Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Ordos Müzesi

Parlak çelik panellerle bir kabuk gibi sarmalanmış olan Ordos Müzesi, başka bir dünyadan gelmiş “gizemli bir kabarcık” hissi uyandırıyor. Müze, bulunduğu coğrafyanın tarihine atıfta bulunan zamansız bir mimari tarz sergiliyor.

Müzenin ana girişi Fotoğraf: MAD Architects / i-mad.com

Ordos kenti, Çin Halk Cumhuriyeti sınırları içinde, İç Moğolistan özerk bölgesindeki Gobi Çölü’nün bozkırları üzerinde bulunuyor. Ordos Müzesi ise, kente yakın bir alanda kentsel bir proje olarak kurulan Kangbashi bölgesinde yer alıyor. Ordos bölgesinin tarihi ile İç Moğolistan’ın kültür ve geleneklerine odaklanmak üzere inşa edilen müzenin tasarımı Çinli Mimar Ma Yansong’un kurduğu MAD mimarlık ofisine ait.

Esin kaynağı jeodezik kubbeler

Kumul benzeri bir kent alanının tepesine, eğimli bir yüzeye yapılan bina, sekiz metrelik yeraltı seviyesine ve kırk metrelik yüksekliğe sahip. Doğal, düzensiz ve soyut yaklaşımlı formu ile kentin sert geometrisine karşıtlık oluşturan yapı, parlak metal panellerden meydana gelen bir kabuk ile sarılı.

Fotoğraf: MAD Architects / i-mad.com

Mimar Ma Yansong kabuğun tasarımında, ABD’li felsefeci, mühendis, mimar ve mucit olan Buckminster Fuller’ın bir mekanı en az gereçle örtme olanağı sağlayan jeodezik kubbelerinden etkilenmiş. Bronz renkli çelik yapısı sayesinde çevreyi de yansıtan kabuk, müzenin içini sert kış günlerinden ve sık yaşanan kum fırtınalarından koruyor.

Mağara atmosferi

Geniş merdivenlerle ulaşılan müze, kıvrımlı yüzeylerden ve boşluklardan oluşan organik tasarımıyla bir mağara görünümüne sahip. Kentsel bir mekan konseptiyle tasarlanan galeriler ve sergi salonları ise bu kıvrımlı duvarlarla birbirine bağlanıyor ve bir atriyumda birleşiyor.

Binanın her iki tarafında bulunan girişlerle ulaşılan atriyum, galeri ve sergi salonlarına ulaşmak için geçiş yolu olarak kullanılıyor. Katlar arasındaki bağlantılar ise hava köprüleri ile sağlanıyor. Yollardaki yönlendirmelerin ışık ve gölge geçişleri ile düzenlenmiş olması da iç mekandaki mağara atmosferini daha da kuvvetlendiriyor.

Doğal aydınlatma için kullanılan tavan pencereleri Fotoğraf: MAD Architects / i-mad.com

Atriyumun tavanında yer alan yuvarlak şekildeki panjurlu cam ile galerilerin çatılarındaki açıklıklar penceresiz olan müze içini hem doğal ışıkla dolduruyor hem de gölgelendirme ve doğal havalandırmaya olanak sağlıyor.

Müze içinde lobi, sergi alanları dışında konferans salonu, etkinlik alanları ve ofisler de yer alıyor.

Ordos Müzesi yazısı Kilsan Blog sitesine aittir.



This post first appeared on Mimari, Sanat, Tasarım, Çevre, Yaşam | Kilsan, please read the originial post: here

Share the post

Ordos Müzesi

×

Subscribe to Mimari, Sanat, Tasarım, Çevre, Yaşam | Kilsan

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×