Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Mogen games maatschappelijk kritischer worden?

Games en politiek, ze gaan niet altijd even goed samen, meestal omdat een spel zo gewelddadig is dat de politiek zich af gaat vragen of zo een spel wel uit zou moeten komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de eerste twee Carmageddon spellen waar toentertijd zelfs Kamervragen over werden gesteld.

Er zijn dan ook genoeg landen waar games puur om bepaalde onderwerpen verboden zijn geworden, denk bijvoorbeeld aan Command & Conquer Generals in China of bijvoorbeeld, Battlefield 3 in Iran of Call of Duty Black Ops in Pakistan. Stuk voor stuk verboden omdat het land in het spel volgens de overheid in een slecht daglicht was komen te staan.

Of kijk naar Bully wat in een paar landen verboden werd omdat het het pesten op school zou promoten (terwijl Bully eigenlijk bedoeld is als een boodschap tegen pesten).

En dat valt natuurlijk best te begrijpen ondanks dat de fans zeggen dat het maar om een spelletje gaat.

Toch zijn sommige spellen in een aantal landen niet al te welkom omdat ze misschien bepaalde liefdesrelaties promoten (bijvoorbeeld Mass Effect waar je een lesbische relatie kan krijgen met een alien, ja Singapore ik kijk naar jou). Ontwikkelaars (en dan vooral van RPG’s en FPS titels) zoeken steeds meer de grenzen op met wat er allemaal mogelijk kan zijn in een spel en dat die grens misschien niet iedereen bevalt wordt soms onder het mom van vrijheid van meningsuiting geschoven en soms dan gaat men gewoon te ver dat er bijvoorbeeld een verbod komt op het spel en dat niemand het zelfs wilt uitgeven (denk hierbij bijvoorbeeld aan Ethnic Cleansing).

Ook zijn er natuurlijk genoeg spellen te vinden waarin wordt opgeroepen om het westen uit te roeien, er zijn genoeg spellen te vinden als je maar zoekt waarin je bijvoorbeeld een jihadist bent en zoveel mogelijk westerse indringers de kop af moet hakken.

Je zou kunnen zeggen dat voor iedereen er wel een spel te vinden is qua opvattingen en dat er voor ieder spel wel een reden valt te verzinnen om een verbod er op aan te vragen, ieder spel bevat wel iets wat iemand niet aan staat, al is het maar een kapsel of een uitspraak of een logootje.

Toch viel mij vandaag iets op wat aan de ene kant natuurlijk slimme marketing te noemen is, aan de andere kant misschien een beetje te ver zou gaan maar dan ook wel weer iets is waar je van kan zeggen dat het eigenlijk wel erg goed gevonden is en toepasselijk is in deze tijd en een voorbode kan zijn voor wat er in de toekomst kan gaan gebeuren.

Augs Lives Matter

Op dit moment is er wereldwijd een zogeheten movement bezig dat zich tegen het geweld keert van politieagenten tegen mensen met een getinte skin. Deze movement heet Black Lives Matter en heeft al spin-offs gekregen in Asians Lives Matter en Blue Lives Matter (voor politie agenten). Hoe we het namelijk ook wenden of keren, het is tijd dat we elkaar allemaal met wat meer respect gaan behandelen. In dat opzicht is het eigenlijk vreemd dat het nog zo lang heeft geduurd maar waar deze bewegingen voor staan wil ik hier nu niet behandelen, daar is een andere plek voor bedoeld.

Square Enix heeft namelijk concept art naar buiten gebracht van Deus Ex: Mankind Divided waarin een afbeelding te zien is waarop een protest actie te zien is tussen de mensen met augmentations en de mensen waar niets aan is gedaan. De mensen met augmentations willen meer rechten en gelijk worden behandeld als de mensen waar niets aan is gedaan. Hoewel er een klein percentage van mensen is die hun augmentations hebben genomen voor slechte dingen is de kans natuurlijk veel groter aanwezig dat de grootste groep van die mensen bijvoorbeeld minder valide waren of anders niet in leven konden blijven (denk aan kunstmatig hart of longen, weten wij veel hoe ver ze in Mankind Divided al zijn).

Nu gaan er veel stemmen op dat het veel te ver gaat om zo een actueel onderwerp te gebruiken voor promotie van een spel maar als je even goed nadenkt is het eigenlijk een soort van spiegel en is dit wel degelijk een situatie is waar wij misschien over 100 jaar wel degelijk in kunnen belanden. De techniek staat namelijk niet stil, op dit moment heeft men al de mogelijkheid gevonden voor mensen om hun verlamde lichaamsdelen door middel van sensoren en motoren alsnog te kunnen gebruiken, goed er zit nog heel veel bedrading aan maar het begin is er. Ook diverse geamputeerde lichaamsdelen worden steeds slimmer vervangen door 3D geprinte exemplaren die gedeeltelijk de handelingen over kunnen nemen en dat wordt zelfs al door consumenten gedaan. Of kijk naar de renners bij de paralympics, er komt een dag dat onze blade babe sneller zal zijn dan Dafne Schippers (bijvoorbeeld). De toekomst die Mankind Divided ons laat zien en ook die protestactie is iets wat daadwerkelijk op een dag kan gebeuren, dat de mensheid niet meer verdeeld is in rassen qua omgang maar in augmented en pure.

Hoewel de afbeelding dus misschien controversieel is in de ogen van sommigen is het eigenlijk bittere waarheid, het is nu al aan de gang qua ras en afkomst maar kan straks ook gebeuren op andere gebieden en dus  vind ik persoonlijk eigenlijk het niet meer dan logisch dat dat nu wordt gebruikt als promotie materiaal omdat (en nu denk ik misschien wel te ver na over het onderwerp) men eigenlijk wil laten zien dat als wij hier nu niets van leren dat wel degelijk onze toekomst kan zijn.

Van mij persoonlijk mag men zelfs een trailer maken met deze waarschuwing er in al lijkt mij dat het spel uiteindelijk een statement als waarschuwing zelf zal zijn. Het wordt dan ook tijd denk ik dat spellen ook daadwerkelijk maatschappij kritische vragen mogen stellen. Wel ben ik van mening dat als ze dit doen ontwikkelaars ook bereid moeten zijn om op die kwestie dieper in te gaan en zich niet moeten verhullen achter artistieke vrijheden en zeggen dat het maar een spelletje is (iets wat men bij Mankind Divided na kritiek op de artwork wel een beetje deed en dat is een gemiste kans).

Ik ben wel benieuwd wat jullie er van vinden dat games tegenwoordig steeds meer een politieke boodschap mee krijgen of een waarschuwing willen bieden?This post first appeared on 365Gaming – Gaming 365 Days A Year!, please read the originial post: here

Share the post

Mogen games maatschappelijk kritischer worden?

×

Subscribe to 365gaming – Gaming 365 Days A Year!

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×