Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

1051 акта за незаконна сеч на територията на ЮЗДП през изминалата година

Общо 23 264 са извършените проверки в горските територии на Югозападното държавно предприятие през миналата година, което е с близо 2000 повече в сравнение с предходната. В резултат на интензивните действия в горите и засиления контрол намаляват актовете за установени нарушения. През 2017 г. горските стражари в териториалните поделения са съставили 1051 акта за незаконна сеч, транспортиране на дървесина без документи и за нарушения на ловното законодателство. За сравнение година по-рано техният брой е 1595, а през 2015 г. – 1121.

Най-голям е броят на издадените актове в района на Гърмен – 196, както и в Разлог и Самоков – по 120, които продължават да са критични по отношение на посегателствата в горите. Общото количество на задържаната незаконна дървесина през периода е 862 куб. метра. Конфискувани са също 41 моторни превозни средства, 54 каруци и 30 моторни триона.

Според експертите предпоставка за ограничаване на кражбите са предприетите през последните години превантивни мерки. Въведените електронни превозни билети, пластините с уникален идентификационен номер, ревизиите на охранителните участъци, GPS-устройствата на автомобилите за транспорт на дървесина и камерите за видеонаблюдение в складовете повишават ефективността в борбата с незаконните дейности. Решаваща роля има активното използване от гражданите на тел. 112. През м.г. на спешния телефон са подадени повече от 1200 сигнала до ЮЗДП за нарушения, в резултат на което са предотвратени множество кражби и е осигурена навременна реакция при гасене на горски пожари.

С цел повишаване на ефективността на дейностите по опазване на горите през изминалата година ЮЗДП инициира и редица работни срещи с контролните институции и заинтересованата общественост, на които бяха набелязани допълнителни мерки за съвместни действия срещу посегателствата.

The post 1051 акта за незаконна сеч на територията на ЮЗДП през изминалата година appeared first on Blagoevgrad.eu.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

1051 акта за незаконна сеч на територията на ЮЗДП през изминалата година

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×