Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Myeongjae Tarihi Evi

Fotoğraf: koreabridge.net

Koreli bir Neokonfüçyüs alimi olan Yun Jeung tarafından yaptırılmış olan Myeongjae Tarihi Evi, yüzyıllar boyu Korelilerin geleneksel mimari tarzını oluşturan bir hanok. Üç yüz yılı aşan bir tarihe sahip olan ve Kore’nin ulusal anıtları arasında yer alan ev, Yun Jeung ailesi tarafından orijinal haline sadık kalınarak korunuyor.

Birinci sınıf bir hanok olan Myeongjae Tarihi Evi, Güney Kore’deki Güney Chungcheong Eyaleti’nin Nonsan kentinde bulunuyor. Tarihi yapı, Kore topraklarında beş yüzyıldan fazla bir süre boyunca hüküm sürmüş Joseon Hanedanlığı döneminde, 1709 yılında inşa edilmiş.

Evin yapıldığı yıllarda çizilmiş yerleşim planı Fotoğraf: myeongjae.com

Evin sahibi olan Yun Jeung, hanedanlığın kralı Sukjong’a akıl hocalığı da yapmış, döneminin saygın bir bilgini ve düşünürü. İnandığı erdemler konusunda eğitimler veren Yun Jeung’un yaşam görüşü olan basitlik, sadelik ve paylaşım eve de yansımış. Öğrencilerinin de inşasına yardım ettiği ev, bilgelikle harmanlanmış bir tasarıma ve zarif bir iç mekana sahip. Etrafını çevreleyen bir sınır duvarı olmayan ev, Yun Jeung’un felsefesine uygun olarak tüm ziyaretçileri ağırlamak üzere yapılmış.

Olağanüstü bir hanok örneği

Myeongjae Tarihi Evi, Kore geleneksel evlerini tanımlayan hanokların olağanüstü bir örneğini sergiliyor. Tüm hanoklarda olduğu gibi doğa, ev ve insan arasındaki etkileşimi en üst seviyeye çıkarmak için evin konumu rüzgar, su, kara ve dağların uzaklığı ile yönü göz önüne alınarak inşa edilmiş. Bu şekilde evi çevreleyen tüm doğal unsurların içeriye girmesine izin verilerek doğa ile yapı arasında bir bütünlük sağlanmış. Tasarımda kullanılan organik biçim ve ölçüler ise, eve yapaydan uzak, doğal ve sade bir estetik kazandırmış.

Fotoğraf: myeongjae.com

Evin yapımında kullanılan malzemeler de tamamen doğal. Taş ve kilin yanı sıra, çatıda fırınlanmış kiremit, sütun ve doğramalarda ise ahşap kullanılmış. Evin içinde ise duvar, tavan ve zeminler dut ağacı kabuğundan yapılan ve Kore’ye özgü geleneksel bir kağıt olan hanji ile kaplı. Mükemmel bir yalıtım kapasitesine sahip olan hanji hem odaları sıcak tutuyor hem de saydamlığı sayesinde güneş ışığının girmesine izin veriyor. Ayrıca, havadaki fazla nemi emerek ve hava kuruduğunda buharlaştırarak nem seviyesini de ayarlıyor.

Evin sağında yer alan yüzlerce küpte soya fasulyesi ezmesi ile geleneksel soslar ve çeşniler bulunuyor Fotoğraf: myeongjae.com

Myeongjae Tarihi Evi’nde ısınma, yine tüm diğer hanoklarda olduğu gibi Koreliler tarafından bulunmuş çok özel bir yöntem kullanılıyor. Ondol adı verilen hem insan sağlığına uygun hem de son derece verimli olan sistemde, ısıtılması istenen odaların altına pişirme taşları döşeniyor ve taşlar ısıtılarak yerden ısıtma sağlanıyor.

Üç ana bölge

Myeongjae Tarihi Evi üç ana bölgeye ayrılıyor: Erkeklerin bölümü Sarangchae, kadınların bölümü Anchae ve ana oda Daechungmaru.

En önde Yer Alan ve ailenin erkeklerinin bir arada yaşadığı Sarangchae, erkek çocukların eğitildiği ve ailenin eğiliminin oluşturulduğu yer olarak oldukça önem taşıyor. Mekan, dört taraftan kapıları açıldığında geniş bir alan olacak şekilde tasarlanmış.

Daha arkada yer alan Anchae ise kadınlara özel olarak tasarlanmış kapalı bir alana sahip. Sarangchae’nin tersine özel olarak korunan bu bölümde yer alan iç avlu, ışık ve rüzgarı kontrol eden ahşap bir sundurma ile korunaklı hale getirilmiş.

Kadınlar bölümü Anchae Fotoğraf: myeongjae.com

İki bölüm arasında yer alan duvar, Anchae’nin gözlerden daha uzak olmasını sağlamış. Duvar altında yer alan ayakkabıların çıkarıldığı kısım ise kadın bölümüne gelen ziyaretçilerin kontrol edilmesi için yapılmış. Evde yer alan depolama alanları da mutfağın yer aldığı Anchae’ye yakın bir şekilde yerleştirilmiş.

Ana salon Daechungmaru Fotoğraf: artsandculture.google.com

Kare şeklinde olan ana oda Daechungmaru, tüm törenlerin ve düğünlerin yapıldığı ortak bir alan olarak kullanılmış. Mükemmel simetri ile düzenlenmiş olan oda, güneş ışığından en üst seviyede yararlanılacak şekilde tasarlanmış.

Myeongjae Tarihi Evi yazısı Kilsan Blog sitesine aittir.



This post first appeared on Mimari, Sanat, Tasarım, Çevre, Yaşam | Kilsan, please read the originial post: here

Share the post

Myeongjae Tarihi Evi

×

Subscribe to Mimari, Sanat, Tasarım, Çevre, Yaşam | Kilsan

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×