Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Din carnețelul străbunicii: Sfaturi cosmetice

Câteva sfaturi cosmetice furate din carnețelul secret al străbunicelor noastre (mai precis din numerele publicate în lunile ianuarie-martie 1904 de revista "Moda nouă ilustrată"):


Fard inofensiv

"Multe ați dori să dați peste un fard roșu (suliman) care să nu fie defel  vătămător. Mai buzele, mai obrăjorii, - nu-i  vorbă, mai bine e dacă le aveți de la natură roșii după poftă.  Dar, în sfârșit, iată cea mai bună  preparație a unui fard inofensiv : Disolvați 80 grame de carmin în puțină apă caldă, tocmai cât să obțineți soluția; amestecați aceasta cu 30 grame osânză topită și cu 10 grame de ceară albă fină; puneți totul în oală, lăsați să se răcească și acoperiți cu hârtie de cositor. Acest fard se întrebuințează mai ales pentru buze."


Ondulație fără  fier

"Pentru a vă ondula părul fără ajutorul fierului, vă sfătuiesc să  procedați  în următorul mod: Separați părul în șuvițe, faceți din ele o torsadă, luați cu mâna stângă o panglică ceva mai largă, avînd 10-11 cm. lungime, înroulați în ea părul, înodați apoi panglica strângând puțin, și in urmă faceți un nod. În primele zile vă va părea greu, dar cu timpul vă veți obicinui și o să reușiți să faceți acest lucru tot așa de iute ca și cu ace; ba, ceva mai mult: aceasta e în folosul feței, de oare-ce, negreșit, panglici în jurul capului prezintă un aspect mult mai drăguț decât acele cari ți se par că sunt niște coarne."


Lucirea nasului

"Lucirea nasului provine probabil din secrețiunea pielei care produce grăsime. Un mijloc pentru a împiedeca nasul de a luci, este să’l spălați cu apă foarte caldă si alcoolizată ușor cu odicolon. Evitați, natural, de a pune corpuri grase pe obraz și de a’l freca prea tare stergându’l."


Buze roșii

"Pentru a avea buze de un roșu frumos și ne bătător la ochi iată un procedeu bun: După ce v’ați făcut toaleta, câte-va picături de odicolon, pe buze, frecați cu un șervet aspru, foarte slab, și veți avea buzele roșii."



Contra punctelor negre

"În contra punctelor negre vă dau următorul remediu: Vă spălați în fie-care zi cu apă cu tărâțe. De două sau de trei ori pe săptămână, amestecați-o bine cu multă scrobeală. De două ori pe săptămână va ungeți, seara, obrazul și gâtul cu vasilină boricată care conține câte-va picături de apă de Colonia, apoi vă dați pe față cu pudră de amidon. Apa de tărâțe să fie atât de caldă pe cât puteți s’o suportați. Acest tratament, deși lent, e totuși sigur și dă rezultate bune."


După serate

"Dese-ori, când vă întoarceți de la serate, de la baluri sau de la câte-o petrecere în familie, vă simțiți figura obosită și pielea uscată. De aceea, e bine ca, înainte de plecați de acasă, să vă pregatiți un litru de amoniacată (un sfert de litru de amoniac la un litru de apă) și, când vă întoarceți, luați două linguri din această  apă, o vărsați în lighenaș care-i umplut cu apă căldicică și vă ștergeți cu amestecul ast-fel făcut fața și brațele, cu ajutorul unui burete fin. O să vă simțiți foarte bine, o dulce senzație o să vă cuprindă, pe lângă că pielea va redeveni moale."


Citește și: Cosmetică (sfaturile străbunicii)


NOTĂ: În caz de accidente datorate aplicării în practică a rețetelor furate din carnețelul străbunicii, vă  rog să vă adresați redactorilor revistei "Moda nouă ilustrată" (numerele din lunile ianuarie-martie 1904) care și-au asumat întreaga răspundere pentru cele publicate  :) :





This post first appeared on De Ieri ÅŸi De Azi, please read the originial post: here

Share the post

Din carnețelul străbunicii: Sfaturi cosmetice

×

Subscribe to De Ieri ÅŸi De Azi

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×