Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Zamani Saya bukan sombong, usaha sendiri




Zamani seboleh-bolehnya mahu berusaha mencari duit dan berikhtiar sendiri bagi merawat masalah tulang bengkoknya yang dihidapinya.

Sejak pendedahan tentang masalah tulang bengkok yang dihadapi semasa menyertai pertandingan Gegar Vaganza (GV) musim kelima sekitar setahun lalu, Zamani yang kini popular dengan lagu Aduh sering menerima tawaran daripada pelbagai pihak untuk merawat penyakitnya.

Bersyukur dengan rezeki yang disifatkan anugerah Allah buatnya, ironi, dalam diam, Zamani sebaliknya sering menolak kesemua tawaran berkenaan.

Akibat tindakan tersebut, terdapat segelintir pihak dengan mudah melabel vokalis kumpulan Slam itu sebagai sombong.

Tidak selesa dengan tohmahan yang diterima, Zamani akhirnya tampil berkongsi alasan peribadi berhubung penolakan kesemua tawaran berkenaan.

Adakah GV memberi impak terhadap kerjaya anda?

Zamani: Alhamdulillah selepas tamat GV rezeki saya melimpah-limpah dengan undangan persembahan pentas. Sejak tamat GV saya belum sempat untuk berehat sepenuhnya walaupun mempunyai hajat untuk merehatkan diri buat seketika.

Serba salah untuk saya menolak tawaran persembahan yang datang. Bagaimanapun, sementara ada pihak yang masih memerlukan khidmat saya, lebih baik saya fokus bekerja.

Sejujurnya saya penat, tetapi disebabkan mempunyai pengurusan yang bagus, jadual saya tersusun rapi di samping mendapatkan rehat mencukupi untuk melunaskan tanggungjawab sebagai penyanyi.

Bagaimana pula dengan dakwaan mengatakan anda telah menaikkan harga persembahan selepas tamat program GV?

Ya, ada sedikit kenaikan. Namun harga berkenaan tidaklah sehingga membebankan penganjur. Saya masih menerima tawaran dengan harga ‘kawan-kawan’ terutama dengan kenalan yang telah lama saya kenal sepanjang berada dalam industri.

Saya tidak pernah memilih tawaran persembahan. Jika tawaran datang kepada saya atau pengurus, insya-Allah saya akan lunaskan sebaik-baiknya.

Khabarnya sejak tamat GV, semakin ramai wanita cuba mendekati diri anda. Adakah benar khabar tersebut?

Jodoh dan maut di tangan Allah. Jika ditakdirkan saya tidak berkahwin dan bujang selama-lamanya, saya terima jika itu merupakan takdir-Nya.

Sudah tentu sebagai manusia saya sering berdoa kepada Allah untuk dipertemukan insan sesuai sebagai peneman hidup.

Untuk menjawab persoalan anda, sememangnya ada yang mendekati. Namun, sebagai kenalan biasa sahaja.

Bagaimanakan dengan masalah tulang bengkok yang anda hidapi. Adakah masih mengganggu perjalanan kerjaya anda sebagai penyanyi?

Seperti semua sedia maklum saya menghidap tulang bengkok. Penyakit itu hanya membataskan pergerakan tetapi saya masih mampu untuk mencari rezeki dengan kudrat yang ada.

Alhamdulillah, rakyat Malaysia ramai yang pemurah kerana ingin membantu saya. Saya menjadi malu dan bersyukur dengan kebaikan yang diterima.

Biarpun menerima pelbagai tawaran daripada insan-insan yang pemurah di luar sana, saya minta maaf kerana terpaksa menolak niat baik mereka.

Mengapa anda tidak menerima bantuan mereka sedangkan anda pernah berkongsi mengenai niat untuk merawat masalah tersebut?

Ya, benar saya ingin merawat masalah yang dihidapi. Bagaimanapun, biarlah saya berusaha sendiri untuk merawat masalah ini kerana saya masih mampu ikhtiar.

Akibat sering menolak bantuan daripada pelbagai pihak, ada yang melabel saya sebagai sombong. Saya tidak sombong, sebaliknya hanya mahu berusaha sendiri.

Mungkin pada masa depan, jika saya tidak lagi mampu untuk berdikari, saya akan menerima bantuan daripada orang ramai. Buat masa ini, Allah masih izinkan saya berikhtiar.

Lagu baharu anda bertajuk Aduh sentuhan Faizal Tahir menerima maklum balas positif daripada peminat. Bagaimana pula pendapat anda mengenai lagu berkenaan?

Saya terlibat secara langsung dengan lagu itu bermula daripada proses penulisan sehingga rakaman. Faizal seorang yang genius, dia masih mengekalkan elemen Zamani dalam sisi muzik yang dibawa.

Biarpun telah merakamkan banyak lagu, Aduh antara yang saya kategorikan sebagai mencabar. Apabila mendapat respons positif, saya amat bersyukur.




This post first appeared on Artis Meletop, please read the originial post: here

Share the post

Zamani Saya bukan sombong, usaha sendiri

×

Subscribe to Artis Meletop

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×