Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

The Twist

Kuzey Avrupa’nın en büyük heykel parkı olan Kistefos’a ek bir müze olarak inşa edilen The Twist, aynı zamanda köprü görevi de görüyor. Merkezinden bükülmüş dikdörtgen formuyla bir heykeli andıran sanat köprüsü, parkı ikiye ayıran nehrin kıyılarını birleştirerek kültürel rotayı tamamlıyor.

Norveç’in Jevnaker kentinde yer alan Kistefos heykel parkının tarihi 100 yıl öncelere uzanıyor. O zamanlar bölgede bir odun hamuru işletmesi yer alıyormuş. İşletmenin sahibi, Norveçli işadamı ve sanat koleksiyoncusu Christen Sveaas, 1996 yılında işletmenin olduğu alana heykel parkını kurmuş. Parkta, çağdaş sanatın önemli isimlerinden Anish Kapoor, Olafur Eliasson, Lynda Benglis, Yayoi Kusama gibi uluslararası sanatçıların eserleri yer alıyor. Parka eklenen Twist ise yerel ve uluslararası geçici çağdaş sanat sergilerine ev sahipliği yapıyor.

Çağdaş heykel konsepti

Parkın bulunduğu bölgeden geçen Randselva nehrinin iki yakasını birleştiren bin metrekarelik Twist, Danimarkalı mimar Bjarke Ingels ve ekibinin Norveç’teki ilk projesi. Twist’in tasarımının ana konseptini parkın “çağdaş heykel” konsepti oluşturuyor.

Yapıya anıtsal bir heykel görünümü kazandırmak için tam ortasından bükülerek 90 derecelik bir kıvrım verilmiş. Binanın hacmindeki bu bükülme, müzenin Kuzey ve güney taraflarında iki farklı yükseklik ve iki farklı alan yaratıyor. Daha yüksek olan güney tarafında penceresiz ve dikey Bir Galeri, kuzey tarafında cam duvarlarla doğal ışık alan yatay bir galeri yer alıyor. Güney tarafta bulunan cam duvar bükülmeyi takip ederek yukarı doğru kıvrılıyor ve yirmi beş santimetre genişliğinde bir ışık şeridine dönüşerek kuzey tarafın doğal ışıktan faydalanmasını sağlıyor.

Müze tam ortadan 90 derecelik açıyla bükülüyor

Müzenin dış cephesi kırk santimetre genişliğinde düz alüminyum panellerle kaplı. Binanın bükümlü formu panellere “kitap yığını” görüntüsü kazandırıyor.

Işıkla ayrışan üç galeri

Twist’in içine hem kuzeyden hem de güneyden girilebiliyor. Her iki taraf da ana giriş işlevi görüyor. Güney girişi için dokuz metrelik, kuzey girişi için ise on altı metrelik alüminyum kaplı çelik bir köprü bulunuyor.

Müzenin güney girişi

Yapının dışındaki beyaz görünüm içeride de devam ediyor. Duvar ve tavanlar tek tip bir zemin olarak, sekiz santimetre genişliğinde beyaz boyalı çam çıtalarla kaplı. Duvar ve tavanlardaki bu bütünlük sanat eserlerini sergilemek için ideal bir zemin oluşturuyor.

Cam pencerelerde kullanılan kavisli form, galerinin gün ışığından üç farklı yoğunlukta yararlanmasını sağlıyor ve mekanı üç bölüme ayırıyor. Sanatsal programlamalar için galeriye esneklik kazandıran bu bölümler, kuzey tarafta geniş, doğal aydınlatmalı bir galeri; güney tarafta yapay ışıklandırmalı,karanlık ve uzun bir galeri; ikisi arasında ise bükülmüş tavandan dolayı ışık şeridi ile aydınlanan ve heykellerin sergilendiği üçüncü bir galeri oluşturuyor. Ayrıca kuzey galeride yer alan cam bir merdiven, depo alanları ve tuvaletlerin bulunduğu en alt seviyeye iniyor.

Fotoğraflar: Laurian Ghinitoiu / © BIG – big.dk

The Twist yazısı Kilsan Blog sitesine aittir.



This post first appeared on Mimari, Sanat, Tasarım, Çevre, Yaşam | Kilsan, please read the originial post: here

Subscribe to Mimari, Sanat, Tasarım, Çevre, Yaşam | Kilsan

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×