Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

VIA 57 West

Piramit şeklindeki dinamik mimarisi ile New York siluetini şekillendiren yapılardan biri olan VIA 57 West, yepyeni bir mimari tipoloji yaratıyor. Avrupa mimarisinin avlusu ile Amerikan mimarisinin gökdelenlerini bir araya getiren modern yapı, tamamlandığı yıl olan 2016’da Yüksek Binalar ve Kentsel Yaşam Alanı Konseyi (CTBUH) tarafından Amerika’daki en iyi yüksek bina ödülünü aldı.

Fotoğraf: © Iwan Baan

VIA 57 West, günümüzün ünlü mimarlarından Bjarke Ingels’ın liderlik yaptığı BIG mimarlık ofisi tarafından tasarlanmış kapsamlı bir rezidans kompleksi. New York’un en dinamik semtlerinden birinde ve Hudson Nehri’nin kıyısında yer alan yenilikçi kompleks, konumu nedeniyle hem kentin hareketli ve heyecanlı ruhunu hem de doğanın huzurunu bir arada bulunduruyor.

Fotoğraf: © Iwan Baan

Avrupa-Amerika melezi

VIA 57 West’in en dikkat çekici özelliklerinden biri Avrupa mimarisinde sıkça görülen avlu ile Amerikan mimarisinin vazgeçilmezi olan gökdelen yaklaşımını bir araya getiriyor olması. Tasarımını yapan BIG ekibi, Courtyard (avlu) ve skyscraper (gökdelen) kelimelerini birleştirerek binaya “Courtscraper” takma adını vermiş. Her iki mimarinin birleşimiyle ortaya çıkan melez tasarım, VIA 57 West’e çekici avantajlar sağlıyor. Geleneksel Manhattan tarzını sergileyen 142 metrelik zirve yüksekliği ile bir gökdelenin geniş manzarasını sunan yapı, Avrupa’nın klasik avlu anlayışı ile de hem yapıya kompakt bir görünüm kazandırıyor hem de bina sakinleri için samimi, güvenli ve yemyeşil bir sosyal ortam yaratıyor.

Avlunun kuşbaşı görünümü Fotoğraf: © Iwan Baan

Binanın merkezinde bulunan avlu, yapının üç köşesine eğim verilerek ve kuzey doğu köşesi zirveye doğru kaldırarak oluşturulmuş. Hudson Nehri’ne doğru geniş bir eğim oluşturan avlu böylece dairelerin Hudson Nehri manzarasını görmesini sağladığı gibi, güneşin bloğun derinliklerine taşınmasına da olanak veriyor. Yerleşim olarak üçüncü kat seviyesinde yer alan avluya büyük bir merdivenle ulaşılıyor. Bazı daireler ise doğrudan avluya açılıyor.

Çocuk odası ve oyun odası gibi olanaklarla zenginleştirilen avlu, binada yer alan spor, kültür ve eğlence alanları ile hem görsel hem de fiziksel olarak iletişim kuruyor. Toplamda 22 bin metrekarelik bir alana yayılan avlunun tasarımında Kopenhag’ın kentsel vahalarından esinlenilmiş ve Central Park’ın peyzaj mimarisi örnek alınarak park alanlarının yanı sıra çimenlik ve ormanlık alanlar da oluşturulmuş.

Binanın girişinde bulunan lobi Fotoğraf: © Iwan Baan

VIA 57 West’in tasarım konseptinde uygulanan melez yaklaşım iç mekan konseptine de yansımış. İskandinav ve Amerikan karışımı iç tasarımda klasik İskandinav yaklaşımı New York gelenekleri ile harmanlanmış. Beyaz duvarların oluşturduğu sade tasarıma meşe zeminler ve tuğla duvar dokuları ile hareket kazandırılmış.

Mimari dinamizm

Dikdörtgen bir tabandan yükselen piramit formundaki VIA 57 West’in şekli, bakış yönüne göre değişim gösteriyor. Batı tarafından eğimli bir piramit gibi görünen bina, doğu tarafında etkileyici bir kuleye dönüşüyor.

Fotoğraf: © John W. Cahill / skyscrapercenter.com

Binadaki eğim alçak yapılar ile yüksek katlı konut kuleleri arasında ölçek geçişine izin veriyor. Bu mimari dinamizm, toplamda 830.995 metrekare alan kullanan konutlara oldukça karmaşık, benzersiz ve yararlı bir yerleşim sağlıyor.

Fotoğraf: fieldcondition.com

Avluya bakan daireler gün ışığı ve manzarayı yakalamak için 45 derecelik bir açı ile balıksırtı şeklinde düzenlenmiş. Bu dairelerde, bina sakinleri ile yoldan geçenler arasındaki etkileşimi artırmak için cumbalı balkonlar bulunuyor.

Fotoğraf: © John W. Cahill / skyscrapercenter.com

Eğimli çatıda bulunan daireler ise, basit bir düz yüzeyden oluşuyor. Burada bulunan her daire güneye bakan teraslarla hareketlendirilmiş.

Otuz dört katlı VIA 57 West’in otuz iki katına yayılmış 709 konut ve her türlü yaşam seçeneğine uygun 178 farklı kat planı yer alıyor. Binanın giriş ve ikinci katlarında ise tiyatro ve sanat sergilerinin yapıldığı kültürel alanlar ile çeşitli mağazaların yer aldığı ticari alanlar bulunuyor. Bu iki kat halka açık olarak işlev görüyor.

Yeşil vizyon

VIA 57 West, hem doğaya saygı duyan yeşil yaşamı hem de konut sakinlerinin konforunu destekleyen sürdürülebilirlik vizyonuyla tasarlanmış. İnşaatta kullanılan malzemeler çevresel etkileri dikkatlice düşünülerek seçilmiş. Su tasarrufuna ve enerji kullanımını azaltmaya odaklanarak planlanmış olan binada günde 60 bin galon su geri dönüştürülüyor.

VIA 57 West yazısı Kilsan Blog sitesine aittir.



This post first appeared on Mimari, Sanat, Tasarım, Çevre, Yaşam | Kilsan, please read the originial post: here

Share the post

VIA 57 West

×

Subscribe to Mimari, Sanat, Tasarım, Çevre, Yaşam | Kilsan

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×