Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

АПИ: Тол системата влиза в сила през 2017 г.

Tags: ldquo rdquo

magistrala71_koli_glaven_put17

С готвената реформа в системата за заплащането за ползване на републиканската пътна мрежа, въвеждането на ТОЛ системата и електронните винетки, се планира една голяма част от третокласната пътна мрежа да бъде освободена от заплащането на електронни винетки. Това каза пред Bulgaria ON AIR инж. Георги Златев, директор на Дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ.

По думите му средствата, събрани от винетките и тол таксите, ще бъдат насочени в ремонтите на второкласната и третокласната пътна мрежа в страната. Златев подкрепи въвеждането на тол системата с аргумента, че този тип заплащане за ползването на пътищата е най-справедлив спрямо водачите:

“Този, който пътува повече и е респективно по-тежък и руши повече, той заплаща и по-висока такса. ТОЛ-таксата ще се заплаща от товарните автомобили, като това е такса за преминато разстояние в зависимост от големината на товарните автомобили и от еко нормите, които покриват. За леките автомобили, които са до три тона и половина, остават досегашната форма за заплащане, която е на база време, но тогава ще бъдат заменени съществуващите досега винетни стикери с електронна винетка. Ще бъде достатъчно потребителят да даде само регистрационния номер на своя автомобил по различни начини – на гише, чрез смс, интернет. Така че само с тази ифнормация той да бъде регистриран в системата”, поясни Златев.

За улеснението на воадчите, преди окончателното въвеждане на тол системата, ще бъдат проведени разяснителни кампании. Очаква се новата система да бъде въведена в рамките на следващата година. А до тогава от АПИ ще продължават да следят за нарушители на пътя:

“Номерът на винетката е обвързан при закупуването с регистрационния номер на автомобила. Ако при проверка на органите на КАТ се установи различие между номера, който е посочен при закупуването на винетката, с номера който в момента се експлоатира, тогава този ползвател ще бъде регистриран като нарушител”, разясни Златев.

 This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

АПИ: Тол системата влиза в сила през 2017 г.

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×