Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Успех за Пеевски в битката за магазина “Техномаркет” в Благоeвград

С куриозно по стил и съдържание решение Окръжният съд в Благоевград отсъди в полза на дружество на депутата от ДПС Делян Пеевски, след като по същия казус друг съд в страната постанови точно обратното решение. Благоевградският съд, чието ръководство се счита за особено близко до мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС), обяви за нищожна сделка, с която през 2006 г. е прехвърлена собствеността на магазина “Техномаркет” в града, пише “Капитал”.

Делото е част от битката между “Глориент инвестмънт БГ”, която е собственик на сградите, в които се помещават магазините, и е свързана с техните бивши собственици, и веригата “Техномаркет” на депутата от ДПС Делян Пеевски. Между двете дружества има близо 80 дела в цялата страна, като конфликтът започна в началото на миналата година, малко след като фирма на Пеевски придоби “Техномаркет” и спря да плаща наем за магазините. “Глориент” реагира с искане веригата да освободи помещенията, но “Техномаркет” завежда контраискове, с които иска обявяване на нищожност на сделката, с която преди десетина години “Глориент” е придобил имотите в резултат на преструктуриране на компанията. Веригата “Техномаркет” използва тези дела като основание да поиска от съда да спре производствата за освобождаване на имота.

Съдът в Благоевград се съгласява с тезата на “Техномаркет”, че сделката от 2006 г. за продажбата на магазина в града е нищожна, тъй като противоречи на добрите нрави и закона. Съдия Владимир Ковачев приема, че сделката е сключена на цена, чувствително по-ниска от пазарната, която е била установена с експертиза по време на делото. Вещото лице казва, че вместо за 1.835 млн. лв. магазинът е трябвало да бъде продаден за 2 млн. лв.

Друг аргумент на съда е, че отдавайки имота под наем на бившия му собственик, “Глориент” е натоварил допълнително финансово “Техномаркет” и се е “облагодетелствал неправомерно”, т.е. налице е нееквивалентност на престациите.

Освен това съдът приема, че “неплащането на цената по договор за продажба се е считало за особено тежък порок на сделката”, като игнорира експертиза по делото, която установява реално заплащане по сделката – чрез директно плащане на част от сумата и чрез встъпване в дълг. Решението на съда в Благоевград е пълна противоположност на решение на Русенския окръжен съд по идентичен спор между същите две компании, постановено преди два месеца, с което исковете за обявяване на нищожност на продажбата на магазините в крайдунавския град е отхвърлено.

Схватката за контрола върху Благоевградския окръжен съд беше една от ключовите битки, която проведе този състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Мнозинството във ВСС наложи Катя Бельова за втори мандат като председател. Сред съдиите в Окръжен съд – Благоевград, са Петър Узунов (брат на представляващия ВСС Димитър Узунов) и съпругата му Надя Узунова. Именно Петър Узунов е разпределил делото за спора между “Глориент” и “Техномаркет” на съдия Ковачев. Въпреки редицата съмнения около случайното разпределение на делата в съда в Благоевград ВСС парира всички опити за провеждане на проверка там, но за сметка на това атакува с проверки бившата председателката на Районния съд в града Екатерина Николова, която беше опозиция на Катя Бельова.

The post Успех за Пеевски в битката за магазина “Техномаркет” в Благоeвград appeared first on Blagoevgrad.eu.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Успех за Пеевски в битката за магазина “Техномаркет” в Благоeвград

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×