Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

10 orașe scufundate (care nu sunt Atlantida) + FOTO

Când ne gândim la orașe scufundate, cei mai mulți dintre noi se gândesc la Atlantida. Potrivit lui Platon, acesta era un oraș de o bogăție imensă, fiind bogat în minerale naturale și vegetație luxuriantă. Se spune că atlanții au construit temple fantastice, și-au etalat bogăția și au creat statui magnifice pentru zei.

După ce că au Fost cândva un popor privilegiat și favorizat, atlanții au devenit lacomi și „urâți din punct de vedere spiritual”, fiind incapabili să își aprecieze norocul. Astfel, Zeus i-a dat Atlantida lui Poseidon, iar aceasta a fost înghițită de mare.

Este o poveste mișto. Și, probabil, doar un mit. Orașul pierdut al Atlantidei nu a fost găsit niciodată. Cu toate acestea, există multe alte orașe scufundate în întreaga lume, care sunt cu totul reale. Iată zece dintre ele.

10. Dunwich

În secolul al XI-lea, Dunwich era unul dintre cele mai mari orașe din Anglia. Cu toate acestea, o succesiune de furtuni în secolele al XIII-lea și al XIV-lea a erodat linia de coastă, iar orașul se află acum în mare parte sub mare. Furtuni puternice au lovit coasta din jurul Dunwich în fiecare an timp de zeci de ani. Localnicii au construit cu disperare șanțuri de apărare pentru a încerca să rețină apele și să salveze orașul de la înec, dar nu au putut împiedica înaintarea necruțătoare a mării.

Dunwich a fost, evident, un oraș de dimensiuni considerabile. Scafandrii au găsit rămășițele a patru biserici și a unei case de taxare, alături de numeroase case și chiar rămășițele unei nave care a naufragiat ulterior deasupra orașului.

Puteți vedea un model 3D al orașului pierdut în muzeul local, dar scufundările sunt dificile, deoarece apa este neagră ca smoala. Vizibilitatea este foarte slabă, iar fotografierea este aproape imposibilă. Cu toate acestea, scafandrii au reușit să cerceteze fundul mării prin atingere și au înregistrat cu grijă descoperirile lor pentru a cartografia zona. Lucrările arheologice sunt încă în curs de desfășurare în acest sit.

9. Baiae

Orașul Baiae, parțial scufundat, se află la aproximativ 16 kilometri vest de Napoli. Se spune că Baiae, un vechi oraș roman, ar fi fost numit după Baios, cârmaciul care a condus corabia lui Ulise. Despre Baiae se spunea că era un loc plăcut de trăit, având o climă blândă, vegetație luxuriantă și izvoare termale. Paradisul, practic. Orașul se mândrea cu multe vile luxoase și clădiri publice mari și chiar includea genul de băi publice de care romanii erau atât de pasionați.

Baiae era cunoscut pentru stilul său de viață hedonist, Sextus Propertius descriindu-l ca pe un „bârlog al desfrâului și al viciilor”. Era în mod clar un loc opulent în care se putea trăi și a fost unul dintre cele mai importante orașe romane timp de mai multe sute de ani. În Baiae a locuit Gaius Calpurnius Piso, care a complotat pentru a-l ucide pe împăratul Nero. Când Nero a aflat de acest plan, i-a ordonat lui Piso să se sinucidă. Scafandrii au descoperit vila lui Piso, împreună cu o alta, despre care se crede că a aparținut împăratului.

Deoarece mulți dintre locuitorii săi erau foarte bogați, este posibil ca multe alte comori să aștepte să fie găsite acolo. Se crede că activitatea vulcanică din zonă a făcut ca o parte din oraș să se scufunde în Golful Napoli, pierzându-se pentru sute de ani.

Cercetările arheologice ale sitului au fost efectuate începând cu anul 1941. Apa din zonă este limpede, ceea ce permite scafandrilor să exploreze și să înregistreze temeinic situl. Părți din zona scufundată sunt remarcabil de bine conservate, inclusiv podele cu mozaicuri complicate, neatinse de 1700 de ani sub apă. Scafandrii au descoperit drumuri, ziduri și chiar statui ale lui Ulise și Baios, încă în poziție verticală, ca și cum ar fi fost așezate acolo cu grijă ieri.

8. Heracleion

Orașul egiptean Heracleion s-a scufundat sub mare în urmă cu peste un mileniu. Orașul, despre care se presupune că ar fi fost vizitat de Elena din Troia și de iubitul ei, Paris, a fost considerat doar un mit până când a fost redescoperit în 1999 de arheologul Franck Goddio.

Situl, care este încă în curs de excavare, este bogat în comori, inclusiv statui uriașe de până la 5 metri înălțime. Orașul a început să se scufunde în mare cândva în secolul al III-lea, probabil din cauza greutății excesive a clădirilor fabuloase. A dispărut complet până în secolul al VIII-lea.

Sute de statui și plăci de piatră inscripționate în greacă și egipteană veche au fost descoperite și scoase la suprafață, împreună cu monede de aur și zeci de sarcofage, care ar fi putut conține cândva animale mumificate ca ofrande pentru zei.

Arheologii au găsit, de asemenea, rămășițele a sute de epave, sugerând că Heracleion a fost un port comercial important. În centrul orașului se afla un templu uriaș dedicat lui Amun-Gereb, zeul egiptean suprem al vremii.

Când a fost construit, orașul ar fi stat la gura de vărsare a Deltei Nilului, deși acum este scufundat sub 46 de metri de apă în Golful Aboukir.

7. Ravenser Odd

Ravenser Odd a fost un oraș medieval al piraților din Yorkshire, Anglia. Era primul loc de debarcare disponibil pentru navele care veneau dinspre Scandinavia, așa că locuitorii, fiind puțin mai mult decât hoți, vagabonzi și, da, pirați, vâsleau până la navele care veneau și le „convingeau” să debarce acolo.

Cetățenii din Ravenser Odd erau scutiți de plata taxelor, iar orașul era efectiv autonom, având propriul primar, tribunal, închisori și chiar spânzurătoare. De asemenea, i s-a acordat dreptul de a impozita toate navele pe care le „convingeau” să vină în port, ceea ce explică entuziasmul localnicilor.

Cu toate acestea, marea a început în cele din urmă să copleșească orașul, iar fiecare maree înaltă îl eroda și mai mult. Zidurile au început să se prăbușească în noroi, iar curtea bisericii și-a cedat trupurile în fața mării. Populația a început să fugă și, conform firii lor, locuitorii au jefuit bisericile pe măsură ce plecau.

În ianuarie 1362 a venit Marele Înec, iar o furtună feroce și mareele neobișnuit de mari au scufundat Ravenser Odd pentru totdeauna.

6. Kekova

Un oraș situat pe insula turcească Kekova a fost scufundat de un cutremur în secolul al II-lea d.Hr. Înregistrările istorice sunt oarecum sumare, dar se pare că insula a fost un loc important în epoca bizantină. Este posibil să se vadă ruinele sub apele limpezi și albastre ale Mediteranei, iar localnicii câștigă bani în plus ducând turiștii în excursii cu barca pentru a le vedea.

Zona este protejată din 1990, deși vizitatorii sunt bineveniți. Veți putea vedea ruine pe jumătate scufundate care ies din apă și clădiri complete cu scări de piatră care coboară în mare, ceea ce este impresionant. Cu toate acestea, situl este protejat, iar snorkelingul nu este, din păcate, permis.

5. Atlit Yam

Atlit Yam se află la 1 kilometru (0,6 mi) de coasta Israelului, în Marea Mediterană. Este atât de bine conservat încât scheletele umane zac nestingherite în mormintele lor, iar cercul său de piatră rămâne în picioare.

Atlit Yam este unul dintre cele mai vechi orașe scufundate cunoscute de om. Există case mari, cu podele de piatră, șeminee și chiar fântâni (deși acestea sunt oarecum redundante acum). Situl a fost îngropat timp de aproximativ 9.000 de ani, până când exploatările de carieră din zonă au scos la iveală o parte din vestigii. În 1984, în timp ce căuta epave, Ehud Galili, un arheolog marin, a recunoscut ce erau și a început să lucreze pentru a proteja și conserva situl.

Fiind atât de vechi, expunerea la aer ar pune unele zone ale sitului în pericol de descompunere, așa că artefactele nu sunt scoase de pe fundul mării decât dacă sunt în pericol de a fi distruse de condițiile subacvatice. Arheologii așteaptă ca curenții să deplaseze nisipul pentru a putea cartografia ceea ce se află sub ele.

Situl include un cerc de piatră monolit, de genul celui pe care îl poți găsi la Stonehenge, deși mai mic (și mai umed), iar o analiză a rămășițelor umane găsite la sit a arătat dovezi de tuberculoză, indicând că boala este cu 3.000 de ani mai veche decât se credea anterior.

4. Shicheng

Shicheng (sau Orașul Leilor) din China a fost inundat intenționat în 1959, în timpul creării barajului Xin'an. La acea vreme, 300.000 de oameni au fost mutați din zonă pentru a face loc construcției, lăsând orașul în voia sorții. Orașul în sine avea o vechime de aproximativ 600 de ani și prezenta o arhitectură clasică chineză uimitoare.

Shicheng a rămas nedistrus până în 2001, când guvernul chinez a întreprins un studiu pentru a vedea ce a mai rămas din el, iar interesul pentru acest sit a început să crească. Scafandrii au găsit statui bine conservate nu numai de lei, ci și de fenix, dragoni și alte animale, precum și clădiri antice datând din secolul al XVI-lea.

În prezent, scafandrii au în mod regulat posibilitatea de a explora ruinele, care se află până la 40 de metri sub suprafață. Orașul este uimitor de bine conservat, apele reci împiedicând chiar și scările de lemn ale caselor să putrezească.

3. Neapolis

În 2017, arheologii au descoperit orașul pierdut Neapolis, în largul Tunisiei, care fusese înecat de un tsunami cu 1.700 de ani mai devreme. Rămășițele arată încă străzile, monumentele și sutele de recipiente care erau folosite pentru a produce garum - un fel de sos de pește care era popular în acea perioadă (ketchupul nu fusese încă inventat).

Neapolis a fost o zonă industrială importantă în epoca romană și se crede că a fost principalul centru de producție a sosului de pește din lumea romană. Ruinele acoperă o suprafață de 50 de acri, care, se crede, a fost scufundată în urma unui tsunami în iulie 365 d.Hr. A fost același tsunami care a distrus Alexandria și a fost cauzat de un cutremur cu magnitudinea de cel puțin 8,0 grade pe scara Richter.

Până în prezent, în afară de butoaiele de pește, arheologii au descoperit puține comori. Cu toate acestea, lucrările arheologice sunt în curs de desfășurare la sit, așa că nu se știe niciodată; s-ar putea ca în orice zi să descopere mai multe obiecte cu caracter culinar. Cine speră la cartofi prăjiți?

2. Cambay

În decembrie 2000, oamenii de știință au pretins că au descoperit un imens oraș pierdut în Golful Cambay (cunoscut și ca Golful Khambhat), în largul coastei de vest a Indiei. Aflat la 37 de metri sub apă, situl se întinde pe o lungime de 8 kilometri și o lățime de 3,2 kilometri și se crede că ar avea o vechime de peste 9.000 de ani.

Situl a fost descoperit din întâmplare, în timp ce oamenii de știință efectuau un studiu despre poluare. Printre artefactele despre care s-a raportat că ar fi fost descoperite atunci se numără secțiuni de zid, sculpturi și rămășițe umane.

De atunci, atât vârsta artefactelor, cât și dacă cele din piatră sunt cu adevărat făcute de om au fost contestate. Dacă sunt ceea ce se pretinde că sunt, ar fi o descoperire semnificativă, cu 4.000 de ani mai veche decât Civilizația din Valea Indusului. S-a speculat că posibilul oraș a fost scufundat de creșterea apelor în timpul ultimei ere glaciare. Dacă acesta este cazul, ne întrebăm câte alte orașe antice zac pe fundul mării.

1. Olous

Olous se află în apă puțin adâncă, sub o mare limpede și albastră, în largul coastei de nord a Cretei. Olous a devenit un important oraș-port în primul mileniu î.Hr. și era atât de bogat încât avea propria monedă.

Despre Olous se spunea că este orașul fântânilor. De teamă că pirații le vor fura comorile, se spune că locuitorii au săpat 100 de fântâni în munții din jur. Fântânile de sub 99 dintre ele conțineau doar apă, dar ultima conținea bogățiile combinate ale orașului vechi. Aceasta nu a fost descoperită niciodată.

Nimeni nu este sigur de cauza exactă a distrugerii orașului Olous. Este posibil ca orașul să fi fost distrus în urma unei erupții vulcanice sau să se fi scufundat treptat prin eroziune naturală.

Dacă doriți să vizitați Olous, este posibil să vedeți orașul scufundat prin snorkeling. Cu toate acestea, deoarece ruinele fac parte dintr-o excavare arheologică activă, nimic nu poate fi scos din sit - cu excepția, desigur, a găsirii celei de-a 100-a fântâni. Și dacă ar fi așa, cine ar fi fraier să spună? 😂

Sursa: https://listverse.com/


This post first appeared on 7FAPTE, please read the originial post: here

Share the post

10 orașe scufundate (care nu sunt Atlantida) + FOTO

×

Subscribe to 7fapte

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×