Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Rhiannon Adam, fotografa care se pregătește să călătorească spre Lună: „Îmi iau cu mine credinciosul Polaroid. Este o relație fizică cu spațiul și timpul”

Când a fost inventată, în urmă cu 70 de ani, camera Polaroid, care realizează fotografii „la minut”, a fost ca și cum ai fi trimis pe cineva în spațiu. „Un fel de magie”. Așa descrie Rhiannon Adam aparatul care a revoluționat modul de lucru al fotografilor, într-un interviu acordat El Pais.

Prima călătorie civilă care duce artiști în spațiu

Chiar și pe ea: Rhiannon a folosit echipamente analogice pentru a surprinde frumusețea și nuanțele celor mai îndepărtate comunități și din diferite colțuri ale planetei. Iar acum, își va duce credinciosul Polaroid într-un loc în care foarte puțini oameni au ajuns până acum.

În 2018, miliardarul japonez Yusaku Maezawa a cumpărat toate locurile de la bordul uneia dintre misiunile Starship, cea mai mare rachetă din istorie, cu care Elon Musk intenționează să ducă civili în spațiu.

MZ – așa cum este cunoscut – se descrie ca fiind pasionat de artă și cultură, motiv pentru care a lansat un apel public în căutarea unui echipaj de artiști și oameni creativi care să fie dispuși să îl însoțească în această călătorie spațială spre Lună, care ar trebui să dureze aproximativ o săptămână.

Prima persoană LGBTQ+ în spațiu

Misiunea în sine deschide mai multe drumuri. Va fi pentru prima dată când artiștii vor traversa stratosfera, precum și prima dată când se vor face fotografii analogice de la această înălțime.

„În multe țări din întreaga lume, dacă ești o persoană queer sau o femeie, drepturile tale sunt încălcate zilnic. Aceasta este o oportunitate de a arăta că oamenii sunt oameni, indiferent de locul de unde vin sau de mediul lor”, a declarat ea pentru El Pais prin intermediul unei videoconferințe de la un festival de fotografie din Franța.

Un milion de aplicanți

Aproximativ un milion de persoane din 129 de țări au aplicat pentru a participa la această călătorie. Când Rhiannon a auzit despre proiect de la o prietenă, a crezut că este o glumă. Cu toate acestea, după ce a completat niște formulare, a fost supusă la numeroase interviuri individuale și de grup și la un întreg proces de investigații medicale. Apoi a făcut o călătorie pentru a se întâlni cu omul de afaceri japonez în Houston, Texas.

În cele din urmă, în noiembrie 2021, a primit un apel video. „Vrei să mergi în spațiu?”, a întrebat MZ.„Bineînțeles”, a răspuns ea, entuziasmată.

Dar trebuia să păstreze secretul, spune acum, amuzată: „Când termini un proiect important, toată lumea vrea să știe: «La ce lucrezi acum?». Iar tu trebuie să spui ceva de genul: «Oh, nu prea multe, mă duc în spațiu, nu e mare lucru»”.

La început, nu a spus nimănui, cu excepția mamei sale. „Mă așteptam ca unii dintre prietenii mei să aibă o reacție mai spectaculoasă, dar unii dintre ei erau de genul: «Dacă cineva merge în spațiu, bineînțeles că tu vei fi aceea. Întotdeauna faci lucruri ciudate și mergi în locuri îndepărtate». Nu știu dacă să o iau ca pe un compliment sau să mă întreb ce pot face pentru a-i surprinde”, spune ea, citată de El Pais.

Copilăria, ca o lungă croazieră

De la viața personală până la cea profesională, fotografa este cunoscută pentru faptul că duce un stil de viață neconvențional. Născută în 1985, în Irlanda, a copilărit pe o barcă împreună cu părinții ei: „Nu aveam o casă. Nu era o vacanță de vară. Asta era tot ce aveam. Acest vas era casa noastră. O croazieră pe termen lung”, spune ea despre cei opt ani în care a călătorit în jurul lumii.

Aceste experiențe i-au oferit o perspectivă unică și un set de abilități care, bănuiește ea, au ajutat-o să-și asigure un loc în această misiune. „Am petrecut mult timp în mici capsule metalice. Cred că a existat un fel de sinergie”, glumește ea.

Drumul spre prima fotografie analogică developată în spațiu

Deși data exactă a călătoriei nu a fost încă stabilită, ceea ce este sigur este că vor trebui să aibă loc trei sau patru lansări reușite – prima navă spațială a explodat în aer la scurt timp după decolare – înainte ca echipajul să poată începe pregătirile fizice. Acestea vor include adoptarea unui nou regim alimentar, adaptarea la vestimentație și familiarizarea cu mediul înconjurător. Dintre toate aceste pregătiri, Adam crede că provocarea cea mai mare are de-a face cu aspectul psihologic.

„Este chiar mai relevant decât pregătirea spațială convențională, deoarece o mare parte din acest proces a fost documentată într-un fel sau altul. SpaceX a produs un documentar care este disponibil pe Netflix. Antrenamentul descris în el va fi destul de asemănător cu ceea ce vom experimenta noi”, spune ea, în interviul acordat El Pais.

După cum explică ea, cel mai rău scenariu ar fi să se întoarcă pe Pământ și să descopere că filmul este gol. Prin urmare, e crucial să efectueze întregul proces în navă.

„Una dintre cele mai mari provocări este de a realiza un proces de developare a fotografiei într-un mediu fără gravitație. Acest lucru va implica proiectarea unui sistem care să permită injectarea unui lichid sub presiune și apoi aspirarea acestuia pentru a-l elimina”.

O provocare de lux

Este conștientă de obstacolele tehnice, dar rămâne încrezătoare că toate acestea pot fi depășite. „Pentru prima dată în viața mea pot spune că sunt înconjurată de oameni de știință, specialiști în rezolvarea problemelor. Prelucrarea fără gravitație va fi dificilă, la fel ca și uscarea. Nu poate fi nimic umed, plutitor sau prăfuit. Chiar și o picătură de apă ar putea fi foarte distructivă. Așa că nu pot face multe dintre lucrurile pe care le-aș face în mod normal, deoarece aș putea produce particule care s-ar răspândi peste tot”.

Chiar și acțiunile aparent simple, cum ar fi apăsarea declanșatorului aparatului foto, introducerea obiectelor în buzunar, fixarea lor pe haine cu velcro sau clipsuri sau pregătirea materialelor în timp ce totul plutește, capătă o nouă dimensiune și necesită un mod cu totul nou de a se mișca și de a lucra. „Nu funcționează întotdeauna în același mod, în funcție de camera pe care o ai, pentru că nu există rezistență. Totul a fost făcut pe Pământ pentru a funcționa în mediul în care ne aflăm. Plutirea poate afecta totul, iar o mulțime de tehnologii trebuie recalibrate”. Totuși, notează ea: „Această provocare este un lux pentru mine”.

Cum îți faci bagajul pentru aventura vieții tale

Deși nu se consideră genul care să călătorească de obicei cu bagaj ușor, ea va trebui să fie foarte austeră atunci când va decide ce să împacheteze. Bineînțeles, acordând întotdeauna prioritate muncii sale.

„Există o legătură îndelungată între [aparatul] Hasselblad și spațiul cosmic, deoarece fotografiile originale ale aselenizării au fost făcute cu unul. Așa că, probabil, îmi voi lua cu mine iubitul meu Hasselblad, care a mers peste tot cu mine. Cu toate acestea, povestea mea se învârte de fapt în jurul Polaroid-ului”, spune ea.

Unul dintre cele mai interesante aspecte ale fotografiilor Polaroid este observarea modului în care hârtia fotografică ce iese din aparat începe să prindă formă și culoare. Putem vedea cum imaginea se materializează treptat, iar orice acțiune lasă urme pe ea.

„Dacă o ții prea tare, va lăsa o urmă. Dacă o scuturi, va lăsa alta. Dacă este prea rece sau prea uscat, se va schimba felul în care arată Polaroidul. Există un fel de frumusețe în asta, pentru că este o relație fizică cu spațiul și timpul în care a fost făcută imaginea”, explică ea.

Nu a existat până acum o expoziție cu lucrări create în spațiu

Deși există expoziții cu unele obiecte de bază, cum ar fi sticla de apă sau șosetele astronauților, nu a existat niciodată o vitrină cu elemente produse în interiorul unei rachete. „Nu a existat niciodată o expoziție realizată cu lucrări create în spațiu, pentru că niciun artist nu a fost acolo până acum. Aceasta este într-adevăr prima dată când există o oportunitate de a trimite artiști care să-l interpreteze dintr-o altă perspectivă. Și de a putea aduce fizic ceva înapoi”, spune ea.

Artista este conștientă de aspectul politic și social pe care această misiune îl implică. „Există anumite locuri din lume pe care îmi este greu să le vizitez, pentru că, dacă mă cauți pe Google, este foarte ușor să-mi vezi fața, să mă identifici și să știi care este orientarea mea sexuală. Nu că aș ascunde-o. Dar dacă nu mă întreabă cineva direct, nu aș spune nimic. Totuși, acum nu mai am această opțiune. Lucrurile s-au schimbat, dar am simțit că este ceva important de făcut”, spune ea. „Ceva important” este, printre altele, folosirea „poziției sale privilegiate” pentru a genera vizibilitate.

Scopul ei este, mai presus de toate, să aibă un impact asupra celor care creează regulile, legislația, dar și asupra celor care sunt în afara lor. „Oamenii obișnuiți sunt cei pe care trebuie să îi convingi. Este grozav să îmi pot reprezenta comunitatea, dar cea mai bună formă de reprezentare este să fii vizibil în sfera publică, nu să o eviți. Să dovedești că nu există cu adevărat nimic amenințător în mine sau în ai mei, indiferent de gen sau sexualitate”, spune ea.

Cu toate acestea, asta nu înseamnă că arta ei trebuie să fie axată pe comunitatea LGBTQ+. „Nu am nevoie să fac un proiect despre persoanele queer, pentru ca acesta să fie despre persoanele queer. Eu sunt queer”.

The post Rhiannon Adam, fotografa care se pregătește să călătorească spre Lună: „Îmi iau cu mine credinciosul Polaroid. Este o relație fizică cu spațiul și timpul” appeared first on Terasa Cu Carti.



This post first appeared on Terasa Cu Carti, please read the originial post: here

Share the post

Rhiannon Adam, fotografa care se pregătește să călătorească spre Lună: „Îmi iau cu mine credinciosul Polaroid. Este o relație fizică cu spațiul și timpul”

×

Subscribe to Terasa Cu Carti

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×