Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Ulusal Gösteri Sanatları Merkezi NCPA

Çelik konstrüksiyonlu oval kabuğu, yapay gölü, cam ve titanyum cephesi ile suyun üzerinde yüzen bir yumurta görünümünde olan sanat merkezi, dünyanın en büyük kubbesine sahip.

Fotoğraf: Hui Lan
Fotoğraf: Evilbish

Pekin’de bulunan Ulusal Gösteri Sanatları Merkezi, National Centre for the Performing Arts’ın baş harfleri olan Ncpa olarak tanınıyor. Çin’de yapılmış en büyük sanat merkezi olan yapı, fütürist tasarımı, su altındaki geçişleri ve yapay gölüyle hem farklı hem de hayranlık uyandırıcı.

Merkez, opera salonu, konser salonu ve tiyatro salonu olmak üzere birbirinden farklı üç performans alanı barındırıyor. Her biri farklı yapılar şeklinde tasarlanmış olan alanlar hava koridorlarıyla birbirine bağlanıyor.

Fransız mimar Paul Andrew tarafından tasarlanan NCPA, beş yıl süren inşaatı sonrasında, Eylül 2017’de tamamlandı.

Titanyum plakalar
Fotoğraf: poeloq

Titanyumdan oval kabuk

NCPA’nın Oval dış görünümü çevresi ile keskin bir kontrast oluşturarak binayı oldukça ikonik Bir Hale Getiriyor.

Oval formuyla bir cam kubbe biçimi yaratan dış cephenin yapımında 18 binden fazla titanyum plaka ve 1000 adet beyaz cam kullanılmış. 6.457 ton ağırlığa, 212,2 metrelik en uzun eksene ve 46 metre yüksekliğe sahip oval kabuk, şu an için dünyanın en büyük kubbesini oluşturuyor. Kubbe, kaideli olarak 100 metre genişliğinde kavisli bir cam örtü ile ikiye bölünüyor.

Fotoğraf: Aurelio Asiain

Çatının da cam olması, binanın gün boyu ışık almasını sağlıyor; geceleri ise ışık yansımalarıyla yapıyı göz alıcı bir hale getiriyor. Ayrıca, plakaların ve camların birleşimi binaya hareketli bir görsel efekt kazandırıyor.

Fotoğraf: H4g2

Yapay göl

NCPA, 35.500 metrekarelik insan yapımı bir göl ile çevrili. Sağladığı yansıma ile sanat merkezine parlaklık ve cazibe kazandıran göl, yapımında kullanılan yüksek teknoloji ile kışın buzlanmıyor.

Binaya giriş, gölün altındaki 60 metrelik şeffaf bir koridorla sağlanıyor. Alanlar arasındaki tüm geçişler yine su altından yapılıyor. En derin yeri 32 metre yani 10 katlı bir bina yüksekliğinde olan gölün çevresinde ise 39 bin metrekare yeşil alan bulunuyor.

Fotoğraf: Fanghong

Şeffaflık ve ışık

NCPA’da yer alan tüm salonları, şeffaflık ve ışık üzerine oynanan bir oyun olarak tanımlayabilmek mümkün.

Opera salonu tam ortada yer alıyor. Salonunun yaldızlı metal örgülerle kaplanmış yay şeklindeki duvarı ışık ile şeffaf bir görünüm sergiliyor. Tasarım, performansın gelişimine göre ışıkların ve gölgelerin değişmesine izin veriyor.

Konser salonu, sakin bir atmosfer sağlamak amacıyla gümüş ve beyaz renkte tasarlanmış. Salonun yuvarlak tavanı sesin yayılması için oldukça elverişli.

Tiyatro salonunun tasarımı, Çin geleneksel stilinin farklı bir yorumuna sahip. Duvarlarda yer alan Zhejiang ipekleri geleneksel figürlerle bezenmiş.

Tüm sanat gösterilerinin sıklıkla sergilendiği sanat merkezinde izleyiciler için toplam 5.473 koltuk bulunuyor.

Ulusal Gösteri Sanatları Merkezi NCPA yazısı Kilsan Blog sitesine aittir.



This post first appeared on Mimari, Sanat, Tasarım, Çevre, Yaşam | Kilsan, please read the originial post: here

Share the post

Ulusal Gösteri Sanatları Merkezi NCPA

×

Subscribe to Mimari, Sanat, Tasarım, Çevre, Yaşam | Kilsan

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×