Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Atmosferi arttırmak için oyunlarda kullanılan görüntü teknikleri

Gerek oyunlarda gerek dizi ya da filmlerde her şeyden önce bir hikaye anlatılmaktadır. Ancak hikayenin burada anlatılması için çok farklı araçlar vardır. Şüphesiz bu araçların her biri önemli olsa da hikayenin gidişatı ve kahramanın neler yaşadığını Daha iyi anlatmak açısından en iyi yöntem görüntüleri kullanmaktır. 

Görüntü tekniği dediğimizde genellikle film ve diziler aklımıza gelse de oyunlardaki atmosferi sağlamak için de görüntü teknikleri yoğun olarak kullanılmaktadır. Biz de artık görsel sanatlardan biri gibi görülecek ölçüde kaliteli görüntülere sahip olan oyunları da film ve diziler ile birlikte ele alıp bu açıdan bakmanızı sağlamak için görüntü tekniklerinden bahsetmek istedik.

İzlediğiniz ya da oynadığınız şeyleri bu açıdan değerlendirdiğinizde arkasındaki emeğin ne kadar büyük olduğunu bir kere daha anlamış olacaksınız.

Görüntü Kompozisyonları

Görüntü ile bir şeyler anlatırken insanların ilgisinin nereye çekileceği görüntünün gösteriliş şekliyle belirlenmektedir. Bu şekilde oyunu oynayanların oyunun içerisine çekilmesi daha kolay olmaktadır.

Özellikle üzerine düşünülmüş en iyi oyunların hikayelerini oyuncularına daha iyi anlatmak için bu görüntü kompozisyonlarını büyük ölçüde kullandıklarını görüyoruz.

Oyunlar için bu kompozisyonların oyun animasyon programları ile film ve diziler içinse kameranın farklı açılarını sağlayacak şekilde video düzenleme programları ile yapıldığını sanırız ki hepiniz bilirsiniz.

Bununla birlikte kameranın farklı çekim tekniklerine uyumu için görüntünün döndürülmesi de gerekebilir. Bu işlem daha çok videolar için online video döndürücü gibi araçlar kullanılarak yapılmaktadır. Bu araçlarla ilgili daha ayrıntılı bilgiler linkte yer almaktadır.

Biz şimdi görüntü kompozisyonunun temel kurallarından bahsetmeye devam edelim.

1:3 Kuralı

Görüntünün en temel kompozisyonlarından biri izleyicinin ekranda ilgilenmesini istediğiniz objeleri ekranı hayali bir şekilde 3’e bölerek böldüğünüz bu çizgilerin üzerine yerleştirmektir.

Ekran karesini yukarıdaki gibi böldüğünüzü düşünün. İşte ekranda daha estetik bir görüntü elde edebilmek için izleyicinin ilgilenmesini istediğiniz objeleri bu çizgilerin üzerine yerleştirmelisiniz.

GTA San Andreas’tan aldığımız yukarıdaki görüntüde CJ sol üzerinde iken Woozy’nin sağ çizgi üzerinde nasıl konumlandırıldığını görüyorsunuz. Bu tip bir görüntü, fotoğraf kompozisyonunun etkileyiciliğini arttıracaktır.

Zıtlık

Farklı karakter yapısına sahip kişiler ekranda gösterilirken aralarındaki zıtlığı veya güç farklılığını göstermek için birbirlerinin tam zıtlarına simetrik bir şekilde yerleştirilmesi zıtlık kompozisyon kuralıdır.

Yukarıdaki görüntü GTA Vice City oyununda oyunun başrolü Tommy Vercetti’den sonraki en önemli karakter olan Lance Vance ile Tommy’nin bir adamı arasında geçen diyaloga aittir. İkili arasındaki önem farkı karenin tam ortasından bir çizgi çekildiğinde birbirlerinin tam simetrilerini yansıtacak şekilde gösterilmiştir. Bu da Lance ile Tommy’nin adamı arasındaki fikir ayrılığı ve ayrıca zıtlıkla birlikte görüş farkını ortaya koymaktadır.

Kamera çekim teknikleri

Oyunlarda ve filmlerde kameranın çekim açılarını değiştirerek kullandıkları bazı teknikler mevcuttur. Şimdi de kısaca bu tekniklerden bahsedelim.

Tavan Döndürme

Sıklıkla aksiyon olup bittikten sonra kameranın bir nesneye doğru uzaktan yakına ya da yakından uzağa döndürülmesi şeklinde yapılan bir çekimdir. Bu tip çekimde kameranın döndürülerek ilerletilmesi çoğunlukla tavana doğru yapılır. O plandaki olayların bittiğini vurgulamak için bu teknik kullanılır.

Tavana doğru döndürerek çekim, çoğunlukla sabit bir şekilde tavanı göstermeden daha ilgi çekici ve farklı bir enerjinin sahnede yer almasını sağlamaktadır.

Arka Plandan Ön Plana

Bir diğer kamera çekim tekniği arka plandan ön plana çekim tekniğidir. Bu teknikte önce kameranın arka planda gerçekleşmekte olan hareketleri çekmesini izleriz. Ardından kamera mezopan adı verilen lensin öndeki olaya odaklanmasıyla arka planda gerçekleşen olayı gösterdikten sonra önde gerçekleşen olayı göstermesiyle devam eder.

Bu tip çekimlerde genellikle arka planda olan sahne kısa süreli bir sahnedir. Dolayısıyla seyirci sahneyi takip etmekte zorlanmayacaktır.

Şok Zoom

Kullanılan bir diğer kamera tekniklerinden biri de şok zoom adı verilen tekniktir. Bu teknikte adından da anlaşılacağı gibi kamera çok ani bir zoom hareketi yaparak bir nesneye ya da bir kişiye ani bir yaklaşma gösterir. Bu yaklaşma genel olarak seyircinin dikkatinin bir nesne ya da kişiye aniden çekilmesi için yapılır.

Şok zoom ile amaçlanan olayın gidişatına göre seyircinin şok zoom tekniği kullanılarak bir nesneye doğru aniden dikkatinin çekilmesidir.

Hatta bu tekniği en çok kullanan televizyon dizisi ile uzun yıllardır özdeşleşmiştir. Arka Sokaklar dizi, 16’ncı yılına doğru ilerlerken bu tekniği televizyonda en çok uygulayan dizi olmuştur.

Nesneyi Tarama

Nesneyi tarama, kameranın gösterilecek olan kişi ya da nesneyi parça parça yavaş yavaş göstermesi şeklindeki tekniktir. Özellikle olaya yeni ve hikayedeki rolü kritik olan bir karakter girdiğinde o karakterin girişi nesneyi tarama şeklinde yapılır. Bu şekilde yapılmasının sebebi o an gösterilen kişinin hikayedeki rolünün kritik olduğunu vurgulamaktır.

Bu teknikler, sadece bunlarla sınırlı değildir elbette. Bu görüntü teknikleri, hikayeyi oyuncuların ve izleyicilerin daha iyi anlamaları için uygulanmaktadır. Burada belirttiğimiz çekim tekniklerini çoğu zaman hikayenin akışında fark etmeyiz. Ancak bundan sonra bu tip tekniklere dikkat ederek oynadığınız bir oyunu ya da dizi veya filmi izlerseniz bunların ne kadar yoğun şekilde kullanılan teknikler olduğunu da göreceksiniz.

The post Atmosferi arttırmak için oyunlarda kullanılan görüntü teknikleri first appeared on That's Game Bro.



This post first appeared on ThatsGameBro, please read the originial post: here

Share the post

Atmosferi arttırmak için oyunlarda kullanılan görüntü teknikleri

×

Subscribe to Thatsgamebro

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×