Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

8 Nadelen van SaaS

Over de nadelen van Saas zijn niet veel artikelen geschreven. Dat komt omdat de voordelen immens en veel omvattend zijn. Op ITpedia staan dan ook tientallen artikelen over SaaS. Maar, denk na voor je begint want er zijn ook 8 nadelen die je voor je eigen situatie moet afwegen voor je er mee begint.

Wat is SaaS

SaaS (Software as a Service) is een softwaredistributiemodel waarin een externe provider toepassingen host en deze beschikbaar stelt aan klanten via internet. Dit echter zonder klantverantwoordelijkheden op elke laag. Denk aan oplossingen als Gmail, Office 365 en Dropbox.

SaaS kan ons helpen om het maximale uit een beperkt IT-budget te halen en desondanks toegang te krijgen tot de nieuwste technologie en professionele ondersteuning.

Het softwarelicentie- en leveringsmodel van SaaS

  • De Software wordt in licentie gegeven op basis van een abonnement – meestal maandelijks of jaarlijks.
  • SaaS hosten we centraal in de Cloud.
  • De toepassing is toegankelijk via een browser via een internetverbinding.

SaaS is een alternatief voor de traditionele software-installaties op locatie. Het is een veelgebruikte methode voor het leveren van zakelijke applicaties, waaronder:

  • Kantoor- en communicatiesoftware (Office 365).
  • Salaris- en boekhoudprogramma’s.
  • Software voor relatiebeheer (CRM).
  • HR-beheersoftware.
  • Enterprise Resource Planning programma’s (ERP).
  • Suites voor bedrijfsprestatiebeheer.
  • Mobiele applicaties.

De 8 grootste nadelen van SaaS

Hoewel het gebruik van software als een service voor de meeste bedrijven een zeer haalbare optie lijkt, zijn er ook enkele nadelen waarmee we rekening moeten houden. Daarom hebben we 8 Nadelen Van Saas-toepassingen op een rijtje gezet.

1. Onvoldoende gegevensbeveiliging

Security is een van de grootste zorgen van bedrijven die op zoek zijn naar een SaaS-toepassing. Kwesties zoals identiteits- en toegangsbeheer moeten we aanpakken voordat we deze gevoelige data aan een derde partij toevertrouwen. Met name in het geval van toegankelijkheid vanaf een mobiel apparaat moeten we strikte maatregelen nemen.

Als we gebruikmaken van meerdere cloudservices, moeten we er rekening mee houden dat het deactiveren van een ex-medewerker een hoofdpijndossier kan zijn.

Beveiliging is tijdrovend omdat iedere klant stappen moet ondernemen om ervoor te zorgen dat de leverancier over de juiste besturingselementen en maatregelen beschikt voor de verschillende soorten data.

2. Problemen met naleving van voorschriften

Wanneer we onze kritieke data opslaan in het datacenter van de serviceprovider, is het moeilijk om te voldoen aan de GDPR voorschriften. We moeten weten welke regels op ons bedrijf van toepassing zijn, de juiste vragen aan onze serviceprovider stellen en eventuele inconsistenties in het proces aanpakken. Bovendien moet we vooraf en een oplossing implementeren om eventuele overtredingen of datalekken aan te pakken.

Daarom is het beheer van de data belangrijk en moeten we dit in een contract regelen om ervoor te zorgen dat er protocollen zijn voor kennisgeving van inbreuken, verwijdering van data en gegevensnauwkeurigheid.

3. Gebrek aan controle blijft een van de nadelen

Over in-house software applicaties heeft een bedrijf een hogere mate van controle dan over gehoste oplossingen. Daarbij ligt de controle echter bij een derde partij. Bij SaaS toepassingen geldt doorgaans bovendien dat iedereen de nieuwste versie van de softwareapplicatie moet gebruiken. Upgrades of wijzigingen in de functies kunnen we niet uitstellen en we moeten alles testen.

4. Contractuele verplichtingen

Op basis van een bestaande situatie zullen de verplichtingen voor iedere klant en SaaS toepassing verschillend zijn. Vertrouwelijkheid kan bijvoorbeeld een probleem zijn omdat contracten van derden kunnen verhinderen dat klanten bepaalde data deelt met een leverancier.

5. Omslachtige gegevensmobiliteit

De SaaS-markt is vol met startups, en veel van hen hebben niet genoeg ervaring om te overleven in een zeer competitieve sfeer. Wat gebeurd er echter in het geval van een calamiteit? Of als we van willen veranderen? Wordt het overdragen van kritieke data omslachtig of is dat al voorbereid? We kunnen beter onszelf voorbereiden op een al dan niet geplande verhuizing.

Zo’n verhuizing kan ingewikkeld zijn omdat lokale normen de overdracht kunnen beperken. Dit is afhankelijk van:

  • Het type data.
  • Het land waar onze data zich bevinden.
  • Of we alternatieve opslag kunnen regelen.
  • De rechten van de gebruikers.

Bij het kiezen van een SaaS-leverancier, is het verstandig om ervoor te zorgen dat we een lock-in situatie voorkomen door vooraf een exitstrategie op te stellen.

6. Nadelen om slechtere prestaties

Een browser-gebaseerde, extern gehoste applicatie die bovendien via een internetverbinding wordt ontsloten roept zorgen op de prestaties. Zeker als we dit vergelijken met software die draait op een desktop of via het bedrijfs-LAN. Het is duidelijk dat sommige taken geschikter zijn voor het SaaS-model dan andere. Tot het moment echter dat de snelheid van de internetverbinding geen probleem meer is. 

Ondertussen kunnen we hulpprogramma’s voor systeembeheerders gebruiken om de prestaties te meten en te verbeteren. Bedrijven moeten bovendien investeren in een snelle en betrouwbare internetverbinding om deze factor zoveel mogelijk te beheersen.

SaaS werkt dus op iets lagere snelheden dan lokale client- of servertoepassingen. Het is daarom verstandig om onze eisen met betrekking tot de prestaties van onze software vooraf in kaart te brengen voor we SaaS overwegen.

7. Lastige software-integratie

Hoewel SaaS steeds populairder wordt, zijn er nog steeds veel toepassingen die niet op een gehost platform te verkrijgen zijn.

Bedrijven die meerdere SaaS-applicaties gebruiken of SaaS aan bestaande lokale applicaties willen koppelen, krijgen te maken met software-integratie uitdagingen. De interne API’s en gegevensstructuren zijn namelijk mogelijk niet goed te integreren met de externe software. Daarom moeten we altijd compatibiliteitscontroles uitvoeren met alle SaaS-applicaties om te bepalen of het gewenste resultaat mogelijk is. Een proeftuin is daarvoor de aangewezen fase waarin de software zich kan bewijzen.

8. Risico van uitval

Aangezien het SaaS-model is gebaseerd op internetverbindingen, verliezen we de toegang tot onze software of data als de internetservice uitvalt.

Ondanks de beste infrastructuur van cloudproviders komen dit soort storingen voor. De oorzaken variëren van overmacht tot menselijke fouten. Elke downtime is irritant, maar een langdurige uitval van een kritieke SaaS toepassing kan rampzalig zijn. Daarom moeten we de SLA (Service Level Agreement) en historische prestaties van onze serviceprovider zorgvuldig onderzoeken. Hetzelfde geldt voor rampenplannen waarover de leverancier moet beschikken voordat we onze bedrijfskritieke applicaties uitbesteden aan de public cloud.

Blijf alert ten opzichte van de nadelen

In een steeds veranderend regelgevingslandschap is overweldigend om kennis te maken met voordelen van SaaS. Denk echter goed na over cybersecurity en wettelijke naleving van regels. Blijf zakelijke toegewijd en pas SaaS op de juiste manier toe.

Discussieer mee op LinkedIn.

-- Printbare PDF-versie --


Gerelateerde artikelen

  • 25 oktober 2018 Het SaaS Business Continuity Plan
  • 3 september 2018 De 10 grootste SaaS beveiligingsrisico’s
  • 24 september 2018 Content Delivery Network (CDN) uitgelegd
  • 16 september 2019 SaaS webshop Platforms, de voor- en nadelen
  • 23 november 2018 Technische requirements voor een SaaS infrastructure
  • 19 juli 2019 SaaS audit programma voor SaaS applicaties
  • 9 januari 2019 Het SaaS business model


This post first appeared on ITpedia, The IT Knowlegde Source, please read the originial post: here

Share the post

8 Nadelen van SaaS

×

Subscribe to Itpedia, The It Knowlegde Source

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×