Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

SSC CHSL (10+2) Morning Shift 15/11/2015 Answer Sheet (Unofficial)

1. Who was Akbar's guardian
Answer: Bairam Khan

2. Soap helps in better cleaning of clothes because
Answer: It reduces the surface tension of solution

3. How many organs are there in U.N.O.
Answer: 06

4. All vital atmospheric processes leading to various climate & weather conditions take place in the
Answer: Troposphere

5. People with Down’s syndrome invariably affected by
Answer: Alzheimer’s disease

6. Normal blood pressure reading of an adult human
Answer:120/80 mm Hg

7. The fastest,costlier and relative small form of storage managed by computer system hardware is
Answer: Cache

8. In India Dugong (sea cow)is found in the bioreserve site of
Answer: Gulf of Mannar

9. Hari Prasad Chaurasia is a renowned player of
Answer: Flute

10. To become a Judge of the High Court one must be a practicing advocate of the high court for at least
Answer: 10 Years

11. India Economy is a
Answer: Mixed Economy

12. J.B. Say's law of Market was not accepted by
Answer: Malthus

13. The slogan "Garibi Hatao"was included in the
Answer: Fifth Plan

14. The National Emblem of Italy is
Answer: White Lily

15. Who is the author of book “Magic Seeds”
Answer: V.S Naipaul

16. The capital of Rawanda is
Answer: kigali

17. Damping off of seedlings is caused by
Answer: Phytophthora infestans

18. “Madhu bani” a style of folk painting is popular in which of the following states of India
Answer: Bihar

19. Excretion in Hemichordates takes place by
Answer: Glomerulus

20. The use of heat treatment of ore that includes smelting and roasting is termed
Answer: Pyrometallurgy

21. USB is ---- type of storage device
Answer: Secondary

22. The 1st Battle of Panipat was fought in the year
Answer: 1526

23. Which of the following is commonly used in the preparing custard powder
Answer: Maize

24. World Human Rights Day is observed on
Answer: Dec 10

25. To conserve coral reef the Govt. of India declared one of the following as Marine Park
Answer: Gulf of Kutch

26. The phenomenon which causes mirage is
Answer: Total internal reflection

27. Richter scale is used for measuring
Answer: Intensity of earthquake

28. Ezra Cup is associate with which sports
Answer: Polo

29. The development Process under Capitalism has been described as "Creative Destruction" by
Answer: Karl Marx

30. The abbreviation LHC stands for which machine
Answer: Large Hadron Collider

31. Life originated by chemosynthesis was proved in the laboratory by
Answer: Miller

32. Who invented the battery
Answer: Volta

33. The deficiency of vitamin A cause
Answer: Night Blindness

34. Which bank is limited to the needs of agriculture and rural finance
Answer: NABARD

35. Which amendment of the constitution lowered the voting age from 21 to 18 years
Answer: 61 Amendment

36. Project Tiger was introduced in
Answer 1973

37. Which od the following monoments is the oldest
Answer: Ajanta Caves

38. Who advocated Nazism in Germany
Answer: Adolf Hitler

39. Where do Bhagirathi and Alakanada join Ganga
Answer: Dev Prayag

40. The disease which has been eradicated
Answer: Small pox

41. Who was the first Vijayanagar ruler to wrest the important fort of Goa from the Bahamanis
Answer: Harihar 1

42. What is the name of Research Station established bi Indian Govt. for conducting research at Antarctic
Answer: Dakshin Gangotri

43. Which of the following is one of the characteristics of civil services in India
Answer: Neutrality and Impartiality

44. January 15 is celebrated as
Answer: Army Day

45. Which is the best planned city in India
Answer: Chandigarh

46. The Name of the Laccadive, Minicoy and Amindivi Islands was changed to Lakshadweep by an act of parliament in
Answer: 1973

47. Atoms having the same number of protons but different number of neutrons are called
Answer: Isotopes

48. Where was the railway system established in India
Answer: 1853

49. Which of these travels in glass with minimum velocity
Answer: Violet light

50. Air is said to be saturated when
Answer: It contains maximum content of water vapour

Disclaimer: I am shared this answer key search answers from to books or other source if you found any question's answer was wrong so please share it. We will be updated it. But this answer sheet unofficial, answer will be changed in Final Answer which will share by SSC and you will found in SSC Official Website, so regular visit SSC Official Website.

This post first appeared on Mahendra Alert, please read the originial post: here

Share the post

SSC CHSL (10+2) Morning Shift 15/11/2015 Answer Sheet (Unofficial)


Subscribe to Mahendra Alert

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription