Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Днес е Бъдни вечер, 9 имена празнуват имен ден

imen-den-24-dekemvri

Днес имен ден празнуват хората, носещи имената: Евгени, Евгения, Жени, Благороден, Благородна, Малчо, Мален, Малена, Малин

Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници. Той е посветен на дома, огнището, но и на умрелите предци-родственици, които също са част от семейството.

В различните краища на страната народът я нарича Малка Коледа, Кадена вечеря, Вечерня и Неядка. Дори самото название на Рождественската нощ — Коледа, няма християнски произход. В него се откриват срички от обредите на древните тракийци и южните славяни.

Боговица, вечерник, коледник, това са имена на празничният хляб, който се разчупва с късмет – най-често паричка.

На трлапезата се разчупва от най-възрастния в семейството с думите: “Ела, Боже, да вечеряме”. В християнски времена, поканата започва да важи за раждащия се Христос. Първото парче се слага под иконата на света Богородица. Момите слагат залък от боговицата под възглавницата си, за да им се присъни момъкът, за когото ще се омъжат.

По трапезата не се вдига цялата нощ, за да не избяга късметът. Вярва се, че когато домочадието заспи, близките покойници идват да вечерят.This post first appeared on Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр, please read the originial post: here

Share the post

Днес е Бъдни вечер, 9 имена празнуват имен ден

×

Subscribe to Blagoevgrad.eu – Новини Благоевгр

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×