Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Хвърлят осветения кръст в езерото в градския парк на Сандански

Кръщаването на водата и ритуалното хвърляне на кръста в Сандански ще се проведе в събота /06.01.2018 г. / на езерото в градски парк „Свети Врач“. В 10:30 ч. свещениците от местното църковно настоятелство и кмета на Община Сандански г-н Кирил Котев ще поведат литийното  шествие от храм „Свети Георги“ до езерото в Градски парк „Свети Врач“. Там в 11:00 ч. ще започне церемония по водоосвещение и ще бъде хвърлен символът на християнската вяра.

В церемонията ще вземе участие Общински духов оркестър. За първи път в ритуала ще се включат и военните от Военно формирование 56 040 – Благоевград, за да бъде възстановена стародавна традиция по освещаване на знамената на България и Община Сандански.

Богоявление е един от най-големите християнски празници. С него отбелязваме кръщаването на Иисус Христос във водите на река Йордан от Св. Йоан Кръстител.

Сам Бог се явил в онзи момент за обществено служение – оттук и названието на празника. Празникът Богоявление е свързан с тайнството на водоосвещението, което според Църквата ще очисти човешките грехове.

Ето защо в този ден навсякъде, където има водоем, се освещава водата и се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. Следва тържествена литургия, наречена „Велик водосвет“, при който се обновява светената вода в храмовете. Тя пази от болести и пречиства душата.

The post Хвърлят осветения кръст в езерото в градския парк на Сандански appeared first on Blagoevgrad.eu.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Хвърлят осветения кръст в езерото в градския парк на Сандански

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×