Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Kylässä Johanna Gullichsenin kotona

Vierailin Johanna Gullichsenin Kotona ja siellä oli tietenkin kaunista ja ihana tunnelma. Kodikasta ja hitusen boheemia. Mielenkiintoisia esineitä (kuten samppanjapullon korkeista väänneltyjä pikkuruisia tuoleja), taidetta, vinoja kirjapinoja ja ajan hienovaraisesti patinoimia skandinaavisia designhuonekaluja.

Kirjahyllyt notkuivat teoksia, joihin olisi tehnyt mieli tarttua: taidekirjoja, keittokirjoja ja kaunokirjallisuutta. Olen iloinen, että tajusin pyytää kirjasuosituksia. Keittiön tasoilla oli japanilaisia astioita pienissä notkuvissa pinoissa ja ikkunalaudoilla kasvien pistokkaita juurtumassa.

Juttelimme mm. englantilaisesta pubiruuasta (pidämme siitä molemmat) ja Peppi Pitkätossusta. Johanna tarjosi kahvit ja kertoi Seouliin Juuri avatusta uudesta Johanna Gullichsen -myymälästä.

Rakastan Gullichsenin kankaita ja niiden kuoseja. Ne edustavat minusta konstailematonta skandinaavista hyvää maksua. Ne ovat graafisia, mutta ajattomia ja aikaa kestäviä. Myös kankaiden laatu on erinomaista. Teetimme mökille taitettavat patjat ulkolavereille Nereus-kuosilla ja kankaan jämäkkä luonne saa uskomaan patjojen pitkään ikään. Myös uusi pellava-silkki-sekoite Palazzo on mielestäni erityisen upea.

Kerro vähän työstäsi, olet tekstiilisuunnittelija, millaista se on, mitä kaikkea työhösi kuuluu?

Olen tekstiilisuunnittelija, mutta myös yrittäjä. Minulla on myymälä Helsingissä ja tuotteitani viedään useisiin maihin, mm. Japaniin, Koreaan, USA:han ja Ranskaan. Tuotteeni valmistetaan pääsääntöisesti Suomessa. Työni siis sisältää suunnittelun ohella yrityksen johtamista. Itse tekstiilisuunnittelijan työ on kankaiden sekä niiden rakenteiden suunnittelua, sekä uusien tuotteiden suunnittelua. Suunnittelen usein käsin tekemällä. Olen esimerkiksi suunnitellut monet mallistoni kankaat kutomalla mallit kangaspuilla. Ompelen myös tuotteista prototyyppejä joko itse tai yhdessä ompelijoiden kanssa.

Mikä työssäsi on haastavinta? Entä palkitsevinta?

Haastavaa on yhdistää luovuus ja liiketoiminta. Toisinaan tuotteet ja ideat saattavat olla kaupallisesti mahdottomia toteuttaa. Silloin täytyy tasapainoilla luovuuden ja konkretian välillä. Yrityksen arki on kiireistä, joten toisinaan kaipaan, että voisin keskittyä yhteen asiaan pidempään.

Palkitsevaa on se, kun onnistumme luomaan hyviä tuotteita, joista asiakkaat pitävät. Positiivinen palaute asiakkailta on tärkeää ja luo uskoa omaan tekemiseen. Ilahdun myös matkoilla, jos näen mallistoni laukun vilahtavan kadulla.

Olet opiskellut kirjallisuutta – suosittele jotain luettavaa? Mistä innostuit viimeksi?

En lue säännöllisesti vaan kausittain, kai enemmän kesällä tai lomalla kun on paremmin aikaa. Klassikoilla on aina jotain annettavaa. Katsoin kirjahyllystäni, mitä viime vuosina on tullut luettua ja sieltä löytyvät Chimamanda Ngosi Adichie, Edmund de Waal, Jonas Hassen Khemiri, Amitav Ghosh, Rohington Mistry, Juha Hurmeen Niemi-teos ja Hans Roslingin Factfulness. Viimeksi lukemani kirja on Alex Schulmanin Bränn alla mina brev. Pidän myös äänikirjoista, kuuntelen niitä matklustaessani.

Kirjallisuuden lisäksi olet opiskellut taidehistoriaa, ja ranskaa ja käynyt puusepän koulun. Kiinnostava yhdistelmä erilaisia aihealueita! Ovatko kaikki opintosi vieneet sinua kohti uraa tekstiilisuunnittelijana?

Muotoilu ja yrittäminen on ongelmanratkaisua ja uuden luomista. Silloin kaikenlainen taito ja tieto on eduksi. Konkreettisesti Ranskan kielestä oli etua, kun perustin liikkeen Ranskaan. Kaikki käsityöosaaminen auttaa suunnittelussa. Puusepän taidoista saattaa olla etua, kun suunnittelen messuosastoja ja näyttelyitä. Kirjallisuudesta olen saanut ideoita tuotteisiin ja niiden nimiin.

Miten kuvailisit omaa urapolkuasi? Tiesitkö aina mitä haluat elämältä — ja työelämältä?

Tiesin aina, että haluan jotenkin toimia taiteen parissa, vaikka minulla ei ollut selvää visiota siitä, ”miksi halusin tulla isona”. Suunnittelussa on kuitenkin paljon teknistäkin, ja myös taloudellisia aspekteja mitä täytyy ottaa huomioon.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Katkonainen.

Entä millainen on tyypillinen vapaapäiväsi?

Usein menen viikonlopuksi maalle. Pidän puutarhatöistä ja lukemisesta. Jos mahdollista nukun pitkään. Joskus teen myös käsitöitä,  sellaisia jotka eivät liity työhön.

Mistä haaveilet?

Siitä ettei olisi mitään rästissä.

Riski, joka kannatti?

Ranskan liike 1997-2014 oli antoisa seikkailu, ei taloudellisesti mutta kokemuksen kannalta. En kadu sitä uskaltamista, vaikka kaikki neuvoivatkin luopumasta ajatuksesta. Elämmehän vain kerran. En vaihtaisi sitä aikaa pois. Uusiin liiketilohin muuttaminen keväällä 2018 ja ison remontin tekeminen oli riski, mutta ehkä myös mahdollisuus.  Aika näyttää!

Mikä inspiroi sinua juuri nyt?

Tällä hetkellä minua inspiroi erityisesti Aasialaiset kulttuurit, sillä avasimme juuri liikkeen Seoulissa. Suunnittelen myös parhaillaan Rakusai -mallistoa yhdessä japanilaisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Rakusai -malliston tavoitteena on yhdistää japanilaiset valmistusmenetelmät ja suomalainen muotoilu sekä ajattelutapa. Tuotteita on tulossa niin kotiympäristöihin kuin julkitiloihin. Habitaressa esittelimme Nomado -maton, joka on kevyt rullattava tatamimatto.

Se on todella hieno!

Japanilaiset perinteet, sekä materiaalien arvostus on hieno lähtökohta suunnittelutyölle.

Kuinka paljon työsi on suunnittelua ja kuinka paljon kaikkea muuta?

Näitä kahta on vaikea erottaa toisistaan. Olin juuri työmatkalla Etelä-Koreassa, missä kuvasin paljon kaupunkia ja erilaisia rakennuksia. Se oli hyvin inspiroivaa. Uusi kulttuuri saattaa inspiroida myös uusiin tuotteisiin. Luova työ nivoutuukin usein arjen muihin töihin, uusi laukkuidea saattaa syntyä asiakaspalautteesta ja uusi painokangas Raita syntyi osana näyttelyarkkitehtuuria. Yksi asia johtaa toiseen.

Oletko luonteeltasi enemmän luova suunnittelija -tyyppi vai yrittäjä?

Sekä että, en erytisemmin innostu yrittäjän arkisista askareista, enemmin tartun johonkin materiaalikokeiluun, vaikka ei siihen juuri sillä hetkellä olisi aikaa.

Mikä on suosikkikuosisi mallistosasi juuri nyt?

Raita! Uusi tuntuu aina inspiroivalta.

The post Kylässä Johanna Gullichsenin kotona appeared first on Musla.This post first appeared on Musla | Musla, please read the originial post: here

Share the post

Kylässä Johanna Gullichsenin kotona

×

Subscribe to Musla | Musla

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×