Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Храмови празници в Брежани и Сенокос събраха десетки миряни

На Димитровден миряни се събират на храмов празник в селата Брежани и Сенокос в подножието на Пирин. Прекрасното време в последните октомврийски дни, доведе десетки миряни в църквата в Брежани за празничната литургия. На Димитровден, така Светецът показа, че наистина зимата идва на този ден. Църквата в село Брежани е наречена на Св. Димитър, покровител на зимата и студа. Отец Яне отслужи празничната литургия в храма, след това местни от Брежани и гости на селото седнаха на обща трапеза под слънчевите лъчи на вкусен боб и риба на скара. Свещ за здраве запалиха кметовете на Симитли и Брежани Апостол Апостолов и Благой Стефанов, председателят на Общински съвет Симитли и част от общинските съветници.

Много вярващи взеха светена вода от църквата, за да поръсят у дома.

Православният храм „Св. Димитър” в Брежани е сред най-старите действащи православни храмове в цяла Югозападна България. По възраст я изпреварват само църквата „Св. Троица” в Банско и катедралният храм в Благоевград.

Храмов празник на църквата „Св. Димитър” беше отпразнуван и планинското село Сенокос, където живеят шепа възрастни хора. Черквата там е точно до кметството, в съседство й е старият хан, запазен и до днес. Божият храм „Св. Димитър” е голям и светъл, а църковният двор, със старите стрехи, дървени маси и пейки, пазят вековна история. Храмът в Сенокос е граден през 1927 година, четиринадесет години след като е опожарена голямата църква на селото.Кметският наместник на селото Теменужка Китанова посрещна много гости и приятели. Дълги трапези и жива музика имаше на празника. Кметове и служители  на общинска администрация запалиха свещ за здраве.

The post Храмови празници в Брежани и Сенокос събраха десетки миряни appeared first on Blagoevgrad.eu.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Храмови празници в Брежани и Сенокос събраха десетки миряни

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×