Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

İleri dönüşüme altın yansımalar: Kintsugi

Fotoğraf: tsugi.de

Kırılan seramik kapların onarımında amaç genellikle parçanın hiç hasar görmemiş gibi görünmesini sağlamak olur. Japonların sanatsal tekniği kintsugi ise kırıkları saklamaktansa daha belirgin hale getiriyor. Altın, gümüş ya da platin tozlarıyla parçaları birbirine yapıştırarak uygulanan teknik, onarılan her parçayı eşsiz bir objeye dönüştürüyor.

Japonca’da “altın onarım” anlamına gelen Kintsugi, kırılan seramik kaplara yeniden hayat veren ve onları tekrar kullanıma kazandıran bir teknik. Tamir edilen her parça, rastgele hasarlar nedeniyle düzensiz çizgiler oluşturduğu için hem daha değerli ve rafine bir görünüm hem de benzersizlik kazanıyor. Bu görünüm de kintsugi ile onarılmış her seramiğe sanatsal bir boyut ekliyor.

16. yüzyılda kintsugi ile onarılmış bir çanak, Etnoloji Müzesi, Berlin Fotoğraf: Daderot

Tarihi 15. yüzyıla uzanan kintsugi tekniğinin ortaya çıkışı bir efsane ile hikaye edilmiş. Efsaneye göre, 15. yüzyılda shogun Ashikaga Yoshimasa en sevdiği Çin yapımı çay çanağını kırar. Çanağı onarılması için Çin’e geri gönderirler. Çanak geri döndüğünde onarımın çirkin metal zımbalarla yapıldığını gören Japon ustalar daha şık bir onarım yöntemi bulmaya karar verir. Böylece, kintsugi, yalnızca kırılmış bir nesneyi düzeltmenin değil, onu güzel bir şeye dönüştürmenin bir yolu olarak ortaya çıkar.

Kintsugi, her doğu geleneğinde olduğu gibi ardında bir felsefe barındırıyor. Yapılan onarımlar, bir zanaat tekniğinden çok, kırılmayı eşyanın sonu yerine tarihinin bir parçası olarak kutlayan ve kusurların güzelliğine inanan wabi-sabi felsefesinin bir yansıması olarak görülüyor.

Fotoğraf: tsugi.de

Farklı uygulamalar

Kintsugi tekniği, temel olarak Japon boyası urushi ile çatlakların onarılması ve istenilen metal tozu ile kaplanmasından oluşuyor. Tekniğin uygulama aşamasında ise üç farklı yöntem bulunuyor. İlki, en klasik ve bilinen olan çatlakların veya kırık parçaların dolgulanması yöntemi. Bu yöntemde kırık parçaların tamamının yapıştırılabilecek kadar büyük parçalar halinde olması gerekiyor.

Diğer iki yöntem ise kırık parçaların ufalanmış ya da kaybolmuş olduğu durumlarda uygulanıyor. Böyle durumlarda parça yöntemi ile eksik bölümler tamamen metalle kaplanıyor veya patchwork yöntemi ile başka bir seramiğin uygun parçaları ile onarım tamamlanıyor.

İleri dönüşüme altın yansımalar: Kintsugi yazısı Kilsan Blog sitesine aittir.



This post first appeared on Mimari, Sanat, Tasarım, Çevre, Yaşam | Kilsan, please read the originial post: here

Share the post

İleri dönüşüme altın yansımalar: Kintsugi

×

Subscribe to Mimari, Sanat, Tasarım, Çevre, Yaşam | Kilsan

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×