

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×