Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

OSMANGAZİ'DEN SON PADİŞAHA KADAR ÖZ GEÇMİŞLERİ


OSMANGAZİ 

1. (1299 – 1326)

OSMANLI PADİŞAHLARI SIRASI İLE KİMLERDİR? ÖLÜMÜ GİZLENEN İLK PADİŞAH KİMDİR?
KAÇ TANE PADİŞAH VAR? 19 KARDEŞİNİ ÖLDÜREN PADİŞAH KİMDİR? EN UZUN SÜRE TAHT'TA KALAN PADİŞAH KİMDİR?

Dünya tarihinin en büyük imparatorluklarından birisi olmuş, 3 kıtaya hükmetmiş olan Osmanlı Sultanlarının sıralı listesi...


An ordered list of the Ottoman Sultans, who became one of the largest empires in world history and ruled over 3 continents.

Osman Gazi, Osmanlı Beyliğini kurmuştur. Babası Ertuğrul Gazi, annesi Halime Hanımdır. Hayatı boyunca birçok şehir fethetmiş ve savaşlar kazanmıştır. Kurduğu beylik 600 yıllık hüküm sürecek bir imparatorluğa erişmiştir.  Osman Gazi son yıllarında yaşının ilerlemesi ve “damla illeti” yani gut hastalığı yüzünden tarihçilerin bildirdiklerine göre, beylik idaresini oğlu olan Orhan Bey'e bırakmıştır.1258 yılında Söğüt'te doğmuş, 1 Ağustos 1326'da Bursa'da hayatını kaybetmiştir.Osman Gazi’nin türbesi günümüzde Bursa’da yer almaktadır. 

OTTOMANS EMPIRE SULTANS OSMANGAZİ

Osman Gazi, Establish the Ottoman Principality. Her father is Ertuğrul Gazi and her mother is Halime Hanım. Throughout his life, he conquered some cities and won wars. The principality he founded has reached an 600-year-old empire. Osman Gazi was left to his son Orhan Bey, whose age progress and the “drop disease”, namely his son, in his last years. It is located.

2. ORHANGAZİ 

(1326 – 1359)

Orhan Bey, 1281 yılında Söğüt'te dünyaya geldi. 1326 ile 1359 yılları arasında beylik yapmıştır.Babası Osman Gazi'den 16.000 km² olarak aldığı devleti, oğlu I. Murad'a 95.000 km² olarak bırakmıştır. ... Orhan Bey 1321'de Mudanya'yı fethederek beyliğini Marmara Denizi kıyısına ulaştırmıştır.
Orhan Gazi, son yıllarında Osmanlı Devleti'nin idaresini, oğlu şehzade Murat`a bırakarak hayatını Bursa'da geçirmiştir.
Ölüm nedeni ve yılı hakkında tarihçiler arasında ihtilaf bulunmaktadır. Zamanının tarihçisi olan Âşıkpaşazâde, Orhan Bey'in Süleyman Bey'le aynı yılda, 1358'de, öldüğünü yazmaktadır. Bazı tarihçiler 1360 yılında 79 yaşında iken vefat ettiğini bildirirler ve diğerleri ise ölümünün 1362'de olduğunu belirtir.Orhan Bey, Bursa'da, Gümüşlü Kümbet'te babasının türbesine gömülmüştür.



OTTOMAN EMPIRE SULTANS ORHANGAZİ
Orhan Bey was born in 1281 in Söğüt. He was a principal between 1326 and 1359. He left the state, which he received from his father Osman Gazi as 16,000 km², to his son Murad I as 95,000 km². ... Orhan Bey conquered Mudanya in 1321 and brought his principality to the Marmara Sea coast.
Orhan Gazi spent his life in Bursa in the last years, leaving the administration of the Ottoman State to his son, Prince Murat.

There is controversy among historians about the cause and year of death. As the historian of his time, Âşıkpaşazâde writes that Orhan Bey died in the same year as Süleyman Bey in 1358. Some historians report that he died at the age of 79 in 1360, and others report that his death was in 1362. Orhan Bey was buried in his father's tomb in Gümüşlü Kümbet in Bursa.




3. I.MURAT

(1359 – 1389)


1. Murat, Osmanlı Devleti Padişahları'ndan üçüncüsüdür ve 1362 yılında tahta geçmiştir. Anadolu'daki faaliyetlerden çok Balkan fetihlerine önem veren I. Murad, Bizans ve Bulgar kuvvetlerini 1363 Sazlıdere Savaşı'nda yenerek Edirne'yi aldı. Daha sonra Gümülcine ve Filibe alındı ve İstanbul yönünde Osmanlı kuvvetleri Çatalca'ya kadar geldiler. Edirne ve Filibe'nin ele geçmesi ile Bizans'ın Balkanlarla bağlantısı kesilmiştir. Bu fetihler Balkan milletlerini endişelendirmiştir. Bu şehirleri geri almak ve Türkleri Rumeli'den atmak isteyen Macar, Bulgar, Sırp, Eflak ve Bosna kuvvetleri Osmanlılar'a karşı bir haçlı ordusu oluşturarak Edirne üzerine yürüdüler. Haçlıların Meriç nehrini geçmelerinden sonra Hacı İlbey gece yarısı ani bir baskınla Haçlılar'ı Sırp Sındığı Savaşı'nda yendi (1364). Böylece, Osmanlı Devleti'ne karşı oluşturulan ilk Haçlı ittifakı başarısız oldu. Savaş sonrasında Edirne başkent yapılmıştır.Sultan Birinci Murad, Birinci Kosova Savaşı’ndan sonra savaş alanını gezerken, Sırp Asilzâdesi Milos Obraviç (Sırp Kralı Lazar’ın damadı) tarafından hançerlenerek şehit oldu (1389).

OTTOMANS EMPIRE SULTANS 1.MURAD
1. Murat is the third of the Sultans of the Ottoman State and was enthroned in 1362. Attaching importance to Balkan conquests rather than activities in Anatolia, Murad I defeated Byzantine and Bulgarian forces in 1363 Sazlıdere War and took Edirne. Later, Komotini and Plovdiv were taken and the Ottoman forces came to Catalca in the direction of Istanbul. By the capture of Edirne and Plovdiv, Byzantium was disconnected from the Balkans. These conquests worried the Balkan nations. Hungarian, Bulgarian, Serbian, Wallachia and Bosnian forces marched against Edirne by forming a crusader army against the Ottomans, who wanted to take these cities back and expel the Turks from Rumelia. After the Crusaders crossed the Meriç river, Hacı İlbey defeated the Crusaders in the Battle of Serbian Test (1364) with a sudden raid at midnight. Thus, the first Crusader alliance against the Ottoman State failed. After the war, Edirne was made the capital. Sultan First Murad, while touring the battlefield after the First Kosovo War, was martyred by the Serbian Nobleman Milos Obravic (son-in-law of the Serbian King Lazarus) (1389).

4. SULTAN I.YILDIRIM BAYEZID 

(1389 – 1402)

Sultan I.Bayezıd Babası Sultan Murad, bu savaş sonunda bir Sırp soylusu olan Milos Obilic tarafından şehit edilince, devlet ileri gelenlerinin müşterek kararı ile Osmanlı tahtına geçti
Yıldırım Bayezid tahta çıktıktan hemen sonra Anadolu’ya yöneldi. Dulkadiroğulları ve Ramazanoğulları dışındaki Tüm Anadolu Beylikleri’ni siyasi egemenliğine aldı. Böylece Anadolu Türk siyasi birliği büyük oranda ilk defa sağlandı.
Yıldırım Bayezid İstanbul’u dört defa kuşattı; ancak bu kuşatmalar başarılı olmadı. Bu kuşatmaları etkili hale getirmek için Güzelce Hisarı (Anadolu Hisarı) yapıldı.Yıldırım Bayezid İstanbul’u kuşatan ilk Osmanlı padişahıdır. 1402 Ankara Savaşı Bağdat Celayirleri hakimi Ahmet Celayir ve Karakoyunlu hükümdarı Kara Yusuf Timur’dan kaçarak Yıldırım Bayezid’e sığınmıştı. Ayrıca Anadolu beylikleri de Timur’dan Bayezid’e karşı yardım istemişti. Bu olaylar Timur’u harekete geçirdi ve Timur Osmanlı Devleti’ne ait olan Sivas’ı yakıp yıktı. Yıldırım Bayezid ise buna karşılık Timur’a ait olan Erzincan’ı yaktı yıktı. Arada gidip gelen hakaret dolu mektuplar ve her iki hükümdarın da Türk cihan hakimiyeti arzusu Ankara Savaşı’nı kaçınılmaz hale getirdi. 1402’de Ankara’nın Çubuk Ovası’nda büyük bir savaş meydana geldi. Osmanlı Devletine bağlı Karatatarların ve Anadolu Türk Beylikleri’nin ihaneti neticesinde Osmanlı Devleti ağır bir yenilgiye uğradı. Yıldırım Timur’a esir oldu ve çok geçmeden vefat etti. Anadolu Türk birliği bozuldu. Beylikler tekrar kuruldu. (II. Beylikler Dönemi)
Osmanlı merkezi otoritesi sarsıldı. Devlet yıkılma tehlikesi geçirdi. Yıldırımın oğulları arasında taht kavgası başladı. Bu karışıklık devrine Fetret Devri (1402-1413) adı verilir.

OTTOMANS SULTANS 1.YILDIRIM BAYEZID
Sultan Murad I, Sultan Murad I, was martyred by Milos Obilic, a Serbian noble at the end of this war, and passed to the Ottoman throne with the joint decision of the notables of the state.
Yıldırım Bayezid headed for Anatolia right after the throne. He took all Anatolian Principalities, except Dulkadiroğulları and Ramazanoğulları, under political sovereignty. Thus, the Anatolian Turkish political union was largely achieved for the first time.
Yıldırım Bayezid surrounded Istanbul four times; however, these sieges were not successful. Güzelce Hisarı (Anadolu Hisarı) was built to make these sieges effective. Yildırım Bayezid was the first Ottoman sultan to surround Istanbul. 1402 Ankara War, Baghdad Celayirs ruler Ahmet Celayir and Karakoyunlu ruler escaped from Kara Yusuf Timur and took refuge in Yıldırım Bayezid. In addition, Anatolian principalities asked Timur for help against Bayezid. These events mobilized Timur and Timur destroyed Sivas, which belongs to the Ottoman State. Yıldırım Bayezid, on the other hand, burned down Erzincan, which belongs to Timur. Intermittent letters and the desire of both rulers to dominate the Turkish world made the Ankara War inevitable. A great war took place in Ankara's Çubuk Plain in 1402. As a result of the betrayal of the Karatatars and the Anatolian Turkish Principalities affiliated with the Ottoman State, the Ottoman State suffered a severe defeat. Yıldırım was captured by Timur and passed away soon. The Anatolian Turkish union was broken. Principalities were re-established. (II. Principalities Period)
The Ottoman central authority was shaken. The state was in danger of collapse. The fight for the throne started among the sons of Yıldırım. This period of confusion is called the Fetret Age (1402-1413).

5. SULTAN I.MEHMED 

(1413 – 1421)

Osmanlı Devletinin 5.inci Padişahı olan I.inci Mehmet'in (Çelebi mehmet) babası Yıldırım Bayezıd Annesi Devlet Hatundur Çelebi Mehmet Yıldırım Beyazıd'ın 1402 Ankara Savaşında Timura esir düşmesi üzerine Yıldırım Beyazıd'ın Oğulları arasında yaşanan ve tarihte  "fetret devri" olarak bilinen tam 11 yıl süren taht kavgalarından bunalımlı yıllardan devleti çıkardığı için aynı zamanda Osmanlı devletinin ikinci kurucusu olarak da bilinmektedir.
Sultan Mehmed Çelebi 26 Mayıs 1421'de Edirne'de bir sürek avı sırasında at sırtında felç oldu, düştü ve yaralandı. Ölüm döşeğinde Veziriazam Amasyalı Beyazıd Paşa ve vezirleri İvaz Paşa ve Çandarlı İbrahim Paşa'yi çağırıp
Tez oğlum Murat'i getirin. Ben bu döşekten kalkamam. Murat gelmeden ölürsem fitne çıkar. Tedarik görün, ölümümü gizleyin" vasiyetinde bulundu. En çok Selanik'te bulunan Düzmece Mustafa'dan çekinilerek, Amasya'da vali olan Murat'in Bursa'ya ulaşmasına kadar 42 gün ölüm haberi gizlendi. Osmanlı padişahları arasında ölümü gizlenen ilk padişah o oldu. Durumundan kuşkuya düşen ve ayaklanmaları güçlükle önlenen askerleri yatıştırmak için askere geçit yaptırılıp, bu sırada mumyalanmış cesedine kaftan giydirilip, başına sarık konulup pencere önüne oturtulduğu kollarının oynatıldığı rivayet edilir. II. Murat Bursa'ya gelip tahta çıkmasından sonra cenazesi Edirne'den Bursa'ya götürülerek Yeşil Türbe'ye defnedildi.

OTTOMANS SULTANS 1.MEHMED
The father of Yıldırım I, who was the 5th Sultan of the Ottoman State, the father of the First Mehmet (Çelebi mehmet), Yıldırım Bayezıd, Mother Hatuncu Çelebi Mehmet Yıldırım Beyazıd, who was captured by Timura during the Ankara War in 1402, was among the sons of Yıldırım Beyazıd in history. It is also known as the second founder of the Ottoman state, as it removed the state from the depressed years from the known throne fights that lasted 11 years.
Sultan Mehmed Celebi was paralyzed, fell and injured on horseback during a hunting hunt in Edirne on May 26, 1421. On his deathbed, Veziriazam called Amasyalı Beyazıd Pasha and his viziers İvaz Pasha and Çandarli İbrahim Pasha.
“Bring my thesis son Murat. I can't get out of this mattress. If I die before Murat arrives, fitna will go out. Supply, hide my death. ”He was afraid of Düzmece Mustafa, who was in Thessaloniki most of all, and he was hidden for 42 days until Murat, who was the governor of Amasya, reached Bursa. In order to appease the soldiers, who are suspicious of their situation and whose revolts were hardly prevented, a parade was made and it was rumored that his mummified corpse was dressed in a robe, his head was placed in front of a window and his arms were played, and his funeral was taken from Bursa to Edirne after coming to Bursa and coming to the throne. He was buried in the Green Tomb.

 6. II. Murad 
(1421 – 1451)
17 yaşında tahta çıkan II. Murat, Anadolu’daki beylikler tarafından tanınmıyordu. Ona karşı bir ayaklanma başlatıldı ama buna karşılık olarak II. Murat elçiler göndererek yatıştırma siyasetine başvurdu. Bu siyaset işe yaramayınca kendisine müttefik arayan II. Murat, Cenevizliler’in yardımı ile denizde kendini güvence altına aldı. 30 yıl boyunca tahtta kalan II. Murad, 1402 yılında doğmuştur. Tahta çıktığında 19 yaşındaydı.
Avrupalılar'ın cesaretine hayran duyduğu söylenir. Aynı zamanda Fatih Sultan Mehmet'in babasıdır.II. Murat tahta çıkar çıkmaz ilk işi Arnavutluk isyanını bastırmak oldu ve Paleologlar’a kendi tabiiyetlerini kabul ettirdi.1450 yılında oğlu Mehmet Dulkadıroğlu Süleyman Bey’in kızı Sitti Hatun ile evlendi ve Edirne’de büyük bir düğün yapıldı. Düğünden bir yıl sonra II. Murat hastalanarak hayatını kaybetti, 48 yaşında idi.

7. Fatih Sultan Mehmed (II.Mehmed)

(1451 – 1481)

Fatih Sultan II. Mehmed  27 Receb 835 (30 Mart 1432) Pazar günü şafak vaktinde, devletin başkenti olan Edirne’de, II. Murad’ın dördüncü oğlu olarak dünyaya geldi. Annesi Hüma Hatun, dır ve 3 Mayıs 1481’de ölmüştür, Osmanlı İmparatorluğu’nun yedinci padişahıdır. Tarihî kaynaklarda ismi Muhammed şeklinde geçer.İlk olarak 1444-46 yılları arasında kısa bir dönem, daha sonra 1451’den 1481 yılında ölümüne kadar 30 yıl boyunca hüküm sürdü.II. Mehmed, 21 yaşında İstanbul’u fethederek 1000 yıllık Bizans İmparatorluğu’na son verdi ve bu olay birçok tarihçi tarafından Orta Çağ’ın sonu Yeni Çağ’ın başlangıcı olarak kabul edildi.




OTTOMANS SULTANS FATİH SULTANS MEHMED
At the age of 17, II. Murat was not recognized by the principalities in Anatolia. An uprising was launched against him, but in turn II. Murat sent envoys and applied to the politics of calming. When this policy did not work, II. Murat secured himself at sea with the help of the Genoese.
II, who was on the throne for 30 years. Murad was born in 1402. He was 19 when he came to the throne. It is said that he admires the courage of the Europeans. He is also the father of Fatih Sultan Mehmet. As soon as Murat ascended the throne, his first job was to suppress the rebellion in Albania and had Paleologists accept their nationality.
In 1450, he married his son Mehmet Dulkadıroğlu Süleyman Bey's daughter Sitti Hatun and a big wedding was held in Edirne. One year after the wedding, II. Murat was ill and died, he was 48 years old.


8. Sultan II. Bayezid 

(1481 – 1512)

Sultan İkinci Bayezid 3 Aralık 1448'de Dimetoka'da doğdu. Babası cihan padişahı Fatih Sultan Mehmed Han, annesi Mükrime Hatun adında bir Türk kızıdır. Uzun boylu, geniş göğüslü ve kuvvetli bir vücuda sahipti. Yüzü yuvarlak ve gözleri elaydı. Cesur ve atılgandı. Aynı zamanda çok halim Selim ve dinine bağlı bir padişahtı.İslam ilimlerinin yanı sıra, matematik ve felsefe tahsili de yaptı.Sultan İkinci Bayezid Oğlu Şehzade Selim Babasını tahtdan uzaklaştırıp sürgüne yolladı. 24
Nisan 1512'de II. Bayezid oğlu Selim namına tahtan feragat ettiğini açıkladı. Böylece babasının vefatından sonra yeniçerilerin desteği ile tahta çıkan II. Bayezid uzun bir saltanatın sonunda oğlunun baskısıyla tahttan çekilmiş oldu. II. Bayezid tahtını oğluna bırakırken şu sözleri söyler:
Adaletten ayrılma, acizlere ve biçarelere karşı merhametli ol. Kimsesizlere şefkat göster, herkesin sana ram olmasını istiyorsan ulemaya çok saygı göster, zaruret olmadıkça kimseye sert davranma.

OTTOMANS SULTAN 2.BAYEZID
Sultan Second Bayezid was born on December 3, 1448 in Dimetoka. His father, Sultan of the World, Fatih Sultan Mehmed Han, is a Turkish daughter named Mükrime Hatun. He had a tall, wide-chested and strong body. Her face was round and her eyes were thin. He was brave and aggressive. At the same time, he was a very benevolent and religious sultan.In addition to his Islamic sciences, he also studied mathematics and philosophy. Sultan Second Bayezid's son, Prince Selim, removed his father from the throne and sent him into exile. II on April 24, 1512. Bayezid announced that he had waived the throne on behalf of his son Selim. Thus, after the death of his father, II. Bayezid was withdrawn from the throne under the pressure of his son after a long reign. II. As Bayezid leaves his throne to his son, he says the following:
“Do not leave justice, be merciful to helpless and helpless. Show compassion to the lonely, respect the ulema if you want everybody to be with you, do not be harsh on anyone unless necessary.


9. Yavuz Sultan Selim 

(1512 – 1520)

Babası 2. Bayezid'in sancak beyi olarak bulunduğu Amasya'da 10 Ekim 1470'te doğan 9. Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim, 1510 yılına kadar Trabzon sancak beyliği yaptı. Şehzade Selim, kardeşi Ahmed'i tahta geçirmeye hazırlandığını öğrenindiği babasının ordusuyla karşı karşıya geldi. Bu sırada İstanbul'da yeniçeriler Şehzade Ahmed'i istemediklerini ve Selim'i desteklediklerini ilan etti. Bazı vezir ve paşaların da baskısı sonucu 2. Bayezid, tahtından Selim lehine feragat etmek zorunda kaldı. Böylece Şehzade Selim, 24 Nisan 1512'de 9. Osmanlı hükümdarı olarak tahta çıktı. 24 Ocak 1517'de Kahire'nin alınmasından sonra Yavuz Sultan Selim Kahire'de Memlük Devleti'ne bağlı bulunan Abbasilerden halifeliği aldı. Yavuz Sultan Selim'in halifeliği alması ile Kahire'de bulunan kutsal emanetler Osmanlı Devleti'nin başkenti olan İstanbul'a getirildi. Osmanlı Devleti, İslam dininde bağlayıcılık ve güç sağlayan halifelik kurumunu ele geçirdi, Böylece ilk halife olan Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim oldu. 12 Eylül 1520'de "Aslan Pençesi" adı verilen bir çıban yüzünden vefat etti. Fatih Camii'nde kılınan cenaze namazından sonra Sultan Selim Camii'ndeki türbeye defnedildi. Ölümünden sonra yerine oğlu Kanuni Sultan Süleyman geçti.


OTTOMANS SULTANS YAVUZ SULTANS SELİM
The 9th Ottoman Sultan Yavuz Sultan Selim, who was born on 10 October 1470 in Amasya, where his father, Bayezid was the sanjak, was the sanjak of Trabzon until 1510. Prince Selim confronted his father's army, where he learned that he was preparing to put his brother Ahmed on the throne. Meanwhile, the janissaries in Istanbul declared that they do not want Prince Ahmed and support Selim. As a result of the pressure of some viziers and pashas, ​​Bayezid had to waive his throne in favor of Selim. Thus, Prince Selim came to the throne on April 24, 1512 as the 9th Ottoman ruler. After the capture of Cairo on January 24, 1517, Yavuz Sultan Selim received the caliphate from the Abbasids who were affiliated with the Mamluk State in Cairo. With the success of Yavuz Sultan Selim, the sacred relics in Cairo were brought to Istanbul, the capital of the Ottoman State. The Ottoman Empire conquered the caliphate institution, which provided binding and power in the Islamic religion. Thus, the first caliph was the Ottoman sultan Yavuz Sultan Selim. He died on September 12, 1520, because of a boil called "The Lion's Claw". After the funeral prayer performed in Fatih Mosque, he was buried in the tomb in Sultan Selim Mosque. After his death, his son Kanuni Sultan Süleyman was replaced.

10. Kanunî Sultan Süleyman

(1520 – 1566)

Kanûnî Sultan Süleyman 27 Nisan 1495 Pazartesi günü Trabzon'da doğmuştur.Babası Yavuz Sultan Selim, annesi Hafsa Hatun'dur.Yavuz Sultan Selim'in 1512 de tahta geçmesi üzerine İstanbul'a çağırılan Şehzade Süleyman, babasının kardeşleriyle mücadeleleri sırasında İstanbul'da kalarak babasına vekalet etti. Bu sırada Saruhan sancakbeyliğinde de bulundu. Babası Yavuz Sultan Selim'in ölümü üzerine, 30 Eylül 1520'de 25 yaşındayken Osmanlı tahtına geçti. Kendisinden başka erkek kardeşi olmadığı için tahta geçişi kolay ve çatışmasız oldu. Çok ciddi ve kendinden emin bir padişah olan Kanûnî Sultan Süleyman, azim ve irade sahibiydi. Yapacağı işlerde hiç acele etmez, gayet geniş düşünür ve verdiği emirden asla geri dönmezdi. İş başına getireceği adamlara, kabiliyet derecelerine göre görev verirdi.Kanuni Sultan Süleyman 1566 yılında hasta olduğu halde on üçüncü ve son seferi olan Zigetvar üzerine sefere çıktı. Bu sırada yetmiş iki yaşındaydı ve hükümdarlığının kırk altıncı yılındaydı. Zigetvar şehri etrafı surlarla ve nehirle çevrili üç kısımdan oluşuyordu. Bu yüzden hemen netice alınamadı. Kuşatmanın son gününe yaklaşıldığında hastalığı iyice artan hükümdar 6-7 Eylül 1566 gecesi sabaha doğru vefat etti.Kanuni Sultan Süleyman'ın ölümü dahiyane bir şekilde kırk sekiz gün gizlenmiş böylece ortaya çıkabilecek vahim sonuçların önüne geçilmiştir

OTTOMANS EMPIRE SULTAN KANUNI SULTANS SÜLEİMAN
Kanûnî Sultan Süleyman was born on Monday, April 27, 1495 in Trabzon. His father, Yavuz Sultan Selim, was his mother Hafsa Hatun. Şehzade Süleyman, who was called to Istanbul upon the arrival of Yavuz Sultan Selim in 1512, remained in Istanbul during his father's struggles with his brothers. He acted as the attorney. Meanwhile, Saruhan was also in sancakbey. Upon the death of his father Yavuz Sultan Selim, he passed to the Ottoman throne on September 30, 1520, when he was 25 years old. The transition to the throne was easy and without conflict because he had no other brother than him. Kanûnî Sultan Süleyman, who was a very serious and confident sultan, had determination and willpower. He would not be in a hurry in his works, would think very broadly and never return from his orders. He would serve the men he would bring to work, according to their degree of ability. By this time he was seventy-two years old and was in the forty-sixth year of his reign. The city of Zigetvar consisted of three parts surrounded by walls and rivers. Therefore, no results could be obtained immediately. When the last day of the siege was approached, the monarch, whose illness increased, passed away on the night of 6-7 September 1566, the death of Kanuni Sultan Süleyman was ingeniously hidden for forty-eight days, thereby avoiding any serious consequences.

11. II. Selim 

(1566 – 1574)

Sultan İkinci Selim, 28 Mayıs 1524’de, İstanbul’da doğdu. Babası Kanûnî Sultan Süleyman, annesi Hürrem Sultan’dır. Sultan İkinci Selim, orta boylu, açık alınlı, mavi gözlü, ince kaslı ve sarışındı. Şehzadeliğinde mükemmel bir tahsil ve terbiye ile yetiştirildi. Devlet idaresini iyice öğrenmek için de Anadolu’nun çeşitli yerlerinde sancakbeyliği yaptı. Bu sırada tahsiline devam ederek, ilim ve tecrübesini arttırdı. Sarı Selim olarak da anılan İkinci Selim, Kütahya sancakbeyi iken babası Cihan Padişahı Kanûnî Sultan Süleyman’ın ölüm haberi üzerine İstanbul’a gelerek 30 Eylül 1566 günü kırk iki yaşında tahta geçti. Sarı Selim, daha önceki Osmanlı sultanlarına göre silik ve zayıf bir hükümdar olarak tanınır. Babasının saltanatı sırasında diğer kardeşleri Şehzade Bayezid ve Şehzade Mustafa’nın bertaraf edilmesiyle kolayca tahta geçen Sultan İkinci Selim, adını aldığı dedesi Yavuz Sultan Selim ve Babası Kanûnî’ye göre oldukça silik bir idare sergilemiştir. Devrin büyük devlet adamları sayesinde Osmanlı Devleti ihtişamını sürdürmüş, Sokullu Mehmed Paşa gibi dirayetli ve tecrübeli vezirler hükûmeti ayakta tutmuşlardır. Sultan İkinci Selim’in kendisi hiç sefere çıkmamış ve liyakatlı olmayan Ali Paşa’nın Kaptan-ı Deryalığında İnebahtı faciası yaşanmıştır. Sekiz yıl padişahlık yaptıktan sonra 15 Aralık 1574 günü vefat etti.

OTTOMANS EMPIRE SULTANS SELIM
Sultan Selim II was born on May 28, 1524 in Istanbul. His father is Kanûnî Sultan Süleyman and his mother is Hürrem Sultan. Sultan Selim II was of medium height, fair forehead, blue eyes, thin muscular and blond. He was brought up with an excellent education and training in his prince. He also worked as a sancakbey in various parts of Anatolia to learn the state administration thoroughly. Meanwhile, he continued his education and increased his knowledge and experience. Second Selim, also known as Yellow Selim, was the sanjakey of Kütahya and came to Istanbul upon the death news of his father, Cihan Sultan Sultan Suleyman, and passed the throne at the age of forty-two on September 30, 1566. Yellow Selim is known as a faint and weak ruler compared to previous Ottoman sultans. During the reign of his father, Sultan Selim II, who easily entered the throne with the elimination of his other brothers Şehzade Bayezid and Şehzade Mustafa, exhibited a very faint administration compared to his grandfather Yavuz Sultan Selim and his father Kanûnî. Thanks to the great statesmen of the period, the Ottoman Empire continued its magnificence, and the strong and experienced viziers like Sokullu Mehmed Pasha kept the government alive. Sultan Selim II never went on a journey and there was a disaster in the Captain-ı Deryay of Ali Pasha, who was not merit. He passed away on December 15, 1574 after serving as sultan for eight years.

12. III. Murad

(1574 – 1595)

II. Selim’in oğlu olan Şehzade Murat, 1546 yılında Manisa’da doğdu. İlk eğitimini doğduğu yerde aldıktan sonra Aydın iline sancak beyliğine gönderildi. Ardından Akşehir’e oradan Konya’ya ve son olarak Saruhan’a gitti ve burada padişah olana kadar idarecilik yaptı. 12 yıl süren bu görevi sırasında idare işlere pek karışmadı, zaten tahtın tek varisi olarak rahat bir yaşam sürdü.
29 yaşında çıktığı tahtta 20 yıl kalan Sultan Üçüncü Murad 16 Ocak 1595 tarihinde felç geçirdi ve
vefat etti. Ayasofya Camii’nin avlusuna defnedildi. Sokullu Mehmed Paşa’nın ağırlığını hissettirdiği III. Murad döneminde, Osmanlı toprakları en geniş sınırlarına ulaştı.


OTTOMANS EMPIRE SULTANS 3.MURAD
II. Şehzade Murat, the son of Selim, was born in Manisa in 1546. After receiving his first education at the place of his birth, he was sent to the province of Aydın as a starboard. Then he went to Akşehir, from there to Konya and finally to Saruhan, where he was an administrator until he became a sultan. During this 12-year term, the administration did not interfere with the affairs, and already lived a comfortable life as the only heir to the throne.
Sultan Murad III, who remained on the throne for 20 years at the age of 29, suffered a stroke and died on January 16, 1595. He was buried in the courtyard of the Hagia Sophia Mosque. III, where Sokullu Mehmed Pasha felt his weight. During the Murad period, the Ottoman lands reached their widest limits.


13. III. Mehmed

(1595 – 1603)

1583 yılında Manisa sancağı valiliğine tayin edilen 3.Mehmed, babası 3.Murat'ın vefatı nedeniyle Osmanlı tahtına çıkmıştır. Sultan Mehmet ilk çıktığı an verdiği ilk emir 19 kardeşinin ölüm fermanını vermek olmuştur. Bu olay tarihe Osmanlı İmparatorluğunun en kanlı olaylarından birisi olarak geçmiştir
III. Mehmed, 26 Mayıs 1566 yılında Manisa’nın Sart ovasında Safiye Sultan’dan dünyaya gelmişti. Bir rivayete göre Şehzade Murad, Sigetvar seferine çıkmış bulunan babası Kanunî Sultan Süleyman’dan yeni doğan torununa isim vermesini rica etmişti. Tatar pazarcığı menziline geldiğinde bu kutlu haberi alan Kanunî de, II. Murad Han’ın oğlu Fatih Sultan Mehmed’i düşünerek Mehmed adını koymuştu.27 Ekim 1603 tarihini gösteren gün türbelere yaptığı ziyaretlerden sonra, üzüntülü olarak saraya giderken arkasından dervişin birini bağırdığını duydu. Derviş, elli altı gün sonra büyük bir olay olacağını, gafil bulunmaması gerektiğini bildirerek:
“Günlerini durma say, ecel pek yakın” demişti. 18 Aralık’ta padişahın hastalığı iyice artmıştır. Ölüm hastalığının dört beş gün sürdüğü hakkında birtakım rivayetler olmakla birlikte hastalığının sebebi tam olarak bilinmemektedir. Fakat en büyük üzüntüyü oğlu Mahmud’un âkıbeti sonucu yaşamıştır. Mehmed bin Mehmed er-Rûmî onun şişmanlıktan kaynaklanan mide rahatsızlığından muzdarip olduğunu belirtir. Bazı kaynaklarda da kalp krizi sonucu öldüğü kaydedilir Elli altı gün sonra dervişin sözleri gerçek olmuş ve III. Mehmed Han otuz yedi yaşında iken vefat etmiştir (21 Aralık 1603).

OTTOMANS EMPIRE 3. MEHMED
III. Mehmed was born on May 26, 1566, from Safiye Sultan in the Sart plain of Manisa. According to a rumor, Şehzade Murad had asked his father, Kanunî Sultan Süleyman, who was on the expedition to name his newborn grandson. Kanunî, who received this blessed news when he came within the range of Tatarpazarcığı, also, II. Murad Han's son Fatih Sultan named Mehmed by thinking of Mehmed. After the visits to the tombs on the day showing the date of 27 October 1603, he heard the dervish shouting one of the dervishes behind him. Derviş stated that after fifty-six days there would be a big event and that he should not be off guard:
"Don't stop your days, the death is very close," he said. On 18 December, the disease of the sultan increased. Although there are some rumors about the death disease lasting four or five days, the cause of the disease is not known exactly. However, he suffered the greatest sadness as a result of the fate of his son Mahmud. Mehmed bin Mehmed er-Rûmî states that he suffered from stomach upset caused by obesity. In some sources it is noted that he died as a result of a heart attack Fifty-six days later, the words of the dervish came true and III. Mehmed Han passed away when he was thirty-seven (21 December 1603)

14. I. Ahmed

(1603 – 1617)

Babası Sultan III. Mehmed, annesi Handan Sultan'dır. Babasının vefatı üzerine 21 Aralık 1603'te Eyüp Sultan'da kılıç kuşanarak tahta geçti. Sultan I. Ahmet, Kanuni Sultan Süleyman'dan sonraki padişahlar içinde devlet işleriyle yoğun şekilde uğraşan ilk padişah olarak kabul edilir. Sultan I. Ahmet yakalandığı tifüs hastalığından kurtulamayarak 21 Kasım'ı 22 Kasım'a bağlayan gece 1617 yılında 27 yaşında vefat etti ve Sultanahmet Camii yanındaki türbesine defnedildi.
Saltanatında, hanedan veraset sistemini değiştirip kardeş katli yasasını kaldırmıştır.Yerine ailenin aklı başındaki en büyük üyesi padişah olur sistemini getirmiştir. Bu yeni yasanın, şehzadeler arasındaki rekabetin ve taht kavgalarının, taht için gerçekleştirilen kardeş katillerinin önlenmesi açısından Osmanlı tarihinde çok büyük önemi vardır.

OTTOMANS SULTANS 1.AHMED
His father, Sultan III. Mehmed is his mother Handan Sultan. Upon his father's death, on 21 December 1603, Eyüp Sultan wore a sword and took the throne. Sultan Ahmet I is considered to be the first sultan to deal with the state affairs intensely among the sultans after Suleiman the Magnificent. Sultan Ahmet I could not get rid of the typhus disease he had caught, he died on the night of November 21, November 22, at the age of 27 in 1617 and was buried in his tomb next to the Blue Mosque.
In his reign, he changed the dynastic inheritance system and abolished the sister-law law. Instead, he became the sultan's biggest member of the family. This new law has great importance in the history of the Ottoman Empire in terms of the competition between the princes and the fight against the throne and the murderers of the throne.


15. I. Mustafa 

(1617 – 1618 / 1622 – 1623)

Babası Sultan III. Mehmed'tir. I. Mustafa'nın annesinin ismi kesin olarak bilinmemekle beraber Fûldane Valide Sultan olduğu bazı tarihçilerce rivâyet edilmiştir. Osmanlı tarihinde ilk defa padişahlığın babadan oğula geçmesi kuralını bozarak kardeşinin arkasından tahta çıkmış olan padişah olması özelliğini taşır. İki ayrı defa padişahlık yapmıştır.Kösem Sultan'ın, eşi I. Ahmed'i etkileyerek kayın biraderi I. Mustafa'nın hayatta kalmasını sağladığı söylenir. I. Ahmed öldüğünde en büyük oğlu (Mahfiruz Hadice Sultan'dan doğma) II. Osman Genç Osman 13 yaşında olduğu için, hanedanın en kıdemli erkek üyesi olması bakımından, I. Mustafa'nın tahta çıkarılmasına karar verildi. Osmanlı Padişahları’nın on beşincisi olan I. Mustafa, her şehzade gibi iyi bir eğitim gördü. Sultan I. Ahmet, kardeş katli kanununu değiştirerek Ekber-Erşet sistemini getirmişti. Bu yeni kanuna göre, kardeş katlinin yaşanmaması için, hanedanın en büyük erkek mensubu kimse, o tahta geçecekti. Sultan Ahmet'in vefatından sonra, evladı II. Osman henüz 14 yaşında olduğu için, ailenin en büyük mensubu, Ahmet'in kardeşi I. Mustafa tahta çıktı.Devlet işleriyle ilgilenmemesi gerekçesiyle, saltanatının 96. gününde, 26 Şubat 1618 tarihide devlet erkanı tarafından tahttan indirildi ve yerine II. Osman geçti. 

OTTOMANS EMPIRE SULTANS 1.MUSTAFA

His father, Sultan III. Is Mehmed't. Although the name of Mustafa's mother was not known for certain, it was narrated by some historians that F olduğuldane was the Valide Sultan. For the first time in Ottoman history, it was the sultan who came to the throne behind his brother by breaking the rule of passing the sultanate from father to son. He was a sultan for two separate occasions. It is said that Kösem Sultan influenced his wife, Ahmed I, and that his brother-in-law, Mustafa, survived. When Ahmed I died, his eldest son (born from Mahfiruz Hadice Sultan) II. Since Osman Genç Osman was 13 years old, it was decided to take the throne of Mustafa I in terms of being the most senior male member of the dynasty. The fifteenth of the Ottoman Sultans, Mustafa I, received a good education like every prince. Sultan Ahmet I brought the Ekber-Erşet system by changing the sister law. According to this new law, the dynasty, the biggest male member of the dynasty, would enter the throne in order to avoid the murder of the brother. After Sultan Ahmet's death, his son II. As Osman was only 14 years old, the eldest member of the family, Ahmet's brother, Mustafa, came to the throne. Osman passed.

16. Genç Osman

(1618 – 1622)



This post first appeared on Bursa Sevdam, please read the originial post: here

Share the post

OSMANGAZİ'DEN SON PADİŞAHA KADAR ÖZ GEÇMİŞLERİ

×

Subscribe to Bursa Sevdam

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×