Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Despre căsătorie şi despre avere (ieri și azi)

Voi continua un joc început mai demult pe paginile blogului. Şi o să vă provoc şi pe voi, stimate doamne şi domniţe de azi să vă jucati împreună cu mine, răspunzând la o întrebare delicată şi uşor indiscretă pusă în 1910 cititorilor săi de redactorii revistei “Moda nouă ilustrată”: Ce credeţi: e mai fericită căsnicia între o fată săracă şi un bărbat bogat, ori între un bărbat sărac şi o fată bogată. Sau când ambii soţi sunt ori bogaţi, ori săraci?” Ca să vă ajut o să  transcriu pentru voi câteva dintre răspunsurile date de doamnele, domnişoarele şi de domnii curajoşi din anul 1910 la această întrebare, păreri exprimate în cadrul rubricii “Tribuna cititorilor”, publicată de revista “Moda Nouă Ilustrată”  (numerele din 10 martie, 25 martie şi 25 aprilie 1910). Ca şi până acum, o să “amestec”  răspunsurile şi comentariile voastre cu cele date acum un veac de străbunicele noastre. Pentru culoare, am presărat prin articol câteva fotografii din aceiaşi epocă ale unor cititoare ale revistei “Moda Nouă Ilustrată” (poate că astfel, cine ştie, cineva va găsi o fotografie necunoscută a vreunei străbunici...):

D-ra Aurelia Mărăşescu -  Craiova

Îmi închipui că cea mai fericită căsnicie e cea în care bunul D-zeu împreunează o fată săracă cu un bărbat sărac, căci amândoi ştiind ce-i sărăcia vor căuta să lupte pentru a o înlătura.(Contele Romeo Ralmondi, Loco.)

Fericirea în căsnicie, după mine nu constă în avere. Ea e mulţumirea sufletească ce îmbălsămează inimile ambilor soţi. Atunci când gusturile lor corespund, când se condideră egali şi nu caută nici unul să planeze asupra voinţei celuilalt. Acolo e fericirea! Unde e dreptate, unire şi iubire.” (Eugenia – Câmpina)

D-şoara Lucreţia Davidescu
Bălceşti - Vâlcea

În căsnicie, cred eu, bogăţia şi sărăcia n’au nici un rol. Căsnicia înseamnă iubire şi numai atât. În iubire nu poate fi vorba nici de bogăţie nici de sărăcie, nici de clasă, nici de rang, ci numai de sentiment. Dar sentimentul nu-i durabil şi nici în acelaşi mediu n’are aceiaşi durabilitate. Dacă fericirea casnică stă numai în sentiment, atunci totul se reduce în a găsi condiţiile durabilităţii lui. Ele însă nu pot fi de natură externă ci numai de natură internă (...).” (Natalia Veritas, Iaşi)

„Unei fete bogate, de-i va place un băiat sărac, dar cu un caracter nobil şi demn de ea, iubindu-l mult, poate că căsnicia lor ar fi fericită. Tot asemenea şi cu un bărbat bogat şi o fată săracă, dar de multe ori iubirea aceasta este de scurtă durată şi îşi află sfârşitul şi atunci cel bogat îşi asupreşte soţul sărac; e mai bine deci ca soţii să fie de aceiaşi stare socială.” (Ştrengăriţa din Teleorman)

D-ra Adela Teodorescu - Brăila
"Fericită, găsesc eu, căsnicia în care ambii soţi sunt bogaţi, căci atunci se vor înţelege de minune în orice neînţelegere.
 (
Aureliu Zamfirescu, Loco)

„E mai bine ca bogatul să-şi ia femeie săracă şi atunci poate fi un trai fericit (mă rog, eu nu mă ocup decât de bărbat!...) căci de va fi el sărac şi ea bogată, va fi el femeie în casă...; dar mai bună e o căsătorie între soţi de aceiaşi condiţie socială.” (C.B. Haisse, Constanţa)

D-ra Elisa Demetrescu
 Bucureşti

Numai când o iubire sinceră ideală se naşte în mod desinteresat între două persoane de sex diferit, când caracterele se potrivesc şi când starea material şi socială sunt de o potrivă, numai în acest caz, căsnicia poate fi cu adevărat fericită. Când soţul va fi mai bogat atunci fără voie el va atinge succebilitatea ei şi de aici se ivesc diferite discuţiuni apoi fericirea e tocmai ca cerul plin de nori.(Azalia – Focşani)

“Întrebarea e foarte vicleană, căci atinge în mod esenţial ce preocupă azi pe ambele părţi bazate pe căsătoriile bazate pe avere. Deci: o femeie ori un bărbat bine educat şi instruit îşi va da seama întotdeauna de drepturile sale şi nu va cosntitui un nemerit lipsa material a tovarăşei sale (sau vice-versa). Pe câtă vreme o femeie bogată şi lipsită de educaţie şi de instrucţie îl va judeca pe bărbatul ei sărac întotdeauna inferior, va fi lipsită de tactica analizei sufleteşti şi întotdeauna nu vor înceta cu certurile. Acelaşi lucru se va întâmpla când bărbatul va fi bogat dar needucat şi neinstruit. El va căuta cu cel mai mic prilej a-i asvârli în faţă că >. De aici resultă că nici averea, nici sărăcia nu formează casa ci baza adevărată a fericirei casnice se formează numai în buna înţelegere a caracterelor lor.(Minodora Caşolţeanu – Cernavodă)

D-şoara Virginia Gheorghiu - Fălticeni

URMEAZĂ RĂSPUNSURILE VOASTRE, ALE DOAMNELOR, DOMNIŢELOR ŞI ALE ALE DOMNILOR DE AZI:

Annie Ann
București
Pot fi fericiti indiferent de averea materială dacă o posedă pe cea spirituală. Cert este că un studiu realizat pe baza unor statistici care s-au făcut pe o perioadă lungă de timp (câteva sute de ani) a relevat faptul că numai 2 din 10 căsătorii sunt reușite! 

Simona Tripon
Oradea

- E mai fericită căsnicia atunci când el o iubește necondiționat, iar ea îl respectă necondiționat. Indiferent cine are sau nu avere. ;-)


Cazimir Cip
Timişoara

Dilema? Se vorbește de dragoste și de avere. Scurt - idealism sau materialism! Punct?



Clara Iubire
Bucureşti


Îmi place ideea aceasta, de a face o paralela între ieri și azi: cum gândeau oamenii la începutul secolului trecut și cum gândesc acum... Și, ca să adaug și eu un răspuns la problema ridicată: cred că nu este în regulă să fie o prăpastie mare între starea materială a celor doi soți, întrucât educația, felul de a se purta al fiecăruia, modul de gândire, absolut toate depind până la urmă de felul în care fiecare a fost educat și crescut. Dar cea mai urâtă căsnicie cred că ar fi aceea între un bărbat sărac și o fată bogată.

Tatiana Cătălin

Niciodată dacă nu se iubesc!



Ecaterina Barbu
Iaşi
Nu este prea simplu să răspund la o astfel de întrebare. Sunt foarte multe situații. Mulți spun că dacă există iubire nu contează bogăția. Eu nu sunt de acord. După părerea mea iubirea nu durează o viață. Banii au și ei importanța lor. Este bine ca ambii parteneri să aibă resursele lor și să nu depindă financiar unul de celălalt. Însă cel mai important lucru într-o căsnicie, după părerea mea, este ca partenerii să facă parte din aceiași clasă socială.

Iza Popescu
Bucureşti
"Să vă iubiți și să vă potriviți!" - asta e rețeta de succes pentru o căsnicie, pe care o primim cei mai mulți dintre noi de la cei care se vor (și sunt de multe ori) mai experimentați în ale mariajului decât noi. Partea cu iubirea e clară! În ceea ce privește potrivirea, însă, nu prea se intră în detalii... Bogăția și sărăcia, în opinia mea, din punct de vedere material, sunt relevante direct proporțional cu măsura în care crează partenerilor complexe - fie ele de superioritate sau inferioritate. Bogăția și sărăcia sunt deosebit de relevante, însă, din punct de vedere sufletesc! Marile drame în cuplu pornesc de la diferențele din acest punct de vedere. Așa căsnicia tinde să devină "căznicie"... Vă salut cu drag!

Dan Ciprian
O anumită perioadă de timp sunt ambi fericiți, în toate variantele, dar după aceea cel sărac o să fie mai trist și suferind. Nici în căsnicia bogaților nu este o fericire tot timpul. Cred că ar fi mai de lungă durata între bogat și sărac. Pentru că săracul ar suporta toate capricile bogatului, pe când cei bogați la cea mai mica neînțelegere își spun la revedere.

Simion-Ionel
Olariu - Bucureşti
Nu se poate face o paralelă între bogații de astăzi cu cei din 1910. Bogații de la începutul secolului trecut aveau o altă cultură privind modul cum au ajuns să dispună de o anumită avere. Bogații zilelor noastre - se vede foarte limpede - sau îmbogățit prin furt și fraudă. Dovada cea mai bună o constituie faptul că tot mai mulți înfundă pușcăriile. Acești așa ziși "BOGAȚI " nu au nici un Dumnezeu. Ei provin din cei mai parșivi și șarlatani oameni din timpul comunismului. Aceștia nu au muncit nici atunci și nici acum. În timpul comunismului îi lua de pe stradă și-i trimetea la muncă. Dacă nu vroiau să muncească, îi băga în pușcărie. După revoluție pentru ei a coborât raiul pe pământ. Au furat tot ce s-a putut sub acoperămâtul legilor făcute chiar de ei. Halal democrație!

Violeta Porumboiu
București
Hm, nu ne-am schimbat prea mult în atâta amar de timp. E adevărat, banii au un rol important în viață, dar căsătoria nu ar trebui să depindă de ei. O femeie cu avere poate ridica un bărbat sărac la rangul de rege, iubirea lor e cea mai mare comoară, un bărbat cu avere face dintr-o femeie săracă de asemeni o regină, iubirea aduce respect cu sine, doi săraci se vor lupta să supraviețuiască și să spere în mai bine, sărăcia e de multe ori un stâlp de susținere pentru ambii, când există iubire, există speranță, când au avere amândoi..... eeeee..... rareori e frumoasă căsătoria lor, ce-și mai poate dori cineva care are totul!? Banii te fac scavul lor și rareori se întâmplă să-și abandoneze locul sentimentelor. Mulțumesc pentru articol, o zi minunată.

Lavinia
Eu zic, ceva bani să fie! Dar ai lui, căci altfel el va suferi că nu-i bărbat. Dacă nu au, dar compensează prin lupta dea face împreună un cămin, tot bine. Dacă au îndeajuns ambii, rolurile fiecăruia sunt incerte. Cel mai probabil unul trage "hăis" și unul "cea", cum ziceau bătrânii.


Maria Masha
După părerea mea, o căsătorie se bazează pe iubire nu pe bogății. Când doi oameni se iubesc și formează un cuplu iubindu-se reciproc, sunt destul de bogați. Nu spun că bogăția (banii) nu are importanța ei, dar unde nu este iubire pot fi toate bogățiile din lume, că tot nu ești fericit. Cât despre sărăcie... dacă este iubire, nimic nu ți se pare greu și treci cu ușurință peste necazuri.

Mihaela Mosneanu
Indiferent de situaţia finaciară și de statutul social pe care îl au o femeie şi-un bărbat, atunci când decid să se căsătorească, sunt ferm convinsă că trebuie să se iubească, să se adore unul pe celălalt. Dar abia după ce îşi unesc destinele prin cele două semnături la primărie şi prin sfânta cununie în biserică, abia atunci iasă la iveală problema duratei unei căsnicii. Ea începe cu iubire şi cu cele două pe care le-am menţionat eu mai sus, dar după o perioadă, ea trebuie să continue cu înţelegere şi sprijin din partea fiecărui partener, ca să reziste până la final, până când Dumnezeu vrea. Şi nu cred că iubirea se diminuează cu timpul, datorită problemelor pe care le întâmpină orice cuplu, doar că îşi schimbă înfăţişarea în timp. Iubirea nu înseamnă numai un început de relaţie sau căsnicie, ci mai înseamnă respect şi devotament faţă de partenerul tău.

Arcidalia Ghenof
         Arad
Când oamenii vor învăța că ingredientele unei relații de succes sunt iubirea, respectul reciproc, comunicarea și toleranța, vor vedea că problema banilor nu este atât de acută. Rangul social nu ți-l asiguri prin naștere (cel puțin nu acum), ci prin educație și cultură. Iar când "pleci", oricâtă avere vei avea, pleci tot cu aceleași 4 scânduri. Important e ca pe lângă cele enumerate să existe sănătate.

Doinița Dragoman
Offenbach
Nimic nu garantează o căsnicie fericită. Sunt atât de mulți factori care o fac să deraieze încât e riscant să te hazardezi în pronosticuri... Dar observ că aceleași dileme erau și atunci ca și acum.


Citeşte şi:

Cei mai frumoşi ani…
Resemnare sau luptă pentru dragoste
E bun divorțul, ba e rău...



This post first appeared on De Ieri ÅŸi De Azi, please read the originial post: here

Share the post

Despre căsătorie şi despre avere (ieri și azi)

×

Subscribe to De Ieri ÅŸi De Azi

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×