Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Hybride Cloud Orkestratie: AWS, Azure en GCP applicaties samen laten werken

Veel bedrijven denken dat ze een probleem oplossen als ze hun applicaties naar de cloud brengen. Dus kopen ze de SaaS oplossingen in die hen functioneel het beste past, echter zonder na te denken over de technische consequenties. Zo kunnen we bedrijven tegenkomen waarbij het ERP op Google Cloud Platform draait, het CRM op AWS en de productie op Azure. Hoe koppelen we dat aan elkaar zodat deze systemen soepel samenwerken? Daarvoor hebben we Hybride Cloud Orkestratie nodig.

Wat is Hybride Cloud Orkestratie?

Hybride Cloud Orkestratie verwijst naar het geautomatiseerde proces van coördinatie en beheer van workloads (applicaties, services, en resources) die zich uitstrekken over zowel een private cloudomgeving als een publieke cloudinfrastructuur. Hybride cloudcomputing combineert private clouds (die zich vaak binnen de grenzen van een organisatie bevinden) en publieke clouds (die eigendom zijn van externe serviceproviders) en stelt organisaties in staat om data en applicaties tussen deze omgevingen te verplaatsen op basis van behoeften en vereisten.

Deze aanpak biedt organisaties meer flexibiliteit en schaalbaarheid. Orkestratie in de context van hybride cloud houdt in dat we de provisioning, configuratie, en beheertaken van resources en applicaties automatiseren, zowel in de private als de publieke cloud, om een naadloze werking te garanderen.

Belangrijke aspecten van Hybride Cloud Orkestratie

Workload Orkestratie

Het geautomatiseerd beheer van resources zoals virtuele machines, opslag, en netwerkconfiguraties over zowel private als publieke clouds. Dit kan het schalen van resources omvatten op basis van de vraag. Hybride cloud orkestratie omvat het beheer van resources over zowel private als publieke clouds. Dit kan het automatisch schalen van resources, zoals virtuele machines of containers, omvatten op basis van vraag en workload.

Applicatie Orkestratie

Het coördineren van applicaties en microservices over verschillende cloudomgevingen. Dit omvat vaak het gebruik van container orkestratie platforms voor een consistent beheer van containers.

Gecoördineerd management van applicaties en services, inclusief implementatie, schaling, en het beheren van de levenscyclus van applicaties, over verschillende cloudomgevingen in noodzakeljk. Hiervoor maken we meestal gebruik van container orkestratie tools zoals Kubernetes.

Data Orkestratie

Het mogelijk maken van naadloze gegevensuitwisseling tussen private en publieke clouds. Dit betreft datareplicatie, synchronisatie en migratie, evenals het waarborgen van consistente gegevensintegriteit.

Data Orkestratie heeft betrekking op het automatiseren van gegevensintegriteit, het repliceren en het migreren van data tussen de verschillende private en publieke cloudomgevingen. Dit omvat dus het synchroniseren van data en ervoor zorgen dat deze consistent beschikbaar zijn over alle cloudomgevingen.

Beveiliging & Compliance Orkestratie

De implementatie en handhaving van consistente beveiligingsmaatregelen en naleving van voorschriften over alle cloudomgevingen. Denk hierbij aan het beheren van identiteiten, toegangscontrole en gegevensversleuteling.

We moeten zorgen voor consistent beheer van beveiligingsmaatregelen en naleving van voorschriften in zowel private als publieke cloudomgevingen. Dit omvat ook identity and access management (IAM), encryptie, en andere beveiligingsfuncties.

Netwerk Orkestratie

Het opzetten van veilige en betrouwbare netwerkverbindingen tussen private en publieke clouds. Dit kan onder meer het gebruik van VPNs (Virtual Private Networks), SD-WAN (Software-Defined Wide Area Networking) en andere netwerktechnologieën zoals dedicated interconnects inhouden.

Cloud Orkestratie en Automatisering

Het gebruik van geautomatiseerde processen, tools en scripts om herhaalbare taken en workflows te automatiseren. Dit verbetert de efficiëntie en vermindert de kans op menselijke fouten.

Het consistent orkestreren en automatiseren van processen over multi clouds kan een uitdaging zijn. Dit geldt met name voor het beheer van applicaties, resources en schaalbaarheid.

Monitoring en Beheer van een hybride – multi cloud omgeving

Implementatie van consistente monitoring- en beheeroplossingen om de prestaties, beschikbaarheid en beveiliging van resources en applicaties te waarborgen.

AWS, Azure, Google Cloud Platform (GCP) en Cloud Orkestratie Tools

Omdat deze platformen geen private cloud oplossingen zijn, spreken we hier niet over private cloud orkestratie maar over multi cloud orkestratie. Des al niet te min vereist het integreren van applicaties over verschillende cloudproviders, zoals AWS, Azure en Google Cloud Platform (GCP), net zo goed een gedegen planning, coördinatie en kennis van de specifieke services die elke provider aanbiedt. Iedere provider heeft namelijk zijn eigen cloud orkestratie services en cloud orkestratie software.

Cloud Orkestratie stappen die we kunnen nemen

  1. Interoperabiliteit begrijpen. Leer de basisbegrippen en architectuur van elk cloudplatform. Begrijp de terminologie, identiteits- en toegangsbeheer (IAM) en netwerkconfiguraties.
  2. API-integratie. Maak gebruik van de RESTful APIs die elke cloudprovider biedt. AWS heeft bijvoorbeeld de AWS SDK, Azure heeft Azure SDK en GCP heeft Google Cloud Client Libraries. Door deze te gebruiken, kunnen we resources managen en data uitwisselen tussen verschillende cloudomgevingen.
  3. Identity and Access Management (IAM). Zorg ervoor dat onze IAM-configuraties consistent zijn over alle cloudproviders. Dit helpt bij het beheren van toegangsrechten en het waarborgen van beveiliging.
  4. Data-integratie. Maak gebruik van services zoals AWS S3, Azure Blob Storage en GCP Cloud Storage om gegevens op een gestandaardiseerde manier op te slaan en te delen tussen de cloudproviders.
  5. Networking. Implementeer Virtual Private Networks (VPNs) of Direct Connect (AWS), ExpressRoute (Azure), of Interconnect (GCP) om beveiligde verbindingen tussen cloudomgevingen tot stand te brengen.
  6. Container Orkestratie. Overweeg het gebruik van container orkestratie platforms zoals Kubernetes, dat multi-cloudimplementaties vergemakkelijkt. Beheer de containers bovendien op een uniforme manier, ongeacht de cloudprovider.
  7. Service Mesh. Gebruik service mesh-oplossingen zoals Istio om de communicatie tussen microservices over meerdere clouds te beheren en te beveiligen.
  8. Monitoring en Logging. Implementeer uniforme monitoring- en loggingoplossingen om de prestaties en fouten over verschillende cloudomgevingen te volgen. Denk hierbij aan tools zoals AWS CloudWatch, Azure Monitor en Google Cloud Monitoring.
  9. Automatisering Orkestratie. Maak gebruik van automatiseringstools zoals AWS CloudFormation, Azure Resource Manager (ARM) en Google Cloud Deployment Manager om de infrastructuur op een consistente manier te implementeren en beheren.

Denk eraan dat de specifieke implementatie afhankelijk is van de behoeften van de applicatie en organisatie. Het kan nuttig zijn om samen te werken met teams die ervaring hebben met de specifieke cloudproviders en multi cloud omgevingen.

Wat zijn de uitdagingen van een hybride cloudomgeving?

Het implementeren en beheren van een hybride cloudomgeving brengt verschillende uitdagingen met zich mee, omdat het gaat om de integratie van private en publieke clouds. Hier zijn enkele veelvoorkomende uitdagingen:

Complexiteit

Hybride cloudomgevingen zijn vaak complexer dan volledig private of volledig publieke clouds. Het beheer van meerdere platforms, services en technologieën kan leiden tot een grotere complexiteit in termen van configuratie, integratie en onderhoud.

Data-integratie en Migratie

Het verplaatsen van gegevens tussen private en publieke clouds kan uitdagend zijn. Het vereist een grondig begrip van de gegevensarchitectuur, synchronisatie van gegevens en het minimaliseren van downtime tijdens migraties.

Netwerkcomplexiteit

Het opzetten van betrouwbare en veilige netwerkverbindingen tussen private en publieke clouds is uitdagend. Het vereist vaak geavanceerde netwerkconfiguraties, zoals VPNs, SD-WAN, en directe verbindingen.

Kostenbeheer

Het effectief beheren van kosten in een hybride omgeving kan complex zijn. Het vereist een goed inzicht in de kostenstructuur van elke cloudprovider en het implementeren van strategieën om kosten te optimaliseren.

Vendor Lock-in

Het vermijden van vendor lock-in kan lastig zijn bij het gebruik van specifieke services of technologieën die sterk zijn geïntegreerd met een specifieke cloudprovider. Dit kan de flexibiliteit beperken bij het verplaatsen van workloads tussen clouds.

Training en Vaardigheden

Het beheren van hybride cloudomgevingen vereist specifieke vaardigheden en kennis van de gebruikte cloudplatforms. Het opleiden van personeel en het waarborgen van de juiste vaardigheden binnen het team zijn essentieel. Dat alleen kan al een reden zijn om het aantal cloudomgevingen zoveel mogelijk te beperken.

Service Level Agreements (SLA’s)

Het handhaven van consistente service levels over verschillende clouds kan een uitdaging zijn. Het vereist een grondig begrip van de SLA’s van elke cloudprovider en strategieën voor het waarborgen van prestaties.

Operationele Complexiteit

Het beheren van dagelijkse operationele taken, zoals monitoring, logging en probleemoplossing, is complexer in een hybride omgeving vanwege de diversiteit aan systemen en tools.

Orkestratie betekenis en conclusies

Hybride cloud orkestratie is essentieel voor organisaties die willen profiteren van zowel private als publieke clouds, omdat het helpt om een samenhangende en geoptimaliseerde IT-infrastructuur te handhaven. Het stelt ons ook in staat om flexibel te zijn en snel te reageren op veranderende zakelijke behoeften, waarbij we resources effectief inzetten waar dat het meest zinvol is.

Het overwinnen van de uitdagingen vereist een doordachte strategie, goed ontwerp en het gebruik van geschikte technologieën en partners. Een mogelijkheid is te om te kiezen voor een geleidelijke overstap naar een hybride cloudmodel en te beginnen met minder complexe workloads voordat we naar meer kritieke systemen migreren. Deze keuze zorgt er bovendien voor dat we blijven voldoen aan de compliance-eisen van alle betrokken cloudproviders. Zo houden we de implementatie van  beveiligingsmaatregelen overal consistent.

Een hybride cloud oplossing stelt organisaties in staat om het beste van beide werelden te benutten: de flexibiliteit en schaalbaarheid van de publieke cloud gecombineerd met de controle en beveiliging van de private cloud. Orkestratie is echter essentieel, het helpt bij het verminderen van complexiteit en het verbeteren van operationele efficiëntie.

Gerelateerde artikelen

  • Schaalbaarheid als software requirement, betekenis en definitie
  • Het SaaS Business Continuity Plan
  • De 10 grootste SaaS beveiligingsrisico’s


This post first appeared on ITpedia, The IT Knowlegde Source, please read the originial post: here

Share the post

Hybride Cloud Orkestratie: AWS, Azure en GCP applicaties samen laten werken

×

Subscribe to Itpedia, The It Knowlegde Source

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×