Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Najlepša jezera na svetu

Prošli put smo Vam pričali o najlepšim vodopadima na Svetu, a danas ćemo Vam predstaviti nešto malo drugačije, ali opet ne toliko različitio – najlepša jezera na svetu.

Mrtvo more ( Izrael – Jordan )

Mrtvo more  je Jezero na Bliskom istoku koje se uobičajeno naziva morem. Važi za najslanije more na svetu. Mrtvo more, jedna od najneobičnijih vodenih površina sveta je nešto nalik na paket „tri u jedan“ –  letovalište, lečilište i atrakcija. Sa svojim salinitetom od 30%, oko devet puta većim od saliniteta obične morske vode, u njemu život ne postoji. Mrtvo more nalazi se oko 400 m ispod nivoa mora; njegova najveća dubina je 330 m, najveća širina je 16 km, a najveća dužina 67 km. Površina Mrtvog mora je 810 km2. Mrtvo more ima idealnu klimu tokom cele godine. Prosečna letnja temperatura kreće se od 32 do 39 C, a zimska od 20 do 23 C.

Kratersko jezero ( SAD)

Kratersko jezero je locirano u  SAD-u u državi Oregon. Jezero je glavna atrakcija Nacionalnog parka Kratersko Jezero i poznato je po dubokoj bistroj plavoj vodi. Jezero je široko 8 do 10 km, a prosečna dubina je oko 350 metara. Najveća dubina je 594 metra, iako dubina jezera varira zavisno od količine padavina. Zanimljivo je da je jezero  tri puta menjalo ime – Plavo Jezero, Veličanstveno Jezero i na kraju današnji naziv Kratersko jezero.

Bajkalsko jezero ( Rusija )

Bajkalsko jezero nalazi se u istočnom delu azijske Rusije. Ono je najdublje jezero na svetu i drugo po površini u Aziji (odmah posle Kaspijskog mora). Poznato je i pod nazivom „plavo sibirsko oko“. S obzirom na svoju dubinu od 1642 m i veliku površinu (31.500 km²) u jezeru se nalazi preko 23000 kubnih kilometara čiste slatke vode, što iznosi preko 20% svetskih zaliha slatke vode. Providnost vode jezera dostiže do 40,2 metra. U jezeru i oko njega nalazi se više od 1.700 vrsta biljaka i životinja, od kojih se dve trećine ne mogu naći nigde drugde u svetu kao što je bajkalska foka. To je jedina vrsta slatkovodne foke na svetu.

Hiler jezero ( Australija )

Jezero Hillier je slano jezero na ostrvu Middle u Zapadnoj Australiji, poznato zbog svoje ružičaste boje. Ni danas nije tačno poznato čemu jezero Hillier duguje svoju jedinstvenu ružičastu boju. Godine 1950. grupa naučnika istraživala je uzroke boje jezera, ali uzorci jezerske vode nisu sadržavali tragove algi, koje inače najčešće daju boju vodi. Jezero, okruženo šumom eukaliptusa i čajevca, od okeana deli usko područije peščanih dina.

Da li ste bi posetili neko od ovih jezera?

Prethodni tekst->Trenutak kada ostajete bez daha- vodopadi širom sveta


Srećan put i lep provod žele Vam magazin Lips&Heels i Destinacije i događaji

The post Najlepša jezera na svetu appeared first on Lips & Heels.This post first appeared on Beauty, Lifestyle, Fashion, Books, please read the originial post: here

Share the post

Najlepša jezera na svetu

×

Subscribe to Beauty, Lifestyle, Fashion, Books

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×