Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

ITIL & DevOps: Vrienden of vijanden?

ITIL + DevOps

Sluiten ITIL & DevOps elkaar uit? Of kunnen we ze zien als complementaire benaderingen die elk hun eigen voordelen toevoegen? Wendbaarheid die samen gaat met vaste IT processen? Sommige mensen hebben moeite DevOps te begrijpen, laat staan ​​hoe het zich verhoudt tot een gestructureerd framework als ITIL.

Onder IT-ers zijn er veel meningen over DevOps & ITIL en vaak worden we gevraagd te kiezen voor ITIL of DevOps, alsof het wit of zwart is.

Om die grote vraag vooraf te beantwoorden:

  • Nee, we hoeven niet te kiezen tussen DevOps en ITIL.
  • ITIL vervangt DevOps niet of vice versa.
  • DevOps lost niet alle problemen van een ITIL-omgeving op.
  • Nee, de implementatie van ITIL perfectioneert DevOps niet.

Het inrichten van goede IT-processen leidt echter wel tot veerkracht. Daarom kan een gemengde aanpak profiteren van de sterke punten van beide.

ITIL

ITIL is het meest algemeen erkende en geaccepteerde raamwerk voor IT-servicemanagement (ITSM). Het beschrijft een aantal ITSM-best practices en geeft richting aan organisaties.

In tegenstelling tot DevOps is ITIL een zeer gestructureerd framework dat is ontwikkeld om de efficiëntie te verhogen en statistieken voor IT-activiteiten te leveren. ITIL richt zich vooral op protocollen voor het implementeren, beheren en verbeteren van IT-diensten aan de gebruikers.

Wat is ITIL?

ITIL (Information Technology Infrastructure Library) is een set richtlijnen voor IT-servicemanagement. Deze richtlijnen hebben betrekking op best practices en beproefde processen voor alles, van incidentmanagement tot probleemmanagement en change management.

Omdat ITIL zo sterk gestructureerd is, moeten we veel specifieke termen en concepten kennen om het effectief te kunnen gebruiken. ITIL wordt beheerd door een particulier bedrijf met winstoogmerk. Dit is anders bij DevOps, dat is een amorfe filosofie, zonder eigenaar.

De complexiteit en nauwkeurigheid van ITIL zorgen voor overhead binnen IT-teams. ITIL ging DevOps echter vooraf, waaruit blijkt dat er een aantal gebieden zijn waar ITIL niet voldoet aan alle behoeften.

Basisprincipes van ITIL

ITIL definieert en documenteert IT-processen met een sterke focus op overzicht en planning. Maar het kan uiteindelijk leiden tot het creëren van silo’s, wat precies het tegenovergestelde is van DevOps. Het probleem met silo’s is het gebrek aan transparantie tussen teams, wat leidt tot:

  • Een gebrek aan efficiëntie.
  • Hiaten in de beveiliging.
  • Hogere IT-kosten.

ITIL 4 biedt bedrijven nog steeds de begeleiding die nodig is om de uitdagingen van servicemanagement aan te gaan. De meest opvallende veranderingen in deze versie hadden echter betrekking op de transformatie naar cloud en DevOps. Dankzij het nieuwe Service Value System (SVS) omvat ITIL 4 namelijk Continue Verbetering.

DevOps

DevOps is de praktijk van het overbruggen van de kloof tussen ontwikkeling en operaties. De kernprincipes zijn open communicatie, samenwerking en gedeelde doelen. De reden waarom we DevOps als een filosofie benoemen, is dat organisaties bij het transformeren vaak een stap terug moeten doen en een aantal van de meest fundamentele keuzes van IT-processen moeten heroverwegen.

Wat is DevOps?

In tegenstelling tot ITIL, is er geen handboek met best practices voor een DevOps-team. In de kern zijn we het er over eens dat DevOps bedrijfswaarde levert door organisatorische silo’s te doorbreken en de transparantie te vergroten. Het bevordert  een open communicatie tussen ontwikkelaars en IT-operations-teams.

De DevOps-filosofie draait om Continuous integration en Continuous Delivery (CI/CD). Volgens de critici staat dit haaks op het ITIL-raamwerk.

Basisprincipes van DevOps

In tegenstelling tot ITIL is DevOps geen framework en geen eenduidige manier waarop IT processen werken. DevOps is een totaal nieuwe manier van denken die een culturele verschuiving met zich brengt.

Door het ontwikkelteam te combineren met het operationele team kunnen we:

  • Taken stroomlijnen.
  • IT processen automatiseren.
  • Menselijke inspanning concentreren op productiviteit.
  • Applicaties met hoge snelheid opleveren.

In DevOps voeren we frequente kleine code-releases uit in minder tijd. Daardoor kunnen we bugs en andere problemen veel sneller detecteren dan in traditionele omgevingen, wat resulteert in snellere fixes die gemakkelijker te implementeren zijn.

Door de Dev- en Ops-teams te combineren, doorbreken we silo’s en stimuleren we een cultuur van samenwerking. Daardoor zijn we in staat om sneller hoogwaardige software te produceren.

De ITIL & DevOps misvattingen

DevOps is in wezen dus een filosofie, een perspectief op hoe we de problemen tussen ontwikkelings- en operationele teams kunnen aanpakken. ITIL is echter een gecodificeerd ITSM framework dat is ontworpen om IT beter te integreren met zakelijke behoeften. Er is dus enige overlap maar deze twee methodes pakken verschillende kernproblemen aan. 

1. DevOps kan ITIL vervangen

We doen geen ITIL meer, we zijn nu een DevOps-organisatie. Deze bewering kan gewoon niet waar zijn. Hoewel IT-afdelingen afstand nemen van ITIL-trainings- en processilo’s, moeten ze nog steeds servicemanagement doen. Denk meer eens aan Support, Incidenten, Registratie en Kostentoerekening, dit zijn essentiële bedrijfsfuncties. DevOps geeft ons echter geen procesrichtlijnen zoals ITIL dat doet.

2. DevOps = continuous development, continuous integration en geautomatiseerde delivery

Hoewel DevOps continuous development, integration en geautomatiseerde delivery omvat, draait het daar niet alleen om. Het is niet noodzakelijkerwijs de kern van de implementatie. Het belangrijkste achter DevOps filosofie is simpelweg het wegnemen van oude verdeeldheid en het samenwerken tussen Dev en Ops. 

Die samenwerkingsaanpak kan allerlei bedrijfsresultaten verbeteren, ook als ons team continuous development en geautomatiseerde delivery nog niet volledig onder de knie heeft.

3. ITIL is veel documentatie met zware IT processen die teams vertragen

ITIL wordt vaak misbruikt als “de regels”, in plaats van als richtlijn die openstaat ​​voor interpretatie. De waarheid is dat ITIL is wat we er zelf van maken. Als het te strak aanvoelt, hebben we ergens een verkeerde beslissing genomen. Gelukkig kunnen we deze beslissing ongedaan maken.

ITIL kunnen we het beste benaderen als een vertrekpunt voor het begrijpen van complexe IT-processen. Processen die de meeste organisaties moeten managen. Het is dus bedoeld om ons de context te geven die we nodig hebben om beslissingen te nemen zodat ons IT-team effectief en efficiënt kan werken.

4. ITIL is alleen voor grote bedrijven

Het is waar dat grote organisaties het voortouw hebben genomen over ITIL. Maar ook kleine bedrijven kunnen profiteren van dit framework. Bedrijven van elke omvang moeten namelijk weten hoe ze moeten omgaan met changemanagement en incidentmanagement. 

Ook start-ups moeten op een gegeven moment hun IT-teams organiseren. Anders slagen ze er niet in om te schalen en zou een enkele storing hen de kop kunnen kosten.

Kunnen we ITIL & DevOps naast elkaar gebruiken?

Nu we ITIL & DevOps vergeleken hebben blijft de vraag: Kunnen we ze samen gebruiken?

Vanuit een DevOps-perspectief lijkt ITIL soms een reeks obstakels die niets anders doen dan alles vertragen en in de weg zitten. Op het eerste oog zou dit waar kunnen zijn.

De continue processen en flexibele relaties binnen DevOps zijn immers direct in strijd met de strakke principes van ITIL. DevOps heeft echter elementen om het ITIL-framework mee uit te breiden en te versterken. Bedrijven kunnen met deze integratie beginnen door:

  1. Inventariseren van de belangrijkste ITIL-processen die we  nodig hebben.
  2. Zichtbaar maken waar problemen in die processen optreden.

Eventuele vertragingen of zwakke punten in onze huidige aanpak kunnen een startpunt zijn voor de introductie van DevOps. Automatisering en continuous delivery kunnen sommige gevolgen verlichten.

Een belangrijk deel van het servicemanagement is bijvoorbeeld afhankelijk van ticketingsystemen. Daarbij moet iemand handmatig een ticket maken om een ​​reeks taken te starten. Door DevOps in dit proces te introduceren kunnen we bepaalde repetitieve taken automatiseren.  Daardoor kunnen we medewerkers vrijmaken voor het oplossen van belangrijke zakelijke uitdagingen.

De collaboratieve aard van DevOps zal mede bijdragen aan een beter relatie tussen het ontwikkel- en IT-operationsteam. Hierdoor vergroten we de transparantie van vitale data.

ITIL & DevOps (ervaring en wendbaarheid) staan ​​niet op gespannen voet

ITIL & DevOps kunnen we uiteindelijk uitstekend tegelijkertijd gebruiken. Door de best practices in te zetten, kunnen bedrijven de balans vinden tussen traditionele procedures en moderne  flexibiliteit.

Als we de doelen begrijpen die deze methoden met zich meebrengen en deze op de juiste manier implementeren kan ons bedrijf er van profiteren. Het is helder dat ITIL en DevOps beiden dezelfde doelen voor ogen hebben:

  • Verhogen van de efficiëntie.
  • Verbeteren van de samenwerking.

Om ITIL en DevOps succesvol samen te gebruiken, kunnen we het beste ITIL aanpassen om te werken binnen de context van DevOps. Vertragende factoren moeten we tijdens die activiteit zien uit te bannen.

Gerelateerde artikelen

  • DevOps Build – Continuous Integration
  • DevOps Code – An Agile Change Management process
  • Zo worden servicenormen meetbaar


This post first appeared on ITpedia, The IT Knowlegde Source, please read the originial post: here

Share the post

ITIL & DevOps: Vrienden of vijanden?

×

Subscribe to Itpedia, The It Knowlegde Source

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×