Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Засаждат нови 10 дка кестенови гори в Брежани

Югозападно предприятие, Държавно горско стопанство Симитли и сдружение „Хора и традиции“ стартират програма за възраждане на брежанските кестенови насаждения и гори. На 6 април се засаждат първите 3600 фиданки с брежански кестени в региона на Брежани така, както обещаха и взеха решение на срещата си през ноември Югозападно предприятие, Държавно горско стопанство Симитли и сдружение „Хора и традиции“.

Събитието е посветено на Седмицата на гората и в него ще участват лесничеи и доброволци от неправителствената организация. То е решение на държавните институции и сдружението за общи действия за съхраняване, опазване от болести и засаждане на нови кестенови гори в региона на Брежани и община Симитли.

„Първите десет декара с нови брежански кестенови насаждения ще стане факт през април”,  каза Вера Станишева, нач. отдел „Възобновяване на горите“ при ЮЗДП. Всички свободни и подходящи площи в региона на Брежани ще бъдат засадени с кестенови фиданки, в процес на производство сме на нови 16000 фиданки в резултат на събирателската дейност на сдружението и на Горско стопанство Симитли, с които ще покрием през следващата година още 40 дка площи.

„Радостта за хората от Брежани и региона и особено за сдружението е огромна, защото залесяването съвпада и с регистрирането на Асоциация на производителите на брежански кестени като първа стъпка към европейската сертификация на брежанския кестен като защитен български продукт. Брежанските кестенови гори са неоценимо богатство, които тепърва ще носят дивиденти за хората от селото и региона”, сподели Румяна Панова, председател на сдружение „Хора и традиции“. –

Югозападно предприятие и сдружението разработват и ще кандидатстват със съвместен проект за залесяване с нови кестенови насаждения, предстоят поредица от събития и срещи за състоянието на кестеновите гори и тяхното лечение, събиране на плодовете и производство на нови фиданки – един непрекъснат процес в защита на многовековната култура и българска гора.

The post Засаждат нови 10 дка кестенови гори в Брежани appeared first on Blagoevgrad.eu.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Засаждат нови 10 дка кестенови гори в Брежани

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×