Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Wat is de rol van een Repository in SCRUM?

Repository in Scrum

Repository is een begrip dat ontwikkelaars onderling vaak gebruiken. Ze hebben het namelijk nodig in hun dagelijkse werk. Voor een beginner of een buitenstaander roept de term wel de nodige vragen op. Daarom een nadere uitleg in dit artikel.

Wat is een repository?

PhoenixNap komt met de volgende definitie:

Een repository, of repo, is computeropslag voor het onderhouden van gegevens of softwarepakketten. Deze locatie bevat bestanden, databases of informatie die is georganiseerd voor snelle toegang via een netwerk of rechtstreeks. Met een repo kunnen gegevens worden geconsolideerd met een versiebeheersysteem om metagegevens op te slaan voor elk bestand en logboekwijzigingen.

Met softwareopslagplaatsen kunnen gebruikers specifieke gegevens, code of softwarepakketten lokaliseren en verkrijgen in een beveiligde omgeving met behulp van toegangscontrole- en authenticatiesystemen. Enkele van de meest bekende gehoste software-opslagplaatsen zijn GitHub, BitBucket en SourceForge.

Kort en bondig

Een repository is een opslagplaats voor broncode en andere bestanden die we gebruiken in IT-projecten. Ontwikkelaars gebruiken het om wijzigingen in de code bij te houden en om de onderlinge samenwerking mogelijk te maken.

Voorbeelden van het gebruik van een repository

Hier zijn enkele voorbeelden van hoe we een repo kunnen gebruiken:

  1. Documenteren van wijzigingen in de code.
  2. Het mogelijk maken van samenwerking tussen ontwikkelaars.
  3. Het delen van code tussen verschillende projecten.
  4. De opslag van documentatie en andere bestanden die nodig zijn voor het project.

Het gebruik van een repo in Scrum

Repositories gebruiken we vaak in de context van Scrum. In Scrum werken we met zogenaamde “product backlogs” en “sprints” om de ontwikkeling van software te organiseren. Een product backlog is een lijst van alle features, taken en bugs die we moeten oplossen voor het project. Een sprint is een kort ontwikkelingscyclus waarin een deel van de items op de product backlog worden opgepakt.

In Scrum kunnen we de repository gebruiken om de voortgang van het project te volgen en te managen. Door bijvoorbeeld bij te houden welke taken er zijn afgerond en welke we nog moeten oppakken, kan het team de voortgang van het project beter in de gaten houden en eventueel bijsturen waar nodig. Daarnaast kunnen we de repo ook gebruiken om feedback te geven op de code van andere ontwikkelaars, bijvoorbeeld door middel van code reviews.

Werkt ieder scrumteam met een repository?

Het gebruik van een repository is gebruikelijk in vrijwel alle Scrum-teams die werken aan software-ontwikkeling. Het hebben van een centrale opslagplaats voor de codebase is namelijk essentieel voor het succesvol managen van het project.

Meestal gebruiken Scrum-teams een repo zoals Git, SVN of Mercurial om de code te managen. Dit stelt ontwikkelaars in staat om hun code aan het project toe te voegen, wijzigingen te delen en samen te werken aan verschillende functies en taken. Het stelt ook Scrum-teams in staat om verschillende versies van de codebase te beheren, bijvoorbeeld voor verschillende releases van de software.

Een repository kan ook een belangrijk hulpmiddel zijn voor het bijhouden van de voortgang van het project. Het kan worden gebruikt om de status van de verschillende functies en taken bij te houden, evenals de wijzigingen die zijn aangebracht en de personen die daaraan hebben gewerkt. Dit kan het team helpen om beter inzicht te krijgen in de voortgang van het project en eventuele problemen tijdig te identificeren en op te lossen.

De omvang van het scrum-team

Een repo kunnen we gebruiken om de codebase van het project op te slaan en te beheren. Dit kan bijvoorbeeld een Git-repository zijn, waarin de ontwikkelaars hun code kunnen pushen en pullen. Door de code op deze manier te managen, kunnen meerdere ontwikkelaars tegelijkertijd werken aan de code en wijzigingen volgen en beheren.

Het gebruik van een repository is dus nuttig voor elk scrum-team, ongeacht de grootte van het team. Het helpt bij het bijhouden van wijzigingen in de code en maakt samenwerking tussen ontwikkelaars mogelijk. Zelfs als je de enige ontwikkelaar bent is de repo nuttig voor het documenteren van de ontwerpbeslissingen en wijzigingen in de code.

11 Aandachtspunten en kenmerken van Repositories

Hieronder ga ik dieper in op een aantal vragen over de toepassing en Best Prectices van repositories.

1. Wat is een opensource repository?

Een opensource repository is een repo waarvan de broncode (sources) is gepubliceerd en vrij beschikbaar is voor iedereen. Iedereen kan en mag deze software kopiëren, aanpassen, aanvullen en verspreiden zonder kosten aan auteursrechten en of andere toeslagen.

2. Heeft iedere ontwikkelomgeving een repository?

Niet elke ontwikkelomgeving heeft een repository. Het gebruik van een repo is echter wel een best practice in softwareontwikkeling en daarom kunnen we het vaak tegenkomen in projecten.

3. Speciale kennis die nodig is om met een repository om te gaan

Ja, we hebben speciale kennis nodig om met een repository om te gaan. Als we echt wil gaan werken met bijvoorbeeld GitHub en de mogelijkheden van het platform wil benutten, is het aan te raden om een goede training te volgen en er dieper in te duiken.

4. De nadelen van het gebruik van een repository

Er zijn enkele nadelen aan het gebruik van een repository, zoals:

  1. Het kan tijd kosten om te leren hoe je een repository moet gebruiken.
  2. Het kan extra werk zijn om wijzigingen in de code bij te houden en te documenteren.
  3. Tenslotte kan het extra opslagruimte vereisen voor het bewaren van bestanden.

Over het algemeen wegen de voordelen van het gebruik van een repository echter zwaarder dan de nadelen.

5. Kosten en inspanningen die we kunnen verwachten bij de implementatie van een repository

De kosten en inspanningen die nodig zijn voor de implementatie van een repo zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

  • De grootte van het projectteam.
  • Het type repository dat wordt gebruikt.
  • De complexiteit van de code die we opslaan in de repository.
  • De beschikbaarheid van ontwikkelaars om de repository te onderhouden.

Over het algemeen zijn de kosten en inspanningen voor de implementatie van een repository echter relatief laag in vergelijking met de voordelen die het biedt.

6. Welke rol heeft de repository in de onderhoudsfase, als het project reeds afgesloten is?

De repository speelt nog steeds een belangrijke rol in de onderhoudsfase van het project. Het wordt gebruikt om wijzigingen in de code bij te houden en om samenwerking tussen ontwikkelaars mogelijk te maken. Het kan ook worden gebruikt om documentatie en andere bestanden op te slaan die nodig zijn voor het onderhoud van het project.

7. Problemen die we tegen kunnen komen als we veranderen van ontwikkelomgeving

Als we veranderen van ontwikkelomgeving, kunnen er enkele problemen optreden met de repository. Bijvoorbeeld:

  1. De nieuwe ontwikkelomgeving ondersteunt mogelijk niet hetzelfde type repo als de oude omgeving.
  2. Er kunnen problemen zijn met het importeren van de code vanuit de oude repo naar de nieuwe repository.
  3. Er kunnen problemen zijn met het bijhouden van wijzigingen in de code als gevolg van verschillen tussen de oude en nieuwe ontwikkelomgeving.

Het is belangrijk om deze problemen te identificeren en op te lossen voordat we overstappen naar een nieuwe ontwikkelomgeving.

8. Problemen als we veranderen van methodologie

Als we veranderen van methodologie, kan ook dit problemen veroorzaken met de repository. Bijvoorbeeld:

  • De nieuwe methodologie ondersteunt mogelijk niet hetzelfde type repository als de oude methodologie.
  • Er kunnen problemen zijn met het bijhouden van wijzigingen in de code als gevolg van verschillen tussen de oude en nieuwe methodologie.
  • Door het samenvoegen en splitsen van datastructuren, programmamodules, projectfases en een andere rolverdeling dan de opzet geheel verschillen en niet aansluiten op de nieuwe situatie.
  • Er kunnen problemen zijn met het importeren van de code vanuit de oude repository naar de nieuwe repo.

Het is belangrijk om deze problemen te identificeren en op te lossen voordat we overstappen naar een nieuwe methodologie.

9. De repository en geheimhouding

De repository bevat veel data die de aard en opzet van nieuwe software vertegenwoordigen. Concurrenten hebben waarschijnlijk veel geld over om die informatie te bemachtigen. We moeten onze repo dus beschermen. Om de inhoud van de repository te beveiligen, kunnen we verschillende maatregelen nemen, zoals:

  • Het gebruik van toegangscontrole om te bepalen wie toegang heeft tot de repository.
  • Versleuteling om de inhoud van de repo te beschermen.
  • Het gebruik van beveiligde verbindingen om toegang tot de repository te beperken.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat ontwikkelaars zich bewust zijn van het belang van het beschermen van de inhoud van de repository en dat ze zich houden aan de beveiligingsprocedures die zijn vastgesteld.

Hackers liggen op de loer

Zoals gezegd bevat de repository gevoelige informatie en criminelen willen daarom onze systemen hacken. Dat doen ze bijvoorbeeld door het werkstation van een ontwikkelaar te infiltreren en malware te installeren. Waarschijnlijker is dat zij potentiële slachtoffers benaderen via e-mail, directe berichten en websites met downloadbare inhoud of peer-to-peer netwerken. Misbruik maken ze gebruik van onveilige draadloze netwerken.

Wat zijn de risico’s als een repository wordt gehackt?

Als een repository toch wordt gehackt, kunnen er verschillende risico’s zijn, zoals:

  1. Verlies van intellectueel eigendom en vertrouwelijke informatie.
  2. Verstoring van de ontwikkeling van het project.
  3. Verlies van vertrouwen van klanten en andere belanghebbenden.
  4. Verlies van klantgegevens en andere persoonlijke informatie.
  5. Financiële verliezen als gevolg van diefstal of fraude.
  6. Verstoring van de bedrijfsvoering als gevolg van downtime of andere problemen.

Het is dus belangrijk om de repository te beschermen tegen hackers door beveiligingsmaatregelen te nemen, zoals het gebruik van toegangscontrole, versleuteling en beveiligde verbindingen.

10. Kan een programmeur onze repository stelen?

Een programmeur kan echter geen repository stelen. Een repository is een opslagplek voor alle veranderingen, versies en bestanden van een project. Daardoor kunnen developers “versiebeheer” uitvoeren op alle onderdelen van een project tijdens de ontwikkeling. Let op, het is wel mogelijk dat een programmeur de code van een repo kopieert en deze zonder toestemming gebruikt voor eigen doeleinden.

11. Wat als de repo down gaat?

Het blijft een systeem van software en hardware, en deze kan altijd falen. Als de repo down gaat, veroorzaakt dit meestal problemen voor het projectteam. Een snelle reconstructie kan de schade echter binnen de perken houden. Daarom is het belangrijk om regelmatig back-ups te maken van de repo en om een offline plan te hebben voor het geval de repo niet beschikbaar is.

Discussieer mee op ITpedia LinkedIn of op Financial Executives LinkedIn.

Gerelateerde artikelen

  • Gestructureerd programmeren is de basis voor een goede programmeerstijl
  • Teamvorming van SCRUM-teams, dat valt soms tegen
  • Is Agile/SCRUM moderne slavernij?


This post first appeared on ITpedia, The IT Knowlegde Source, please read the originial post: here

Share the post

Wat is de rol van een Repository in SCRUM?

×

Subscribe to Itpedia, The It Knowlegde Source

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×