Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Seguint les passes de Lucas Cranach d. Ä.


  Lucas Cranach d. Ä., Autoretrat (1531). Castell de Stolzenfels

Al costat de Albrecht Dürer (1471-1528), Lucas Cranach el Vell (1472-1553) és considerat com l'artista més influent del Renaixement alemany. Les seves pintures es poden admirar en infinitat de museus; gaudeixen del reconeixement de la crítica a les principals exposicions, i estan subjectes a contínues reinterpretacions per part dels historiadors de l'art.

Però, la millor manera per conèixer aquest prolífic pintor és anar a descobrir els seus orígens i la seva trajectòria. Quins són els llocs més estretament associats a la seva vida, Baviera, Saxònia, Saxònia-Anhalt i Turíngia, i el qui i el què succeïa al seu voltant, la seva família, la seva feina, els clients i el seu llegat.

Lucas Cranach d. Ä. Lamentació als peus de la Creu (1503). Alte Pinakothek, Munich

Un pintor que no només capturava els temes principals de la seva època en importants obres d'art, sinó que també va ser amic de Martí Luther i partidari de la Reforma, formant part d'una època de canvis radicals en la manera de concebre i veure el món. Kronach, el seu lloc de naixement, Wittenberg, on va viure i va treballar, des de 1505, com a pintor dels electors de Sajonia, i on el seu fill Lucas Cranach el Jove (1515-1586) va continuar treballant. Cranach el Vell va passar els seus últims anys a Weimar i està enterrat allà. Altres llocs i tresors associats amb el gran pintor són a Nuremberg on, en 1508, l'elector Frederic el Savi va concedir Lucas Cranach el Vell un escut d'armes que representen una serp coronada amb ales de ratpenat i un anell de robí - el segell distintiu amb el qual Cranach va signar les seves pintures a partir de llavors, Coburg, Dessau, Erfurt, Gotha, Neustadt an der Orla, Schneeberg i Meissen, així com el castell de Wartburg a Eisenach.

Kronach, (Alta Francònia, Baviera)

Lucas Cranach va néixer aquí l'any 1472, fill de Hans Maler. Més tard es va canviar el cognom pel de la seva ciutat natal. Matthias Gunderam biògraf de Cranach va escriure a la seva biografia del 1556 que Lucas començà a treballar i aprendre les arts gràfiques de la mà del seu pare.
En 1495 la família de Hans Maler es va enredar en una disputa que va ser duta davant del tribunal municipal. El judici es va registrar en un llibre oficial de la cort, que encara es conserva a Kronach. Els testimonis revelen que Lucas era capaç d'articular els seus punts de vista amb bastant vehemència.


Lucas Cranach d.Ä, Lot i les seves filles, 1533. Fränkische Galerie, Festung Rosenberg, Kronach

Lucas Cranach d.J, Home de Dolos, 1537. Fränkische Galerie, Festung Rosenberg, Kronach

Lucas Cranach d.Ä, Venus i Cupido el lladre de la mel (1534), Fränkische Galerie, Festung Rosenberg, Kronach

La vehemència és una indicació del seu temperament, que també és evident en les seves primeres obres, sobretot en la Crucifixió de 1503, avui forma part de l'Alte Pinakothek, Munich. A la Festung Rosenberg (Fortalesa de Rosenberg) s'exhibeixen algunes de les últimes obres de Cranach com el Crist i l'adúltera (al voltant de 1520), Lot i les seves filles (1533), Home dels Dolors (després de 1537) i Venus i Cupido el lladre de la mel (1534).

Coburg (Alta Francònia, Baviera)

A l'agost del 1506 Lucas Cranach el Vell, que s'havia assentat a Wittenberg com a pintor de la cort de l'Electorat de Saxònia des de 1505, es trasllada a Coburg per a una partida de caça bianual en companyia del príncep elector Friedrich der Weise (el Savi) i el seu germà Johann der Beständige (el constant). Va passar a residir a la fortalesa i va acompanyar als governants saxons per perfeccionar la seva interpretació de la caça. En aquest any, va crear una sèrie de xilografies que representen temes de caça i altres motius.

Lucas Cranach d. Ä, Kurfürst Friedrich III der Weise (1515), Kunstsammlungen der Veste Coburg

Lucas Cranach d. Ä, Johann der Beständige von Sachsen (1515),  Kunstsammlungen der Veste Coburg

 Lucas Cranach d. Ä. El martiri de Sant Erasmus (1506) Kunstsammlungen der Veste Coburg

 Lucas Cranach d. Ä, Madonna amb el Nen i Sant Joan Baptista (1530) Kunstsammlungen der Veste Coburg

 Lucas Cranach d. Ä. El Suïcidi de Lucrècia (1518) Kunstsammlungen der Veste Coburg

Lucas Cranach d. J., Estranya parella (1540-50). Kunstsammlungen der Veste Coburg

Alguns d'ells mostren la fortalesa on Cranach havia decorat la sala de banquets amb escenes de caça. Des d'un punt de vista artístic aquesta estada va resultar ser una fita important en l'inici de la carrera de Cranach com a pintor de la cort. Tot i que les pintures murals s'han perdut, els retrats de l'elector i el seu germà (cap a 1515), que eren probablement part d'un altar creat per a l'església del castell, han sobreviscut.

Nürnberg (Francònia Mitjana, Baviera)

La Dieta Imperial de 1524 va portar Lucas Cranach el Vell a Nuremberg a instàncies del seu patró Friedrich der Weise (el Savi), i va ser allà on va conèixer a Albrecht Dürer.

 Albrecht Dürer, Retrat de Lucas Cranach d. Ä (1524), Musée Bonnat, Bayonne

Avui en dia, el Germanisches Nationalmuseum acull una extensa col·lecció d'importants obres de Cranach d. Ä, un pintor que va tenir un paper decisiu en l'art alemany del 1500 al 1550. Un element realment important és el canvi radical en el pensament teològic i la transformació radical en la manera que les imatges comencen a ser utilitzades i interpretades.

Lucas Cranach d.Ä, Al·legoria de la Llei i la Gràcia (1529). Germanisches Nationalmuseum Nürnberg

Lucas Cranach d. Ä. Martin Luther amb 50 anys (1533). Germanisches Nationalmuseum Nürnberg

 1584, Lucas Cranach d.J. Flügelaltar in Herzform (Colditzer Altar). Germanisches Nationalmuseum Nürnberg

Pintures que representen la pesta i la venda d'indulgències il·lustren una pràctica religiosa que s'havia establert durant segles. Per contra, les al·legories protestants com la Llei i l'Evangeli donen fe d'una nova comprensió de la religió.

Lutherstadt Wittenberg (Saxònia-Anhalt, Wittenberg)


Lucas Cranach el Vell residirà aquí durant gairebé mig segle i aquí és on va crear pintures que ara es poden admirar en els principals museus del món. Retrats dels electors i els reformadors, retaules i petits esbossos de Venus, Eva i altres heroïnes arquetípiques. No obstant això, no només va aconseguir un reeixit taller de pintors, sinó que també tenia una botiga d'impressió, es va fer càrrec de l'única farmàcia de Wittenberg i se li va concedir el dret de vendre vi i cervesa.
En 1516 va pintar el panell dels Deu Manaments per al consell de la ciutat de Wittenberg, que ara es pot veure a la Casa de Luther. Cranach també es va convertir en un membre del consell i en diverses ocasions va ser triat com alcalde.

Lucas Cranach d. Ä. panell dels Deu Manaments (1516). Stiftung Luthergedenkstätten in Sachsen-Anhalt

El seu fill Lucas Cranach el Jove terminarà fent-se càrrec del taller del seu pare. Pare i fill van treballar plegats en l'altar de la Reforma a l'Església de Santa Maria, que va ser inaugurat en 1547.

Lucas Cranach d. Ä i Lucas Cranach d. J. Altar de la Reforma a l'Església de Santa Maria

El pati i la casa de Cranach varen sobreviure a través del temps com un testimoni notable d'aquests temps, però van presentar un panorama prou ombrívol durant els últims anys de la RDA. Gràcies al compromís de la Fundació Cranach i la restauració finançada per la ciutat, l'estat de Saxònia-Anhalt i el govern alemany, els patis són ara un focus cultural al cor de Wittenberg. El 2007 varen ser reconeguts com a monument cultural d'importància nacional. El pati a Markt 4 presenta una exposició sobre Lucas Cranach el Vell, que es veu augmentada amb exposicions especials.

Dessau-Roßlau (Saxònia-Anhalt)

L'antiga seu real d'Anhalt a la ciutat de Dessau posseeix la col·lecció més notable i més extensa d'obres de Lucas Cranach el Vell, a Saxònia-Anhalt, incloent-hi retaules i pintures sobre taula a la Anhaltischen Gemäldegalerie Dessau, al Palau Georgium i en la Johanniskirche. En particular l'Altar dels Prínceps, l'Altar de Santa Catalina i la pintura sobre taula de l'últim sopar, que són algunes de les obres més importants de Cranach i del seu fill, Lucas Cranach el Jove. Dos ricament il·lustrades Bíblies per Cranach també es conserven a la Biblioteca Regional Anhalt. A només 40 quilòmetres de Wittenberg (el centre de l'obra de Cranach), Dessau va ser una ciutat important en la propagació del protestantisme i la fe reformada sota el govern del príncep Georg III d'Anhalt. L'últim sopar és una referència remarcable i igualment ambiciosa d'això, mostra Luther, Melanchthon i Georg III d'Anhalt celebrant l'últim sopar amb Crist, juntament amb altres personalitats de la Reforma com els deixebles

Lucas Cranach d. Ä. Altar de Santa Catalina (1516) Anhaltische Gemäldegalerie

Lucas Cranach d. Ä. Altar dels Prínceps (1507-1509) Anhaltische Gemäldegalerie

Lucas Cranach d. J. L'Últim Sopar (1565). St. Johannis-Kirche Dessau

Lucas Cranach d. Ä. Margarete von Österreich (1507-1530). Anhaltische Gemäldegalerie

 Lucas Cranach d.Ä. Comte Palatino Philipp bei Rhein, Bisbe de Naumburg i Freising (1528). Anhaltische Gemäldegalerie

Lucas Cranach d. J. Crucifixió amb la conversió del capità (1538-40). Anhaltische Gemäldegalerie

Lucas Cranach d. J. Oració a l'hort de les oliveres. Johanniskirche

Els temes marians molt evidents en la col·lecció Dessau són característics de les primeres obres de caràcter catòlic. No obstant això, fins i tot en aquestes obres és possible reconèixer un tractament més secular de les figures santes que era característic de Cranach i la seva interpretació intensa i caracteritzada per la realació de l'home i la natura. En les obres de Cranach el Jove, hi ha una tendència - en l'esperit de la Reforma - per reduir conscientment l'ús de representacions riques emocionalment a favor de la paraula bíblica.

Meissen (Saxònia, Dresden)

En els dies de Cranach, la ciutat de Meissen al costat del riu Elba era menys influent que Dresden, encara que fos la seu real de la Casa de Wettin, però segueix sent el seient d'un capítol de la catedral protestant. Els Wettin, que en 1089 havien estat substituïts pel Margraviate de Meissen, no només van iniciar la construcció de la catedral gòtica, també tenien en construcció un magnífic mausoleu al davant del portal a l'oest de la catedral. El memorial dedicat a Frederick de Saxònia a la capella real executat al taller de Peter Vischer a Nuremberg. Representa el duc, que va morir en 1510, com el Gran Mestre de l'Ordre Teutònic. Es creu que es va basar en un dibuix de Lucas Cranach, cosa que el converteix en la més antiga referència de l'artista a Meissen.

Lucas Cranach d. Ä. Retaule de la Creu a l'altar de la catedral de Meissen (1526)

Lucas Cranach d. Ä. Tríptic de la capella lateral del Duc de Saxònia Georg der Bärtige (1534)

El primer treball demostrable amb origen al taller de Cranach és a la catedral, es tracte del retaule de l'altar de la Crucifixió, que ha decorat l'altar davant del cor des de la seva instal·lació en 1526. El Duc Georg der Bärtige, que es va mantenir fidel a la fe catòlica, tenia una petita capella lateral a la catedral per a ell i la seva dona Barbara, i l'havia decorat amb un tríptic pintat per Lucas Cranach. Això que sembla un fet anecdòtic, en realitat no ho és, ja que demostra el caràcter pragmàtic de Lucas Cranach al acceptar un encarreg d'aquest bastió del catolicisme.

 Lucas Cranach d. J. Hans von Lindenau (1581). Dommuseum, préstec a la parròquia d'Ottendorf

Altres obres del taller de Cranach van ser portades a Meissen l'any 2000 per incorporar-les al petit museu de la catedral, sobretot el retrat de gran format de Hans von Lindenau, retrats dels reformadors Martí Luther i Philipp Melanchthon, i un petit retrat de elector Frederic el Savi, tots per Lucas Cranach el Jove.

Neustadt an der Orla (Turíngia, Saale-Orla-Kreis)

Martí Luther va residir a Neustadt an der Orla en diverses ocasions, presidint el monestir dels Agustins i predicant a la ciutat. La Casa de Luther, on es creu que va viure, és una de les més belles cases de finals de l'època medieval a Turíngia. A l'altre costat de la plaça del mercat més enllà de la Fleischbänke (un carrer medieval de carnisseries) està l'església de Sant Joan, que conté una increïble obra, un gran altar de Lucas Cranach el Vell,  que va ser un dels primers encàrrecs que el pintor de la cort de Wittenberg va rebre dels ciutadans d'un poble.


Aquest preciós altar va arribar de Wittenberg l'any 1513, acuradament transportats en tres vagons. I s'ha mantingut inalterat en aquesta ubicació fins al dia d'avui. Avui  es pot apreciar aquest magnífic altar en la seva configuració original, examinar de prop la representació del Judici Final a la predel·la, apreciant tant la riquesa de les talles com de les pintures d'un Carnach que tot just acaba de començar.

Gotha (Turíngia, Gotha)

Lucas Cranach el Vell es va enamorar a Gotha. Va ser aquí on va conèixer a Barbara Brengebier, la filla d'un regidor, amb la que es va casar. El seu matrimoni es creu que va tindre lloc a Gotha al voltant de 1512. L'edifici a la plaça principal que va pertànyer a la família Brengebier, i en el qual, Ursula, filla de Cranach va viure amb el seu marit, encara avui es diu la Casa Cranach. La seva germana Barbara també va viure a Gotha i es va casar amb Christian Brück, el canceller d'Elector Joan Frederic I de Saxònia. Durant els fets de Grumbach va ser penjat, arrossegat i esquarterat el 18 abril 1567 a la plaça principal, on hi ha una placa commemorativa.

 Lucas Cranach d. Ä. Crist i Maria Magdalena (1531) Herzogliches Museum Gotha

 Lucas Cranach d. Ä. Judit i el banquet d'Holofernes (1531) Herzogliches Museum Gotha

 Lucas Cranach d. Ä. Judit a la carpa d'Holofernes (1531) Herzogliches Museum Gotha

  Lucas Cranach d. Ä. Hèrcules i Onfale (1531) Herzogliches Museum Gotha

 Lucas Cranach d. J. El Judici de Paris (1540-46) Herzogliches Museum Gotha

Els museus al Palau Friedenstein contenen moltes pintures importants i una extensa col·lecció de gravats realitzats per la família Cranach provinents de les d'antigues col·leccions Ernestine, portades a la ciutat pels ducs de Saxònia-Gotha.

Erfurt (Turíngia)

Erfurt està en la ubicació ideal. Aquesta era l'opinió del gran reformador Martí Luther, que va estudiar teologia a Erfurt i més tard va conèixer a Cranach a Wittenberg. A més de la pintura de nombrosos retrats de Luther, Cranach es va convertir en un dels pintors més influents de la Reforma alemanya. També va il·lustrar diversos textos reformatoris amb les seves impressions.

Lucas Cranach d. Ä. Matrimoni Místic de Santa Catalina cap el 1520. Dom St. Marien, Erfurt

A Erfurt podem trobar algunes impressionants obres de la família Cranach. Entre elles El Matrimoni Místic de Santa Caterina amb Santa Catalina i Santa Barbara, una pintura sobre taula de Lucas Cranach el Vell del 1520 aproximadament. Es pot trobar a la Catedral de Santa Maria a Erfurt.

Lucas Cranach d. Ä. Apol·lo i Diana (1530). Angermuseum

Lucas Cranach d. Ä. Deixeu que els nens vinguin a mi (1537). Angermuseum

Lucas Cranach d. Ä. Crist com Baró de Dolors (1540). Angermuseum

Lucas Cranach d. J. El Bon Pastor (1540). Angermuseum

Al Angermuseum hi ha dotze obres, principalment del taller de Cranach el Vell, Cranach el Jove i els seus contemporanis. Entre els més significatius Deixeu que els infants vinguin a mi. La pintura va ser creada al voltant de 1537 i compta amb característiques insígnies de la serp alada de Cranach.

Schneeberg (Saxònia, Erzgebirgskreis)

L'Església de St. Wolfgang és una de les grans esglésies del gòtic tardà de Saxònia i deu la seva existència a les riques reserves de plata de les Muntanyes Erzgebirge (metàl·liques) durant els segles XV i XVI. L'església va ser destruïda gairebé per complet, el 19 d'abril de 1945, durant un atac aeri. Les úniques obres d'art que es van poder salvar varen ser onze dels dotze panells de l'altar fet per Cranach, que són els que es poden veure avui en dia. L'altar de la Reforma a Schneeberg és una de les més extenses obres de la família Cranach. Va ser encarregat el 1532 i no es va acabar, per Lucas Cranach el Vell i el seu taller, fins al 1539. L'altar presenta un programa iconogràfic que estableix les històries bíbliques més importants en un context teològic.



El costat de l'altar ("Werktagsseite") mostra el tema de la Llei i l'Evangeli, que Cranach va pintar amb diferents variacions. La nostra mirada es dirigeix cap a Crist, per mitjà del qual l'home assoleix la salvació - aquesta era la creença central de la teologia dels reformadors. L'home només es justifica davant de Déu a través de la redempció en Crist i entra en una nova relació, alliberat per Déu, davant Déu i davant si mateix. Pel que fa a la iconografia, aquesta noció es visualitza a la figura d'Adam de peu sota la creu.


La part que es mostra en els dies festius ("Festtagsseite") es caracteritza per la poderosa imatge de la crucifixió de Crist en el centre, flanquejada amb panells que mostren Elector Johann Friedrich de Sajonia i el duc Johann Ernst de Coburg. La predel·la de l'altar, que és sempre visible, mostra una representació de l'Últim Sopar.


Al revers de l'altar es mostren històries de l'Antic Testament: El diluvi universal, i la destrucció de Sodoma i Gomorra. El missatge de la resurrecció, la salvació després de la mort, ocupa el panell central. Quan els membres de la congregació van a combregar rodegen l'altar, i veuen la part posterior.

Eisenach (Turíngia)

Eisenach i Wartburg sense cap amena de dubte deurien apareixa bastant sovint a les converses entre Martí Luther i Cranach el Vell. La mare de Luter va néixer a la ciutat, i el seu pare va arribar des de la propera Möhra. A Eisenach va ser on Luter van anar a l'escola i van donar alguns dels seus sermons. Era un moment en el qual el castell havia entrat en un període més tranquil i des de fa molt temps les extravagants celebracions de l'Edat Mitjana hi havien cessat. Durant la Dieta de Worms el castell de Wartburg garantia la seguretat i l'aïllament necessari per als excomunicats de l'Església Catòlica. Des de el 4 de maig de 1521 fins a l'1 de març de l'any següent Luter es va poder mantenir en la clandestinitat essent un dels períodes més productius de la seva vida. La seva traducció del Nou Testament es considera el moment decisiu en el desenvolupament d'un llenguatge alemany estandarditzat.

Lucas Cranach d. Ä. Martin Luther (1526), Eisenach, Wartburg

Lucas Cranach d. Ä.  Katharina Luther (1526), Eisenach, Wartburg

Lucas Cranach d. Ä. Hans Luther (1527), Eisenach, Wartburg

Lucas Cranach d. Ä. Margarete Luther (1527), Eisenach, Wartburg

El fet que el castell de Wartburg albergui una sèrie d'obres de Cranach el Vell i el seu fill, així com diversos retrats de Luter, és gràcies a un descendent directe del pintor. Hans von Lucas Cranach va ser comandant del castell des de 1895 i va morir allí en 1929. Entre les obres mestres de Cranach destaquen els retrats dels pares de Martin Luter. En 1527 va néixer la filla de Luter, Elisabeth, i els seus pares probablement va viatjar a Wittenberg per al bateig en el qual coneixen en Cranach. Els seus rostres expressius - El pare de Luter porta amb orgull un seu coll de pell, i la seva mare porta un mocador blanc al cap blanc d'una manera molt digna, ens mostren una gent reconciliada amb el seu fill i eminentment orgullosos d'ell.

Weimar (Turíngia)

Weimar va ser la llar final de Lucas Cranach. Allí va viure, en una casa a la plaça del mercat, fins a la seva mort l'any 1553. La seva tomba està al cementiri Jakobsfriedhof. Després que el duc Johann Friedrich I el Magnànim perdés els seus privilegis electorals, Cranach el va seguir fins al seu seient ducal de Weimar.

Lucas Cranach d. Ä. Verspottung Christi (1515-20), Schlossmuseum

Lucas Cranach d. Ä. Kurprinz Johann Friedrich I (1526), Schlossmuseum

Lucas Cranach d. Ä. Sibylle von Cleve (1526), Schlossmuseum

Altar a l'església de St. Peter und Paul, acabat en 1555 per Lucas Cranach d.J., amb els retrats de Lucas Cranach  i Matin Luther


La galeria de Cranach al Museu del Castell compta amb nombroses obres de l'artista. Moltes de les pintures que s'exhibeixen procedeixen de l'antiga col·lecció ducal i testifiquen l'important paper de Cranach com a pintor de la cort. L'altar de Cranach a l'Església de St. Peter und Paul és un important testimoni visual de la història de la Reforma a Turíngia. Al costat de Martí Luther, el mateix Lucas Cranach és immortalitzat en l'altar.


+ Informació:

http://cranach.ub.uni-heidelberg.de/wiki/index.php/Hauptseite
http://wege-zu-cranach.de/wege-zu-cranach.html
http://www.lucascranach.org/
http://www.cranach2015.de/de/




This post first appeared on Bajo El Signo De Libra, please read the originial post: here

Share the post

Seguint les passes de Lucas Cranach d. Ä.

×

Subscribe to Bajo El Signo De Libra

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×