Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Independent Software Vendor afhankelijk van Cloud infrastructuur

IaaS-PaaS-SaaS

Independent Software Vendors zijn als SaaS provider sinds de afgelopen 10 jaar niet meer weg te denken uit de huidige software-industrie. De cloud is daarbij een belangrijke “enabler” voor de groei. Niet verwonderlijk, want het SaaS-model biedt voor een Independent Software Vendor veel voordelen ten opzichte van het traditionele ‘on-premises’ model van software ontwikkelen en leveren.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Pieter Kuijer van Solvinity.

Wat is een Independent Software Vendor?

Een Independent Software Vendor (ISV) is een bedrijf dat consumenten- of bedrijfssoftware bouwt, ontwikkelt en verkoopt aan eindgebruikers. Met andere woorden, een ISV is een bedrijf waarvan de belangrijkste functie het distribueren van zijn software is. Independent Software Vendors noemen we ook wel software-uitgevers. ISV’s zijn een belangrijkste branche in de IT-industrie geworden door dat zij nieuwe technologieën en oplossingen creëren, promoten en verspreiden.

Wanneer een Independent Software Vendor software verkoopt aan de eindgebruiker, blijft de software altijd het eigendom van de softwareleverancier. De eindgebruiker koopt een licentie voor het gebruik van de software.

Independent Software Vendors verschillen van softwareleveranciers die voor een OEM (Original Equipment Manufacturer) werken doordat ze in de eerste plaats softwaretoepassingen bouwen voor bedrijfsprocessen. Ze maken dus geen backend-applicaties op systeemniveau. Hardwarefabrikanten die ook software distribueren zijn geen Independent Software Vendors.

ISV’s zijn er in alle soorten en maten, van startende studenten tot gevestigde leveranciers van oplossingen. Als we eigen software of applicaties ontwikkelen, op de markt brengen en verkopen, dan zijn we een ISV.

ISV groei

Volgens IDC komt meer dan 60% van de totale cloud-omzet in 2022 uit SaaS-diensten. Daarmee zijn ze de drijvende kracht voor de groei van de cloud. Bijna de helft van de SaaS-omzet zit in infrastructuur- en platformdiensten (IaaS en PaaS), die een Independent Software Vendor inzet voor de ontwikkeling, bouw en distributie van zijn oplossingen. De snelheid, schaalbaarheid en flexibiliteit die de cloud biedt heeft het hele softwareontwikkelingsproces enorm beïnvloed. Dit geldt eveneens voor de onderliggende technologie zoals virtualisatie en containers.
Lees meer over het verschil tussen cloud en SaaS.

Nieuwe functionaliteit moet snel beschikbaar zijn, en dat legt druk op de ISV om het hele ontwikkelings- en releaseproces goed te stroomlijnen.

Independent Software Vendor: Visie op migratie

In een dossier van McKinsey uit 2018 (maar nog steeds relevant) werd het proces van het naar de cloud brengen van applicaties al goed uitgelegd. Het transformatie- en transitieproces waar een Independent Software Vendor doorheen moet, is geen simpele “lift & shift”. Het vraagt van de softwareontwikkelaar een visie op migraties van traditionele C/S software, DevOps, Security en het verregaand automatiseren, om maar een paar onderwerpen te noemen.

Ook het bedrijfsmodel van de ISV is veranderd. Het SaaS-model heeft het aankoopproces van applicatiesoftware behoorlijk beïnvloed. Waar voorheen de ‘line-of-business executive’ een beïnvloeder was, is deze nu de ‘economic buyer’. Voor ISV’s biedt dit nieuwe kansen en mogelijkheden. Het vereist wel een ander business model, waarin sales en marketing een belangrijke rol spelen. De grote deals van “vroeger” waarin software werd verkocht zien we niet veel meer. Het ‘subscription’ model betekent dat de Independent Software Vendor zijn financiële huishouding moet herzien. Daarnaast worden bedrijven veeleisender: een excellente user experience en uitgebreide functionaliteit. Nieuwe functionaliteit moet snel beschikbaar zijn. Dat legt druk op de ISV om het hele ontwikkelings- en releaseproces goed te stroomlijnen.

Centraal staat de kern van het bedrijfsproces van de ISV; het ontwikkelen en leveren van de functionaliteit waar klanten om vragen. Technologie en infrastructuur zijn dienend.

Cloud infrastructuur als integraal onderdeel van SaaS-applicaties

Deze ontwikkelingen in de software-industrie maken het verschil tussen ISV’s die het SaaS-model hebben omarmd en ISV’s die nog op twee benen hinken pijnlijk duidelijk. Het verschil is niet alleen terug te zien in groei en omzet maar ook in kpi’s zoals churn. Dit maakt de implementatie van het SaaS-model voor ISV’s niet alleen relevant, maar ook urgent. Van het migreren van C/S en implementaties on premises tot het cloud native ontwikkelen van nieuwe applicaties.

Centraal staat de kern van het bedrijfsproces van de ISV: het ontwikkelen en leveren van de functionaliteit waar klanten om vragen. Technologie en infrastructuur zijn dienend. En daar zit een angeltje: de infrastructuur is in het “as-a-service” model een integraal onderdeel van de oplossing geworden. Dit beïnvloedt het bedrijfsproces én het bedrijfsmodel van de ISV. Dit betekent dat zij cloud infrastructuur, cloud security en kostenmodellen van de cloud moeten verwerken in hun dienst om deze op de meest optimale manier te ontwikkelen en aan te bieden. En liever niet morgen, maar vandaag.

Een ISV kan alleen een succesvol softwarebedrijf creëren als hun software continu wordt bijgewerkt, beschermd en inkomsten genereert. Het ontwikkelen van een succesvolle SaaS-strategie voor het genereren van inkomsten begint met de selectie van de juiste cloud leverancier.

LinkedIn GroupDiscussieer mee op LinkedIn.

Gerelateerde artikelen

  • Een Multi Cloud Strategie? Een grote uitdaging voor ontwikkelaars!
  • Software onderhoud, een valkuil voor SaaS gebruikers
  • 8 Nadelen van SaaS


This post first appeared on ITpedia, The IT Knowlegde Source, please read the originial post: here

Share the post

Independent Software Vendor afhankelijk van Cloud infrastructuur

×

Subscribe to Itpedia, The It Knowlegde Source

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×