Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Despre Compasiune și Compasiunea de Sine

Nu-mi stă în fire obiceiul de a-mi afișa poze cu mine pe “feisbuc”, “insta” sau alte rețele de socializare, nu-mi face o deosebită plăcere acest fapt de a mă “ridica în slăvi” cu orice chip !

Nivelul meu de narcisism este mai scăzut comparativ cu al altora și asta și datorită faptului că dețin una dintre cele mai mari virtuți , și anume :

Compasiunea !

Compasiune de sine

– Oh, sărmană și fragilă făptură
Câte visuri mărețe prin gând îți trecură,
Câte speranțe aveau să te lege
De clipa în care ai să poți înțelege
Misterul etern al vieții trăite,
De clipa în care găsit-ai răspuns
La toate și totul să-ți fie îndeajuns!(3 dec. 2022)

Nu mă apucam să scriu versurile astea dacă nu-mi aducea aminte feisbucu` de poza asta pe care am postat-o acum 10 ani!

Câtă vreme, cât timp mai trecu de atunci, câte schimbări și transformări, nu neapărat fizice dar mai ales  de Conștiință!

Și uite-așa începui eu să caut cu multă vervă tot ce se poate spune despre “Compasiune” dar și despre “Compasiunea de Sine” (Autocompasiune).

Pun mai jos câteva citate pe care eu le cred ca fiind adevărate:

“Dalai Lama afirma ”compasiunea este o necesitate, nu un lux”, și că fără ea, omenirea nu va supraviețui. Compasiunea este procesul de conectare prin identificare cu altă persoană. Această identificare cu alții prin compasiune poate duce la creșterea motivației de a face ceva în efortul de a ușura suferința altuia.”

Compasiunea de sine este abilitatea de a rămâne ancorați în momentul prezent în situațiile dificile, de a ne accepta și trata imperfecțiunile și limitările cu blândețe, grijă și iubire, dar și de a recunoaște că suferința și imperfecțiunea sunt parte din experiență umană.

Oamenii care au un nivel de compasiune de sine ridicat sunt mult mai dispuși să-și recunoască greșelile, să își îndrepte erorile față de ceilalți și să ia măsuri de prevenție pentru ca acestea să nu se mai repete.Cu cât nivelul nostru de compasiune față de sine este mai ridicat, cu atât suntem mai satisfăcuți de viața noastră, ne simțim conectați cu cei din jurul nostru, suntem mai flexibili și mai rezilienți, ne respectăm propria scară de valori, ne simțim mai motivați și mai competenți.

Mai mult decât atât, cu cât avem un nivel de compasiune de sine mai ridicat, cu atât mai scăzute sunt stările de depresie, anxietate sau stres.

Cu cât compasiunea de sine este mai ridicată, cu atât nivelul de narcisism este mai scăzut.

Compasiunea de sine înseamnă a avea o relație sănătoasă cu noi înșine, relație care poate constitui un sprijin solid în momentele grele din viața noastră.

De aceea, dezvoltarea compasiunii de sine este unul dintre cele mai frumoase daruri pe care ni le-am putea oferi. Mai mult decât atât, prin cultivarea compasiunii de sine, contribuim nu doar la îmbunătățirea relației cu propria persoană, ci și la îmbunătățirea relațiilor cu cei din jurul nostru. ”

Nicoleta Drăgan, psihoterapeut licențiat, care practică în Statele Unite ale Americii. Nicoleta și-a făcut teza de doctorat pe tema compasiunii de sine și a publicat cercetări științifice pe această temă.

“Dacă vrei ca cei din jurul tău să fie fericiţi, arată-le compasiunea ta. Dacă vrei ca tu să fii fericit, arată-ţi ţie compasiune.” – Dalai Lama

“Compasiunea este legea supremă a existenţei umane.” – Dostoievski

“Abia atunci când omul are compasiune faţă de toate fiinţele vii, se poate numi nobil.” – Buddha

“Am trei lucruri să vă învăţ: simplitate, răbdare, compasiune. Acestea sunt comorile cele mai preţioase.” – Lao Tse

“O ființă umană este o parte a întregului numit de noi Univers, o parte limitată în timp și spațiu. Ea se simte pe ea însuși, gândurile și sentimentele sale ca fiind separate de rest, un fel de iluzie optică a conștiinței sale. Această amăgire este un fel de închisoare pentru noi, limitându-ne la dorințele noastre personale și la afecțiunea pentru câteva persoane apropiate nouă. Sarcina noastră trebuie să fie să ne eliberăm de această închisoare prin a arăta și simți compasiune față de toate creaturile vii și întreaga natură în toată splendoarea ei”. – Albert Einstein

“Vrem să ne ajutăm unul pe altul, ființele sunt construite astfel. Vrem să trăim împreună prin fericirea celuilalt, nu prin mizeria celuilalt. Nu vrem să ne urâm și să ne disprețuim unii pe alții. Este loc pentru toți în această lume iar bunul Pământ este suficient de bogat încât să ne susțină pe toți”. –  Charlie Chaplin în ”Marele Dictator

“Unii cred că există o singură mare putere care poate ține răul sub control, dar eu am descoperit ceva diferit. Faptele aparent mărute, de zi cu zi, ale oamenilor obișnuiți țin întunericul la distanță. Acele mici gesturi de bunătate și iubire”. – J.R.R. Tolkien(scriitor, poet, filolog și profesor de universitate englez, cunoscut cel mai bine pentru cărți fantastice clasice: Hobbitul și Stăpânul Inelelor)



This post first appeared on Vicol Mihaela, please read the originial post: here

Share the post

Despre Compasiune și Compasiunea de Sine

×

Subscribe to Vicol Mihaela

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×