Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

UUSI EKOLOGINEN JA EETTINEN MUOTIMERKKI: ILUUT

Asioita, jotka tekevät iloiseksi: kun joku ottaa yhteyttä ja kertoo, että on perustamassa uutta, vastuullista vaatemerkkiä.

Näin kävi äskettäin, kun sain meilin Elina Cerelliltä, jossa hän kertoi iluut-merkistään.

Iluut on eettinen ja ekologinen vaatemerkki, joka syntyi, koska Elina, 29, kyllästyi muotiteollisuden epäkohtiin ja halusi tehdä asialle jotain. Se, mitä hän teki, on mielestäni tosi modernia ja inspiroivaa ja erinomainen esimerkki siitä, että vahvan vision ja huolellisen suunnitelman avulla voi päästä vaikka minne. Se on myös erinomainen esimerkki siitä, Miten internet voi muuttaa tapaamme tehdä töitä.

Kun Elina päätti toteuttaa toiveensa ja perustaa vaatemerkin, hän teki ensin YouTube-videon, jossa hän kertoi ideastaan ja etsi mukaan hankkeeseen samanmielisiä tyyppejä. Italialainen textiilisuunnittelija Silvia otti häneen yhteyttä ja he alkoivat jutella Skypen välityksellä. Myöhemmin tiimiin liittyi vielä Englannissa asuva vaatesuunnittelija Vj. Kaikki asuvat eri maissa ja suurin osa kommunikaatiosta käydään netin kautta.

Toinen kiinnostava asia on se, että Iluut aiotaan potkaista käyntiin joukkorahoituskampanjan avulla. Indiegogo-sivustolla kerätään vielä yhdeksän päivän ajan varoja, jotta iluutin ensimmäisen malliston vaatteet saadaan tuotettua ennakkotilaajille, uuden malliston suunnittelu voidaan aloittaa ja oma verkkokauppa voidaan avata tämän vuoden lopussa. Rahoilla kehitetään myös uutta luomuvillasta valmistettua mallistoa, mikä ilahduttaa minua, sillä villateollisuus on aika ongelmallinen mitä eläinten kohteluun tulee ja suosisin mielelläni luomuvillaa, mikäli siitä valmistettuja vaatteita löytyisi enemmän!

Ensimmäinen mallisto pitää sisällään kaksi vaatetta: pelkistetyn denim-mekon ja klassisen kauluspaidan kolmessa eri värissä.

Muita kivoja asioita iluutista:

-LÄPINÄKYVYYS JA EETTISYYS: Kaikki vaatteet tehdään Euroopassa, tehtaissa, jotka iluutin perustajat ovat itse valikoinneet ja joissa he ovat vierailleet. Kankaita valmistaa italialainen perheyritys, Albini Group, jotka käyttävät tuotannossaan paljon uusiutuvaa energiaa. Ensimmäisen malliston vaatteet ommellaan Virossa, Tarton I-Studio OÜ:ssa, jossa työskentelee seitsemän ompelijaa. Heille maksetaan 40 % enemmän kuin mitä ompelija keskimäärin tienaa Virossa.

-EKOLOGISUUS: Iluut pyrkii käyttämään ekologisia materiaaleja ja valmistajia, jotka ottavat ekologisuuden huomioon tuotannossa. Minimoidakseen kangashävikkiä, ylijäämäkankaista kudotaan Marokossa eettisesti valmistettuja mattoja.

-HYVÄNTEKEVÄISYYS: 5 % jokaisen tuotteen voitosta lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen, Pencils of Promise -järjestölle, joka rakentaa kouluja kehitysmaihin.

(kuvassa alla Elina, Silvia ja Vj)

Koska tämä kaikki oli niin mielenkiintoista, halusin tietää vielä lisää ja lähetin Elinalle meilitse listan kysymyksiä:

Kerro taustastasi: Mistä tulet, kuka olet ja mitä teet nyt?
Olen Elina Cerell, espoolainen esteetikko, joka rakastaa tuoreita kukkasia, moderneja vesivärimaalauksia ja kauniita vaatteita. Päivätöikseni vedän digitiimiä mainostoimistossa ja illat ja viikonloput työskentelen yhdessä iluut-tiimin kanssa tehden muotimaailmasta kestävämpää, vaate kerrallaan.  Opiskelin liiketalouden tradenomiksi. Koulutus, työskentely markkinoinnin parissa ja lukuisten businesskirjojen kahlaaminen ovat antaneet mulle loistavan työkalupakin oman yrityksen perustamiseen. Virallisesti olen iluutin toimitusjohtaja – käytännössä häärään paljon kameran takana, organisoin vaatteiden tuotantoa, rytmitän tiimin tekemistä, vastaan luvuista ja tuotteiden toimituksesta.

Mikä oli se viimeinen sysäys, joka sai sinut päättämään, että haluat perustaa iluutin?
Olin jo pitkään haaveillut tämän yrityksen perustamisesta, mutta sisäinen perfektionistini vaati minua hankkimaan lisää kokemusta ja olemaan vielä hieman parempi. Se oli yksi kaunis alkukevään päivä kaksi vuotta sitten kun päätin heittää epäonnistumisen pelon romukoppaan ja yrittää. Kysyin itseltäni, mitä minulla olisi muka hävittävää. Voisin hyvin tehdä videon YouTubeen ja alkaa etsiä tiimiä – jos se ei saisi vastakaikua, ei se mitään. Olisin ainakin yrittänyt. Kova halu tehdä jotain merkityksellistä – 30 ikävuoteen mennessä – draivasi eteenpäin ja yhdessä ihanan äitini ja mieheni avustuksella video syntyi. Ja tässä sitä nyt ollaan!

Mikä on mielestäsi pahiten vialla vaateteollisuudessa juuri nyt?
-Vaateteollisuus on öljyteollisuuden jälkeen maailman toiseksi eniten saastuttava ala. On tosi surullista ajatella, että muotimaailma, joka tuottaa niin paljon kaunista, aiheuttaa samalla niin merkittävän haitalliset ympäristöongelmat.

-Valtaosa vaatteista tuotetaan Aasiassa. Työolosuhteet siellä ovat usein eettisesti kyseenalaiset ja alihankkijat valitaan puhtaasti halvimman hinnan perässä maksimaalisen katteen vuoksi. Kannattaa katsoa hyvä The True Costdokumentti, joka avaa asiaa tavalla, jota ei ole vielä aikaisemmin nähty.

-Läpinäkymättömyys. Liian harva vaatebrändi paljastaa, missä vaatteet tehdään. Osa kertoo kyllä jonkun osan tuotantoketjusta, mutta vaikenee lopusta. Kun kuluttajat eivät saa kattavasti infoa, on ostopäätöstä tehdessä hyvin vaikea tietää, miten eettisesti vaate on valmistettu.

Kerro vähän siitä, miten joukkorahoituskampanja toimii. Mitä neuvoja antaisit tyypille, joka haluaisi tehdä jotain samantyyppistä kuin sinä, eli vaikka perustaa oman merkin ja käyttää apunaan joukkorahoitusta? 

Joukkorahoituskampanja on ihan mieletön mahdollisuus silloin kun ei ole mittavaa alkupääomaa, mutta hyvä idea tuotteesta ja palo tuoda se markkinoille. Ennen kuin perustaa kampanjaa mihinkään alustalle, kannattaa ensin kartuttaa huolella uskollinen seuraajakunta esimerkiksi somessa. Koska kun kampanja alkaa, ihan jokainen kontakti on kullanarvoinen.

Tosi tärkeää on osata tuotteistaa tuote ja kertoa siitä asiat, jotka erottavat sen muista vastaavista. Joukkorahoituksessa myös tiimillä on merkitystä: kannattaa kertoa ihmisistä tuotteen takana mahdollisimman avoimesti. Se antaa ihan eri tavalla kasvot tekemiselle.

Hyvä kysymys; tuntuu, että tärkeitä asioita on oikeastaan ziljoona ja niistä saisi kirjoitettua vaikka kokonaisen kirjan! Nostaisin kuitenkin päälimmäisenä esiin voimakkaan tahdon saada asia aikaiseksi. Yrittäjän polku on todellisuudessa täynnä erilaisia ratkottavia haasteita; niitä suorastaan tulvii ovista ja ikkunoista. Mutta silloin kun motivaatio on korkealla, sen siivittämänä löytää asioihin ratkaisut ja porskuttaa innoissaan eteenpäin. Myöskään hyvän tiimin merkitystä en voi olla korostamatta. Sen lisäksi että meillä on ollut superhauskaa työskennellä yhdessä, eri mielipiteet ovat jalostaneet tekemisestä koko ajan timanttisempaa.

Mitä tulevaisuuden suunnitelmia teillä on iluutille?
Kun saamme joukkorahoituskampanjan tavoitteen kasaan (tehdään ihan kaikkemme, että niin tapahtuu), suunnitelmissamme on avata oma verkkokauppa. Meidän missio on suunnitella ja valmistuttaa kauniita, kestäviä vaatteita eurooppalaisille naisille. Ja vieläpä siten, että hinnat pysyvät kohtuullisina. Jotta tämä toteutuu, teemme yhteistyötä suoraan kangastehtaiden kanssa ja myymme oman verkkokaupan kautta. Kivijalkakauppa ei ole tähtäimessä lähitulevaisuudessa, mutta iluutin pop upit ympäri Eurooppaa olisivat kyllä kova juttu!

Tärkeä osa meidän koko tekemistä on, että kun me saadaan, halutaan laittaa hyvää kiertämään. 5 % jokaisen tuotteen katteesta menee PoP-koulun rakentamiseen. Oi vitsi, en malta odottaa että saadaan rakennettua ensimmäinen koulu johonkin kehitysmaahan! Sinä päivänä on kyllä iso juhlan paikka.

Musta on tosi inspiroivaa, että iluutia pyörittää kolmessa eri maassa asuvat tyypit! Miten lontoolainen jäsenenne löytyi?
Muotisuunnittelija Vj löytyi kun googlettelin Euroopan parhaita muotikouluja ja kahlasin läpi satoja portfolioita. Kun näin hänen valmistujaismallistonsa, havaitsin heti, että tällä naisella on juuri sitä touchia, jota ollaan hakemassa; yksinkertaista ja modernia. Kun sitten tavattiin Skypessä ja Vj hahmotteli ensimmäisen mood boardin siitä, mitä tuleva vaatemerkkimme voisi olla – tiesin, että dream team oli kasassa.  Tässäkin oli muuten YouTube-video tärkeässä roolissa. Kun mailasin Vj:lle ensimmäistä kertaa, oli tosi hyvä, että hän pystyi katsomaan videon ja näkemään, että projektin takana oli ihan oikea tyyppi eikä kyse ollut mistään spammistä.

Kerro vielä vähän siitä, miten löysitte tehtaat, jossa vaatteet valmistetaan? Tää vaikuttaa tosi hankalalta – en itse tietäisi yhtään, mistä aloittaa!
Osuit naulan kantaan; tehtaiden etsimisprosessi oli tosi monivaiheinen ja kesti kolme kertaa pidempään kuin olin aluksi ajatellut. Ajattelin, että puoli vuotta on pitkä aika ja kyllä siinä pitäisi sopivat alihankkijat löytyä. Käytimme tuhansia tunteja sopivia tahoja etsiessä. Onneksi on Google!  Mietittiin yhdessä kaikkia mahdollisia hakusanoja – eri kielillä – joilla voisimme tehtaita löytää. Lisäksi perehdyimme alan messujen näytteilleasettajiin. Kahlasimme myös eri ekosertifikaattien databaseja läpi. Sitä kautta aina yksi johtolanka johti toiseen ja pikkuhiljaa toimikenttä alkoi hahmottua. Samalla opin minäkin, miten vaatteiden valmistusprosessi menee ja miten monivaiheinen se onkaan.

Kaikki huipentui tänä kesänä kun vierailtiin itse tehtaissa. Meille oli tosi tärkeää varmistaa, että valintamme olivat varmasti osuneet kohdalleen. Vaikka yrityksellä olisi miten hienot nettisivut tahansa, vain paikan päällä voi päästä aistimaan työilmapiirin ja näkemään työolot.

Miten itse shoppailet? Mitä vinkkejä antaisit tyypeille, joita ahdistaa vaateteollisuuden ongelmat ja jotka haluis kuluttaa vastuullisemmin?
Panostan laadukkaisiin ja luonnonmukaisiin materiaaleihin. Etsin ajattomia vaatteita, jotka kestäisivät mahdollisimman pitkään. Viime aikoina olen kiinnittänyt entistä enemmän myös huomioita eri vaatekappaleiden yhdistelemiseen. Siten saa yllättäen ihan uusia asukokonaisuuksia luotua, eikä tarvitse mennä ostamaan uusia vaatteita.

Täytyy kuitenkin myöntää, että itsekin haastan itseäni koko ajan rakentamaan vaatekaapista vastuullisempaa. Tämän viikon inspiroijani on Tartan Brunetten bloggaaja Jen. Löysin blogin vastikään ja ihastuin hänen tarinaansa. Bloginsa aloitettuaan Jen osti fast fashionia, mutta 2015 teki muutoksen ja alkoi rakentaa vaatekaappiaan uudestaan vastuulliselta pohjalta. Juuri tämänkaltaisten blogien kautta saa hyvää inspiraatiota ja voi löytää ihania ekologisia vaatekappaleita.

Tähän kysymykseen sopii täydellisesti motto “Be the change you want to see in the world.” Kaikki lähtee meistä yksilöistä. Mitä useampi meistä alkaa kiinnittää huomiota vastuullisempaan kuluttamiseen, sitä isommaksi ilmiö voi kasvaa ja fast fashion brändit joutuvat muuttamaan toimintamallejaan.

Jokainen voi tehdä oman osuutensa vaikkapa seuraamalla somessa brändejä ja vaikuttajia, jotka edustavat vastuullisempaa kuluttamista. Aihetta voi myös hehkuttaa ystävilleen ihan luonnollisella tavalla “Ostin muuten tällaisen puseron eilen ja tää materiaali on tosi laadukas. Kokeileppa!” ja siten kasvattaa tietoisuutta vastuullisista brändeistä.

Jos kiinnostuit, käy tutustumassa ja tukemassa iluutia täällä!



This post first appeared on Musla | Musla, please read the originial post: here

Share the post

UUSI EKOLOGINEN JA EETTINEN MUOTIMERKKI: ILUUT

×

Subscribe to Musla | Musla

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×