Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Kış aylarında ortaya çıkan 7 cilt sorunu

Kış aylarında ortaya çıkan 7 cilt sorunu,Dermatoloji Uzmanı Dr. Seda Erdoğan, mevsimin değişmesi ile kış aylarında ciltte kuruluğun artmasının çeşitli cilt hastalıklarına neden olduğunu belirtti. Erdoğan, kış ayında cilt hastalıkları tedavileriyle ilgili bilgiler verdi.

ÇOK SICAK SU, KESE VE SABUN KAŞINTIYA NEDEN OLUYOR

Çok sıcak suyla banyo yapılmaması, duş müddetinin uzun tutulmaması, duştan sonra bedene nemlendirici krem sürülmesi gerektiğini hatırlatan Dr. Erdoğan, “Ayrıca bol su içmek, baharatlı yemeklerden kaçınmak, çok sıkı ve sentetik ya da yünlü kıyafetler giymemek, gerilimden uzak kalmaya çalışmak kaşıntıdan şikayet edenlerin dikkat etmesi gereken noktalar” dedi.

SEBOREİK DERMATİT KIŞ AYLARINDA ALEVLENİYOR

Kış mevsiminde görülen seboreik dermatitin (yağlı egzema) ise daha çok saçlı deri, kaş içleri, burun kenarı, yanaklar ve kulak içlerinde kızarık alanlar üzerinde sarı yağlı kepeğimsi kabuklanmalar formunda ortaya çıkan bir egzama olduğunu anlatan Dr. Erdoğan, “Uzun vadeli sıcak duş almak, yorgunluk ve gerilim üzere faktörlerin yanı sıra, acılı ve baharatlı besinler, kabuklu kuruyemişler de hastalığın alevlenmesine neden olur” formunda konuştu.

Seboreik dermatiti olan hastaların kış mevsiminde kuruma olmasa bile yüzüne her gün sistemli olarak su bazlı nemlendirici krem sürmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Erdoğan kelamlarına şöyle devam etti: “Ayrıca çok sıcak suyla duş alınmaması gerek. Saçları yalnızca bir kere şampuanlamak kâfi. Saç tabanlarına masaj yapılmamalı. Rüzgarlı ve soğuk havada kalınmamalı. Acılı, baharatlı ve paketli besinler tüketilmemeli.”

ELLERDE KURULUK VE ÇATLAKLAR

Havanın kuruması ve neminin azalmasıyla cildi koruyan yağ katmanında küçük hasarlar oluşabildiğini anlatan Dr. Erdoğan, “Zamanla hasar gören bu alanlardan deterjanlar, dezenfektanlar, sıvı sabunlar, mite ve tozlar üzere çevresel alerjenlerin cilt altına geçişi kolaylaşır ve alerjik yolaklar tetiklenir. Soğuyan havanın ve sık el yıkamanın tesiri ile tetiklenen alerjik yolaklar ellerde kuruluk ve minik çatlamalar yer yer kızarık kaşıntılı egzama plaklarının oluşmasına yol açar” dedi.

DEZENFEKTAN DA EL EGZAMASINA NEDEN OLUYOR

Covid-19 pandemisi nedeniyle son aylarda sık kullanılan alkollü dezenfektanlara da dikkat çeken Dr. Erdoğan, bunların el egzaması gelişimini tetiklediğini söyledi. El egzamasını önlemek için ellere sık sık nemlendirici krem sürülmesi gerektiğini belirten Erdoğan, paklık yaparken ise eldiven kullanılmasını önerdi.

ROZASEAYI ÖNLEYECEK ÖNLEMLER

Gül hastalığının (Rozasea) da kış aylarında görülen ya da alevlenen 7 cilt hastalığından biri olduğunu anlatan Dr. Erdoğan, şu bilgileri verdi:

“Rozasea, burun, çene, alın ve yanaklar üzere bilhassa yüzün orta kısmını tutan, kızarma ve yanma ataklarıyla başlayıp daha sonra sivilceler, kalıcı kızarıklık, kılcal damarlarda artış, deride ödem yaparak şiş bir görünüme neden olan kronik bir deri hastalığıdır. Çoğunlukla 30 ila 60 yaş ortasındaki, açık derili, renkli gözlü erişkin şahıslarda görülen aralıklı gözlenen yanma ve kızarıklık atakları mevcuttur.”

Hastalığın alevlenmesini önlemek için sıcak suyla uzun vadeli banyolardan, çok baharatlı acı besinlerden, soğuk ve rüzgarlı havalar ve gerilimden uzak durulması gerektiğini vurgulayan Dr. Erdoğan, bir dermatoloji doktoru tarafından takipte kalınmasının da hastalığının alevlenmesini ve oluşturabileceği kalıcı ziyanların önüne geçeceğine dikkat çekti.

SOĞUĞA MARUZ KALMAK KAŞINTIYA NEDEN OLABİLİR

Soğuk ürtikerinin de kış mevsimi cilt hastalıklarından biri olduğunu kaydeden Dr. Erdoğan, hastalığın soğuğa maruziyet sonrası gelişen kaşıntılı şişlik ve anjio ödemle karakterize olduğunu söyledi.

Hastalığın soğuk içecekler, soğuk hava ve soğuk eşyalar ile temas edilmesinden dakikalar sonra kırmızı şişlikler formunda ortaya çıktığını anlatan Dr. Erdoğan, “Soğuk suda yüzme sonrası anaflaksi ve vefata yol açan hadiseler bildirilmiş olsa da epey az görülen soğuk ürtikerinde en kıymetli esirgeyici faktör, soğuk hava ve soğuk sudan uzak durulmasıdır” dedi.

ORTAMDAKİ AZALMIŞ NEM SEDEF HASTALIĞINI TETİKLİYOR

Dr. Erdoğan, tüm deri alanlarında oluşabilen lakin sıklıkla dizler, dirsekler, saçlı deri, bel bölgesi, kalçalar, tırnaklar ve genital bölgeyi etkileyen sedef hastalığının (psoriasis), deri ve eklemleri tutan kronik seyirli bir hastalık olduğuna dikkat çekti. Erdoğan, kış aylarında kalorifer ve klima sistemlerinin ortamdaki azalmış nemi neredeyse yok ettiğini söyleyen Erdoğan, sedef hastalığı tedavisini şöyle anlattı:

“Azalan güneş ışınlarıyla D vitaminin sentezinin yetersiz hale gelmesi, cildin kuruması ve gerilim sedef hastalığını alevlendiriyor. Cildin kuruması ve gerilmesi ise kaşıntıya neden oluyor” diye konuştu.

Her gün sıcak suyla banyo yapmanın cildin yağını aldığını, kuruttuğunu ve çatlamalara neden olduğunu da belirten Dr. Erdoğan, kaşıntıya yol açan bu durumun da sedef hastalığı lezyonlarını arttırdığını kaydetti.

EL VE AYAK PARMAKLARINI ETKİLEYEN KAN SİRKÜLASYONU BOZUKLUĞU

Kış aylarında görülen 7 cilt hastalığından biri olan Raynaud hastalığının ise el ve ayak parmaklarını etkileyen bir kan deveranı bozukluğu olduğunu anlatan Dr. Erdoğan, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Parmaklarda kangrene kadar gidebilen bu hastalıkta el ve ayak atardamarlarında çok büzülme ve buna bağlı belirtiler ortaya çıkar. Bir ya da daha çok parmak ağrıyla yahut tam bir duyu kaybı ile birlikte apansız soluklaşır, sonra morarma, daha sonra kızarma görülür. Parmaklarda yanma ya da iğne batması şikayeti de eşlik eder. Tedavide hastanın el ve ayaklarını travmalardan ve soğuktan müdafaası önerilir. Eldiven ve kalın çorap kullanımı soğuk maruziyetinden korunmada yardımcı olur.” (DHA)

The post Kış aylarında ortaya çıkan 7 cilt sorunu appeared first on Blog Defteri.



This post first appeared on Kişisel Blog Örnekleri, please read the originial post: here

Share the post

Kış aylarında ortaya çıkan 7 cilt sorunu

×

Subscribe to Kişisel Blog Örnekleri

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×