Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

7 moduri de a transforma caminul intr-un sanctuar hygge

Cu siguranta ca ati auzit deja vorbindu-se despre Hygge, un concept care provine de la danezi si care sugereaza confort, calm si relaxare.

Acest concept, care nu are un echivalent la fel de sugestiv in limba romana, nici macar in limba engleza, s-a raspandit totusi extrem de rapid in lume. Insa ce presupune acest "hygge" si cum il incorporam in propria locuinta?


Termenul de hygge sugereaza o stare de liniste, de pace interioara, de multumire, calm, confort si relaxare. Este cu siguranta, ceva ce ne dorim cu totii, insa de multe ori, ne pierdem in tumultul vietilor noastre de zi cu zi si uitam sa ne acordam timp pentru relaxare.

In ultimul deceniu, am devenit atat de ocupati, si in consecinta atat de stresati si de obositi, incat am preluat intr-un timp foarte scurt invataturile danezilor despre hygge. 

Cum putem insa sa incorporam acest concept in vietile noastre? Cartea scrisa de danezul Meik Wiking, The Little Book of Hygge, este un inceput bun pentru cei care nu sunteti familiarizati cu acest concept si ce presupune el.

Astazi venim in ajutor cu cateva sfaturi care sa va ajute sa va transformati locuinta intr-un sanctuar hyggelig, in care sa va reincarcati bateriile dupa activitatile zilei. 


Cum sa creezi propria oaza de relaxare cu ajutorul hygge

Orice locuinta, oricat de mica, Poate deveni un sanctuar al linistii, confortului si relaxarii, cu un efort minimal.

Conceptul de hygge sustine ideea ca locuinta noastra trebuie sa fie un spatiu in care sa ne retragem, sa uitam de problemele zilei, si sa ne reincarcam bateriile pentru ziua ce urmeaza. Cum puteti crea un astfel de spatiu?


1. Apelati la simtul tactil

O incapere poate fi transformata intr-una hyggelig foarte usor, prin utilizarea textilelor confortabile, de exemplu: paturi (throw blankets) pufoase, covoare calduroase, perne decorative, perdele si draperii, si Asa Mai Departe.

Nu uitati de prosoape sau de halatul de baie, si desigur, de lenjeria de pat, de pilota, si de pijamale. Hygge este 100% despre confort, iar textilele placute la atingere ne pot induce o stare de bine si relaxare.


2. Creati un coltisor hygge

Daca nu dispuneti de spatiul sau bugetul necesar pentru a aplica conceptul de hygge in toata locuinta, atunci puteti amenaja doar un coltisor de hygge.

Acest mini sanctuar poate fi amenajat oriunde aveti putin spatiu, cum ar fi intr-un colt al living-ului sau dormitorului, sau chiar pe terasa sau balcon.

Aveti nevoie doar de un fotoliu confortabil, un papasan sau cateva perne confortabile unde sa va puteti retrage cu o carte buna oricand doriti. 


Treziti si stimulati simturile cu ajutorul hygge

Ideea de hygge sustine crearea unei stari de multumire si de coziness, prin apelarea la simturi pentru a incuraja relaxarea.

Pe langa simtul tactil, la care putem apela prin utilizarea textilelor, putem apela si la celelalte simturi pentru a aprofunda starea de relaxare.


3. Aprindeti lumanari 

Daca va doriti o atmosfera hygge in locuinta, va incurajam sa folositi lumanarile, fie parfumate sau neparfumate, pentru a stimula simtul olfactiv si pentru a crea lumina blanda si senzatia de caldura.

Nordicii sunt mari fani ai lumanarilor, ele fiind nelipsite din locuintele lor pe tot parcusul anului. De fapt, danezii sunt printre cei mai mari "consumatori" de lumanari din lume, si sunt de asemenea si printre cele mai fericite nationalitati, asa ca de ce sa nu le urmam sfaturile? 


4. Creati ambianta prin lumina difuza

Pentru a crea o atmosfera care sa incurajeze odihna si relaxarea, si implicit, hygge, va sfatuim sa utilizati lumina calda in locuinta voastra. Lumina rece tinde sa creeze o senzatie de rece, de frig, ducandu-ne cu gandul la lumina din spatiile publice, spitale sau birouri.

Acest tip de lumina este utilizat preponderent in spatiile de lucru, deoarece ne tine alerti; din acest motiv, lumina rece nu este recomandata in locuinta, deoarece ea nu ne lasa sa ne odihnim.


Sursa: Decoholic

Pentru a induce somnul si relaxarea profunda, va recomandam sa uitati de candelabre si lustre, si sa apelati in schimb la veioze, lampi, si ghirlande luminoase, pentru a crea o lumina difuza si placuta.

Pentru un colt de lectura, puteti opta pentru lampi de citit, plasate strategic pentru a nu va obosi ochii pe timp de seara. 


Sursa: Pinterest

Deconectati-va cu ajutorul hygge

Conceptul de hygge indeamna la relaxare, la confort si la odihna, in consecinta nu este prea compatibil cu tehnologia. Pentru a atinge aceasta stare hyggelig, de calm si mindfulness, trebuie sa ne deconectam de la social media si de la ecranele cu lumina albastra care ne afecteaza somnul si sanatatea. 


Sursa: Hurd and Honey

5. Comunicati direct cu prietenii si familia

Danezii pun accent pe importanta familiei si a prietenilor, si prefera sa comunice cu cei dragi fata in fata, mai degraba decat prin intermediul retelelor sociale. Astfel, nimic nu este mai "hyggelig" decat o seara petrecuta alaturi de prieteni, luand cina in jurul mesei, sub lumina lumanarilor, desigur.

Puteti adopta conceptul hygge si prin stimularea simtului gustativ; nordicii sunt mari fani ai deserturilor decadente, al bauturilor calde si al cinelor luate in familie. Asadar, incercati sa organizati periodic o intrunire hyggelig cu cei dragi; ii puteti invita la o cina, la un fondue, sau de ce nu, la un movie night. 


6. Dedicati timp propriei persoane

Hygge este o stare care poate fi atinsa si in solitudine, iar danezii, cea mai fericita natie a lumii, pun mare accent pe timpul petrecut in compania propriei persoane.

Acestia inteleg ca solitudinea nu este sinonima cu singuratatea, si stiu sa profite de timpul petrecut singuri, pentru a se odihni, deconecta, a se regasi, si a se autocunoaste. Incercati sa dedicati timp activitatilor solitare, si sa faceti lucruri care va plac voua, si nu altora.


Sursa: Architecture&Design

Asta poate insemna sa va deconectati de la internet si sa va cufundati intr-o carte buna, intr-un fotoliu confortabil, alaturi de un ceai cald si o lumanare parfumata; sau poate preferati sa vizionati un film bun, cu o punga de popcorn.

Indiferent de ce activitate preferati, nu uitati sa va acordati timp pentru a descoperi lucrurile care va fac cu adevarat placere. 


7. Hygge inseamna si miscare

In sezonul rece, hygge poate sa devina foarte usor echivalent cu hibernarea. Am vorbit mult despre legatura dintre hygge si odihna, confort, relaxare, somn, si asa mai departe.

Insa daca e sa ne luam dupa acea vorba veche din batrani care spune ca "ce-i prea mult, strica" riscam sa ajungem sa ne plictisim sau sa devenim inactivi. De aceea, puteti incerca sa incorporati si putina miscare in activitatile de relaxare.


Sursa: Design Sponge

Un sanctuar hygge poate fi un colt de lectura, un loc de ascultat muzica, un spatiu verde pe balcon sau terasa, si asa mai departe. Insa un sanctuar hygge poate fi si un coltisor dedicat activitatilor fizice, precum yoga, pilates, si asa mai departe.

Un spatiu in living sau dormitor poate fi amenajat foarte usor pentru cei pasionati de yoga; o saltea de yoga, o lumanare parfumata, o lampa cu lumina calda, si poate putina muzica in surdina de pe telefon sau o boxa portabila, acestea sunt singurele lucruri de care aveti nevoie. 


Puneti confortul pe primul plan prin intermediul hygge

Notiunea de hygge sugereaza confort si relaxare deplina, insa aceste lucruri pot insemna ceva diferit pentru fiecare. Daca pentru unii, relaxarea inseamna un film bun cu un pahar de vin alaturi, pentru altii ea poate insemna o carte buna citita langa un semineu, printre perne decorative si paturi pufoase.

Amenajati-va un coltisor sau un sanctuar hygge avand in minte activitatile care va fac placere, fie ca este vorba despre un papasan ideal pentru lectura, o zona in care sa va ascultati albumele preferate, un scaunel si o masuta pe balcon unde sa va degustati cafeaua de dimineata, sau o zona de "home cinema" unde sa vizionati filme clasice.

Creati-va un mic ritual zilnic, sau macar saptamanal, in care sa va retrageti in acest sanctuar, departe de tehnologie, munca, si probleme, si sa va dedicati cateva momente pentru a va reincarca bateriile si reenergiza. 


Ideea danezilor si a norvegienilor de hygge nu are un termen echivalent in limba romana, fiindca hygge inseamna ceva diferit pentru fiecare persoana in parte. Indiferent insa de ce inseamna pentru pentru fiecare dintre voi, hygge este un concept usor de incorporat in loucuinta voastra.

Fie ca vorbim despre textile si texturi, arome si parfumuri, lumini sau sunete, pana la urma, hygge este despre confort, despre multumire sufleteasca, despre odihna si relaxare. Asadar, nu exista greseli cand vine vorba de hygge, si nici o reteta perfecta de urmat, trebuie doar sa va urmati instinctul si ceea ce va face sa simtiti lucrurile enumerate mai sus. 



This post first appeared on Blog Mesteri Locali, please read the originial post: here

Share the post

7 moduri de a transforma caminul intr-un sanctuar hygge

×

Subscribe to Blog Mesteri Locali

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×