Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Inima Reginei Maria

Inima Reginei Maria a României a fost depusă, în ziua de 4 noiembrie 2015, în Camera de Aur a Castelului Pelișor din Sinaia, după 77 de ani de la moartea reginei (18 iulie 1938). Astfel, pelegrinajul inimii celei care a fost cea mai iubită regină a României, și-a mai găsit un loc de odihnă. 

Regina Maria a României
Caseta din argint aurit ornată cu pietre prețioase care adăpostește inima îmbălsămată a Reginei a fost depusă inițial, conform dorinței acesteia, în capela Stella Maris de la Balcic: Cu trupul voi odihni la Curtea de Argeş lângă iubitul meu soţ Regele Ferdinand, dar doresc ca inima mea să fie aşezată sub lespezile bisericii ce am clădit-o. În decursul unei lungi vieţi atâţia au venit la inima mea încât moartă chiar, aş dori să mai poată veni la ea dealungul potecii cu crini ce mi-a fost mândria şi bucuria. Vreau să odihnesc acolo în mijlocul frumuseţilor făurite de mine, în mijlocul florilor ce le-am sădit. Şi cum acolo se găseşte inima mea eu nu vreau să fie un loc de jale ci dimpotrivă de pace şi de farmec cum a fost când eram în viaţă.” (pasaj din testamentul Reginei Maria)

Capela Stella Maris din Balcic
Regele Carol al II-lea şi fiul acestuia, Regele Mihai, au îndeplinit dorinţa reginei: după ce inițial a fost depusă la mănăstirea Cotroceni, în luna octombrie a anului 1938, inima reginei fost transportată de la Constanţa la reşedinţa din Balcic, cu distrugătorul "Regina Maria" și a fost depusă cu toate onorurile în capela Stella Maris, biserica pe care cea numită de popor  “Mama Regina”  clădit-o în Balcic, la marginea mării. Tunurile distrugătorului "Regina Maria" au tras atunci 21 de salve, iar gorniştii companiei de marină au sunat stingerea.

"În capela Stella Maris, într'o casetă de aur odihnește la Balcic,
 așa cum I-a fost dorința, inima neuitatei și iubitei Regine Maria a României"
 ("Ilustrațiunea Română" - noiembrie 1938)
Din păcate soarta nu a vrut ca inima reginei să aibă parte de o odihnă liniștită. În anul 1940, după ce România a cedat Cadrilaterul Bulgariei, inima reginei a fost readusă în ţară, tot cu distrugătorul "Regina Maria". Inițial, caseta care conținea inima Reginei Maria a fost dusă la Bran şi aşezată într-un spaţiu special amenajat, săpat în stânca muntelui Măgura, lângă Castelul Bran.

Nișa din stânca Muntelui Măgura
Principesa Ileana, a ridicat în anul 1940, pe un teren al Castelului Bran, o micuţă capelă, copie fidelă a Stellei Maris din Balcic. Aici a fost depusă în anul 1941 caseta cu inima Reginei Maria. Capela numită "Inima Reginei Maria" a fost pictată de către pictorul Arthur Verona și a fost sfințită de părintele Arsenie Boca, de la Mănăstirea Brâncoveanu - Sâmbăta de Sus.

Capela "Inima Reginei Maria"
 din Bran
Din păcate nici în micuța capelă din Bran inima Reginei Maria nu a reușit să își găsească liniștea. În 5 iulie 1968, activiști comuniști au deschis cu răngile sarcofagul care ascundea caseta cu inima reginei. Aceasta a fost depusă în casa de bani a Muzeului Castelului Bran. În anul 1971 – caseta din argint aurit a fost mutată la Muzeul Naţional de Istorie a României, din Bucureşti, unde a fost deschisă. Caseta de argint aurit și caseta ortogonală mai mică din interior, în care era păstrată inima reginei, au fost incluse - goale - în colectia Tezaurului Istoric al României. Inima cele mai iubite regine a României a fost pusă spre păstrare în depozitul Muzeului Național de Istorie al României, într-o cutie de plastic.


La Muzeul Național de Istorie
 din București
Începând din ziua de 4 noiembrie 2015, inima Reginei Maria se odihnește în Camera de Aur a Castelului Pelișor din Sinaia, aceiași cameră în care, în 18 iulie 1938, regina murea. Pelegrinajul inimii celei care a fost cea mai iubită regină a României, își mai găsește astfel un loc de odihnă. 

Camera de Aur a Castelului Pelișor

Nu pot să închei decât consemnând un alt fragment din testamentul Reginei Maria. Și să sper că poporul român își va găsi resursele de a făuri un loc în care inima Reginei Maria să își găsească cu adevărat liniștea, așa cum o merită cu prisosință: Eu am ajuns la capătul drumului meu. Dar înainte de a tăcea pentru veşnicie vreau să-mi ridic, pentru ultima dată, mâinile pentru o binecuvântare. Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută.”




This post first appeared on De Ieri ÅŸi De Azi, please read the originial post: here

Share the post

Inima Reginei Maria

×

Subscribe to De Ieri ÅŸi De Azi

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×