Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Кога пътните полицаи могат да свалят табелите на автомобил?

Няколко са възможностите, при които пътни полицаи могат да свалят табелите на автомобила ви. Това става възможно с влизането на сила на промените в Закона за движение по пътищата. „Дерегистрацията на автомобилите покрива три конкретни хипотези, освен липсата на „Гражданска отговорност”, обясни председателят на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев, цитиран от Нова телевизия.

Без регистрация автомобилът може да остане, ако водачът шофира с алкохол в кръвта над 0,5 промила, както и без да притежава шофьорска книжка. „Абсолютно всички органи на реда вече разполагат с таблети. Чукат вашето име и проверяват имате ли шофьорска книжка”, обясни Ананиев.

Според него няма да ви бъде свалена табелата на автомобила, ако просто сте си забравили книжката вкъщи. „Между 500 и 600 водачи седмично се хващат, които не притежават шофьорска книжка. Това са само тези, които успеят да ги хванат. Това е огромен проблем”, заяви Ананиев.

Ако не сте си подновили книжката, също се водите неправоспособен шофьор и колата се дерегистрира. Без номер може да остане и водач, който откаже да бъде тестван с техническо средство или да даде кръвна проба.

„При алкохола включваме и наркотичните вещества”, обясни Ананиев. Дерегистрацията, което представлява сваляне на табелите и отписване от системата на МВР, може да продължи минимум 6 месеца и максимум 12 месеца. След това се започва процедура все едно се регистрира нов автомобил.

През това време собственикът сам трябва да се погрижи за колата си, а ако реши да я подкара без регистрация, го грози затвор.

„Между 12 000 и 15 000 са шофьорите, заловени с алкохол миналата година”, обясни Владимир Тодоров, председател на Българска асоциация на пострадали при катастрофи. „Идеята на тази санкция е да се случват нещата веднага”.

Според Тодоров обаче мерките трябва да обхванат и онези, които карат с много над позволената скорост. Засега с промените в закона глобите в този случай се вдигат двойно.

Очаква се скоро пътните полицаи да бъдат оборудвани и с принтери. „Когато спрат за проверка човек с невръчени актове, ще му ги разпечатват и връчват”, обясни Тодоров.

В момента се използва огромен полицейски и административен ресурс, за да се разнасят актове.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Кога пътните полицаи могат да свалят табелите на автомобил?

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×