Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Berlin – jedna od najpoznatijih svetskih metropola

Berlin je najveći je i glavni grad Nemačke sa 3.440.441 stanovnika. Pre Drugog svetskog rata imao je 4.5 miliona. Berlin je drugi po redu najveći grad Europske unije posle Londona. Od 1949. do 1990. bio je podeljen na Istočni Berlin i Zapadni Berlin. Smešten na rekama Špreji i Hafel na severoistoku Nemačke. Berlin je jedna od 16 nemačkih država, i sa svih strana je okružen državom Brandenburg.

Danas Vas malo bolje upoznajemo sa ovom najpoznatijom svetskom metropolom.

Brandenburška kapija

Brandenburška kapija je trijumfalna kapija, simbol Berlina – glavnog grada Nemačke. Smeštena je na Pariskom trgu i jedina je preostala kapija od serije izgrađenih kapija – ulaza u Berlin. S jedne strane od nje ka severu nalazi se Rajhstag, a s druge strane od nje prema jugu stoji memorijalni centar Evrope posvećen ubijenim Jevrejima. Brandenburška kapija se sastoji od 12 grčkih stubova izgrađanih u dorskom stilu, sa po 6 na obe strane. Na kapiji stoji kuadrija, koju čine bogovi mira, koji voze kočiju sa četiri konja. Kapija je visoka 26 m, 65,5 m dugačka i 11 m široka.

Rajhstag

Rajhstag je zgrada u Berlinu izgrađena da bude dom Rajhstaga, prve skupštine Nemačkog carstva. Otvorena je 1894. i u njoj je zasedala skupština sve do 1933, kada je teško oštećena u požaru, koju je navodno podmetnuo holandski komunista Marinus van der Lube, koga su nacisti kasnije pogubili. Danas se skupština Nemačke naziva Bundestag. Rajstag (institucija) potiče još od Svetog rimskog carstva, a prestao je da deluje kao skupština tokom nacističke Nemačke. U današnjem nemačkom jeziku, Rajhstag se odnosi na zgradu, a Bundestag na skupštinu.

Berlinski zid

Berlinski zid, prvobitno izgrađen 1961, a srušen u nedeljama nakon 9. novembra 1989, je bio najpoznatiji deo Istočnonemačkog pograničnog sistema i simbol Hladnog rata. Zid je bio duga barijera između Zapadnog Berlina i Demokratske Republike Nemačke u periodu od 28 godina. Malo je ostalo od zida u Berlinu, koji je uništen skoro svuda, osim na tri lokacije: dela od 80 metara pored Potsdamer Placa, dužeg dela uz reku Špreju pored Oberbaumbrika nazvanog Galerija istočne strane i trećeg dela severno od Bernauerštrase, koji je pretvoren u spomenik 1999. Čak i delovi koji su ostali da stoje ne prikazuju više tačno originalni izgled zida. Čak i sada, više godina posle ujedinjenja, postoje priče u Nemačkoj o nastavljenim kulturnim razlikama između Istočnih i Zapadnih Nemaca, koje se često opisuju kao „Zid u glavi“.

Pergamski muzej

Pergamski muzej je muzej smešten na Muzejskom ostrvu u Berlinu. Projektovali su ga Alfred Messel i Ludwig Hoffmann, a gradio se dvadeset godina – između 1910. i 1930. U Pergamskom muzeju su glavne atrakcije verno i u nekadašnjoj veličini rekonstruirane monumentalne građevine kao što su Ištarine dveri, Pergamski oltar i Vrata tržnice u Miletu. Muzej je podeljen na antičku zbirku, Srednjoistočni muzej i Muzej islamske umjetnosti. Svake godine ga posjećuje oko 5.135.000 ljudi, što ga je godine 2007. učinilo najposećenijim umetničkim muzejom u Nemačkoj i 9. muzejom po posećenosti u svetu.

Berlinski zološki vrt

Berlinski zoološki vrt je jedan od najvećih zooloških vrtova u Nemačkoj sa izuzetno velikim brojem životinjskih vrsta. Nalazi se u Tirgartenu, u samom centru Berlina pored S-vozne i železničke stanice.Sa zatvorenim akvarijumom, zoološki vrt je jedan od simbola Berlina. Kao prvi nemački zoo-vrt, otvoren je 1. avgusta 1844. Prve životinje vrtu je poklonio pruski kralj Fridrih Vilhelm IV. Tokom Drugog svetskog rata ceo zoo-vrt je uništen, a preživela je samo 91 životinja. Danas se u vrtu nalazi otprilike 14.000 životinja i 1.500 vrsta na 35 hektara površine zajedno sa velikim brojem starih drveća i istorijskih životinjskih kuća. Atrakcija vrta je velika panda, koja se može videti samo u nekoliko zooloških vrtova u svetu. Sve životinje se nalaze u boksovima koji su projektovani specijalno za njihove biološke potrebe.

Allianz arena

Allianz Arena je jedan od najmodernijih stadiona na svetu smešten u severnom delu Minhena. Kompanija Allianz je kupila pravo da stadion nosi njeno ime sledećih 30 godina. Kada se igraju utakmice Lige šampiona stadion nosi ime München Arena, a za vreme Svetskog prvenstva u fudbalu, stadion će nositi ime FIFA WM-Stadion München, zbog zabrane FIFE da stadioni koriste imena nekog sponzora. Dva profesionalna fudbalska kluba iz Münchena se koriste ovim stadionom, FC Bayern München i FC TSV 1860 München od sezone 2005./06. Stadion ima ukupni kapacitet od 69.901 mesta.

Srećan put i lep provod žele Vam Lips&Heels i Destinacije i Događaji.

Prethodni tekst-> Holandija – zemlja lala i vetrenjača  

_______________________________________________________________________

Autor teksta:

Ivan NastićThis post first appeared on Beauty, Lifestyle, Fashion, Books, please read the originial post: here

Share the post

Berlin – jedna od najpoznatijih svetskih metropola

×

Subscribe to Beauty, Lifestyle, Fashion, Books

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×